BG online

ZDRAVLJE

Kako pobediti hroničan bol?

STRES, NEPRIJATNE EMOCIJE I DEPRESIVNOST KAO NAJČEŠĆI OKIDAČI

Svoju lekarsku karijeru posvetio je lečenju hroničnog bola i napisao knjigu „Pobedite hronični bol“. Dr Piter Przekop (doktor osteopatije) je u ovom priručniku kao specijalista za nove metode terapije hroničnog bola kod odraslih i dece objasnio u čemu je razlika između bola i bolne patnje, ali i otkrio 18 praktičnih vežbi za uklanjanje hroničnog bola.
Dr Przekop je pojasnio i da različiti tipovi ličnosti različito reaguju na bol, otkrio koje psihološke metode pomažu lekovima da bolje deluju, ali i kako hronični stres, neprijatne emocije i depresivnost povećavaju bol.

Smirenost uma

Hronični stres, kao i onaj trenutni izazvan poteskoćama, duboku utiče na pojavu hroničnog bola- napisao je dr Przekop u svojoj knjizi „Pobedite hronični bol“. „Trebalo bi da smo sposobni da biramo u kom umu ćemo se nalaziti, ali hroničan bol nas obično drži u intelektualnom ili emocionalnom umu, udaljava nas od onog dela uma koji je u stanju da objektivno i mirno posmatra naše osećaje, misli i emocije.  Najvažnije je da je „mozak-um-telo“ u stanju da se izleči ukoliko smo uravnoteženi.
Kad se krene s vežbama, jedan od važnih ciljeva je da postignemo smirenost uma. To je teško uraditi jer su bolne emocije zarobljene u nama- kaže drPrzekop i podseća da je lečenje ovog stanja primarni cilj i tradicionalne kineske medicine.
„Niste vi krivi što imate hroničan bol, što ste izgubili vezu sa nekim bolnim osećanjima i iskustvima, što živite uglavnom u svom intelektualnom i emocionalnom umu i imate autobiografski narativ koji uglavnom sve emocije čini negativnim. Sve je to rezultat stvari koje su vam se dogodile, načina na koji su vas učili, kao i mnogih drugih fatora…“- reči su dr Przekopa.

Vežbe koje menjaju život

Vežbe koje su predstavljene u knjizi „Pobedite hroničani bol“ imaju potencijal da promene život, napomena je ovog čuvenog lekara koji kaže da se u ovo i sam uverio nakon što ih je isprobao na sebi i svojim pacijentima.
Istraživanje koje je autor sproveo ukazuje na to da određena kategorija ljudi ima veće šanse da pati od hroničnog bola. To su oni kod kojih su prepoznati simptom depresije (osećanje tuge, bezvrednosti, da telo vise ne funkcionise, strogost prema sebi, pokušaj da se promeni prošlost), katastrofično gledanje na stvari (strah od budućnosti i verovanje da će stvari ići samo na gore) i slaba emocionalna briga o sebi (poteškoće u prepoznavanju stresa, neprepoznavanje emocijane sposobnosti da se procesuiraju osecanja i senzacije u telu,negativan autobiografski narativ).
Suprotstavljanje bolu može da se nauči- kaže dr Piter Przekop.
„Možda ste mu dozvolili da preuzme kontrolu nad vasim životom. Bol to obično i radi.“
Autor tvrdi da je bol bolest mozga, tela i uma, ali i da je dobra vest da telo, mozak i um imaju sposobnost da se menjaju.

Vežba suprotstavljanja bolu

Bol treba smatrati neprijatreljem, a vežba pomaže da promenimo percepciju sebe iz pozicije nekog ko pasivno prihvata bol u nekog ko je proaktivan i spreman da se bori protiv njega.
Dr Zoran Milivojević je u recenziji ove knjige istakao da autor upozorava da često ne koristimo sve svoje mentalne i moždane potencijale kako bismo se oslobodili patnje koju donosi hroničan bol i da je ova knjiga odličan praktičan vodič za sve one koji žele da postanu aktivni i izađu iz uloge „onog ko samo trpi“.

Knjigu “Pobedite hronični bol” po ceni od 1485 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  KNJIGE OD LJUDSKIH KOSTIJU, IZMETA, PIRINČA I LIŠĆA U BEOGRADSKOM…

  You cannot copy content of this page