BG online

Psihološka prva pomoć

Izdržite na uzanom putu

Poruke Patrijarha Pavla

Kako je živeo, tako je i govorio. Iz života Patrijarha Pavla su izvirale poruke i pouke koje je ljudima upućivao s roditeljskom ljubavlju. Njegovi saveti su svojevrsni duhovni orijentiri koje je Jovan Janjić sabrao u knjigu „Izdržimo na uzanom putu“ a čine je brojne poruke Patrijarha Pavla, one koje su činile suštinu njegove misli i mudrosti.

Spasenje duše

„Čovek ne može da bira ni vreme ni narod u kome će se roditi, ne bira ni roditelje, ni prilike u kojima će se naći. To ne zavisi od njega. Ali, ono što je za čoveka hrišćanina najvažnije- spasenje duše, ulazak u neprolazno blaženstvo Carstva nebeskoga, što je cilj i smisao čovekovog života- to ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, nego od njegovog truda da svoju veru potvrđuje svojim životom i postupcima. Da tako pokaže da je vera njegova živa, da ne ostaje samo na rečima i jeziku“.

Čovek u sedištu sveta

„Istina pravda i ljubav moćniji su od neistine, nepravde i mržnje.“ (Patrijarh Pavle)
Patrijarh Pavle je tražio da se prema svim ljudima postupa ljudski, napominjući da ne možemo ni za sebe tražiti mir, pravdu i slobodu koju ne bismo podrazumevali i za druge. On je u sedište sveta smeštao čoveka i u tom kontekstu često citirao srpskog filozofa Božu Kneževića koji je govorio da je „čovek biće kome može i Bog da se obraduje, a može i đavo da ga se postidi“. Od čoveka sve polazi, pa otuda i reči Patrijarha Pavla da „uzrok svih zala leži u nama samima.“

Čineći zlo drugome činimo zlo sebi

„Čini se zlo drugima, a u stvari se najveće zlo nanosi sebi samome. Činjenjem zločina nad drugima, čini se zločin nad dušom svojom“.
Patrijarh Pavle je prezirao greh, verujući da nas greh ponižava i zato je napominjao da „uvek treba imati na umu da je sramota u činjenju greha, a ne u ispovesti i ispravci života“, kao i da su „bolesti i ostale nesreće koje nas snalaze posledica greha“.
Uvek je pozivao na praštanje „jer je i Hristos oprostio“.

Što više dajete ljubavi više je imate

Najveća hrišćanska vrlina je ljubav, govorio je Patrijarh Pavle.
„Sve što čovek deli s drugima smanjuje se osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate. U njoj ima mesta za sve: decu, roditelje, supružnike, za sve ljude, čak i za neprijatelje“.
„Sadašnjost ne može da se razume bez razumevanja prošlosti“

Smisao života

„Pitanje smisla i cilja života svaki čovek mora kad tad da reši u životu. Da li pravilno ili nepravilno, tek mora imati smisao, jer ne može se opstati i živeti bez smisla… kad nađemo pravi smisao i cilj života, onda će svako shvatiti šta je njegova dužnost i truditi se da to ispunjava.“

Knjigu „Izdržimo na uzanom putu“ po ceni od 800 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom ili putem porudžbenice:  Sedam najvećih grehova kroz savremenu psihologiju

  By / 06/06/2022 / 0 Comments

  Dugotrajno potiskivanje se plaća neurotičnim simptomima- strahom, depresijom, hipohondrijom…

  By / 28/06/2022 / 0 Comments

  Kada seks postane problem

  By / 23/06/2022 / 0 Comments

  Torta bez šećera, brašna, mleka i … bez pečenja

  By / 09/06/2022 / 0 Comments

  Kako se odupreti manipulisanju i emocionalnom zlostavljanju?

  By / 24/06/2022 / 0 Comments

   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Vaga mi je sad najbolja drugarica Savremeni način života, slatkiši…

  You cannot copy content of this page