fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Živite stalno, gladujte povremeno

Šta ćete staviti u tanjir često je podjednako važno kao i šta i kad nećete- kažu autori knjige „Živite stalno, jedite povremeno“ u kojoj objašnjavaju na koji način povremeno gladovanje može postati dobra životna navika uz koju se postaje vitkiji i zdraviji. Oni detaljno objašnjavaju kako se bezbedno i uspešno sledi program povremenog gladovanja. Dok doktor Džejson Fang i Megan Ramos objašnjavaju principe povremenog gladovanja zasnovane na naučnim istraživanjima i obrazlažu kako ga prilagoditi svakom ponaosob, Iv Mejer deli svoje lično iskustvo koje joj je preokrenulo život. U knjizi je na 284 stranice ispisano sve ono što je važno znati, od planiranja obroka do vežbi duha.

Hormoni i zavisnost od hrane

„Nauka je jasna: nemogućnost da mršavite i sve prateće zdravstvene tegobe uključujući i kardio vaskularnu bolest, dijabetes tipa 2, određene vrste raka, srčani udar, metabolički i sindrom policističnih jajnika znak su hormonalne neravnoteže. Hrana koju jedete može da podigne kako nivo šećera u krvi, tako i insulina sprečavajući sagorevanje masti i potiskujući sposobnost tela da kaže da je sito. Gladovanje će pomoći da se ovi problemi reše, ali šta ćete staviti u tanjir često je podjednako važno kao i šta i kad nećete“, navodi se u knjizi „Živite stalno, jedite povremeno“.
Zavisnost od hrane nije jednostavno prekinuti, pogotovo što je ona svuda oko nas. Između zavisnosti i uživanja je tanka linija i dok ljudi oduvek uživaju u hrani zavisnost je ipak vremenom postala problem modernog doba.

Da li ste gladni ili žedni?

U knjizi su se autori između ostalog bavili i jelovnikom ljudi koji se odluče za povremeno gladovanje. Oni ističu da je prilikom gladovanja najvažnija ravnoteža. Preporučuju avokado i masline jer su puni zdravih masti, ali i podsećaju na to da treba izbaciti iz ishrane rafinisani šećer i rafinisanu hranu. „Birajte sveže integralne namirnice. Vodu pijte kad god ste žedni. Često žeđ mešamo sa glađu. Neka vam je voda uvek pri ruci, unošenje tečnosti otklanja napade gladi. Povrće treba da bude deo obroka, birajte ono koje raste iznad zemlje, nema potrebe da dodajte dodatnu masnoću obroku…“-neki su od saveta dr Fanga.
U knjizi ćete naći i spisak namirnica sa niskim glikemijskim indeksom koje se uklapaju uz svaki obrok, smernice kako da povremeno gladovanje postane navika, kako obuzdati osećaj gladi, prve korake i pripremu za uspešno gladovanje, vežbanju zbog zdravlja a ne mršavljenja, postizanju ciljeva, trikove uma tokom gladovanja, nagrađivanju hranom bez osećaja krivice…

Ne možete birati da budete manje gladni

Prekomerna težina ne utiče samo na fizičko zdravlje, već i na umno i emotivno zdravlje. Dr Fang je podsetio na to da je mnogo onih koji nehotice gojazne ljude doživljavaju kao lenje i proždrljive kojima nedostaje snaga volje. „Gubitak kilaže nije baš tako jednostavna formula koju svi znaju i mogu da primene samo kad bi pokušali. Formula koja glasi „unos kalorija-trošenje kalorija“ je pojednostavljen pogled na telo. Možete odlučiti šta ćete jesti, ali ne možete da izaberete da budete manje gladni. Ako ne možete svesno da odlučujete o gladi i metabolizmu, onda gojaznost nije lični nedostatak. Ne predstavlja slom snage volje već nedostatak znanja. Sa telom treba sarađivati kako biste smršali“.
Prvi korak ka gladovanju je da prestanete da grickate i to zauvek!- napominje se u poglavlju posvećenom grickalicama koje su veliki „neprijatelji“ dobrog zdravlja. Uz te male, besmislene užine, npr. keks uz kafu mnogi dođu i do 8 užina dnevno.

Osnaživanje mišića za gladovanje

„Gladovanje bih tretirala kao dizanje tegova. Postepeno bih ojačavala svoj mišić za gladovanje. Za početak prestanite da grickate“, napisala je Iv Mejer.
Preporuka ovog autorskog tima koji se detaljno bavio gladovanjem na zdrav način je da je dnevno dovoljno imati tri obroka, da se jede dok se ne oseti sitost, da obrok ne traje duže od sat vremena… Oni kažu da je jedna od zabluda kada je reč o gladovanju da ono usporava metabolizam. „Kada jedem ređe telo ima više vremena da sagori energiju i masnoću. Gladovanje omogućava telu da usmeri napore na trošenje energije umesto na njeno pohranjivanje.“

Odmaranje tela

Gladovanje je kao dobar san. U krevetu se odmore telo i um. Preko noći se ono može usredsrediti na nadoknađivanje i oporavak umesto. Spavanje takođe omogućava umu da obradi sve što se dogodilo i posloži sve te informacije. Spavanje predstavlja uspešno razdoblje telesne obnove- baš kao i gladovanje- zaključuju autori knjige „Živi stalno, jedi povremeno“.

Knjigu „Živite stalno, jedite povremeno“  po ceni od 799 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066 060820 ili putem porudžbenice:



     

     

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Radnom sveskom i vežbankom „Dete u tebi mora da nađe…
    error: