BG online

Lični razvoj

Kako izaći na kraj sa destruktivnim emocijama?

Afektivna mentalna stanja zamagljuju vid

Ako ključ sreće čoveka leži u njegovom umu, onda su upravo na tom mestu i prepreke koje uzrokuju da se loše osećamo.(D.Lama)

Na koji način može čovek sebe izmeniti iznutra?

Nije mali broj ljudi sklonih destruktivinim mislima koje su neprijatelji i krajnji izvor destruktivnih ponašanja, dok bavljenje tim emocijama predstavlja važan cilj etičke i duhovne prakse.Ako ne bismo ni na koji način mogli da utičemo na sopstvene emocije bili bismo njihovi robovi- piše Dalaj Lama u svojoj knjizi „Izvan religije“ napominjući da psihologija i nuronauka nude sve više dokaza da je svesnim naporom moguće postići značajnu promenu na svim životnim poljima.
„Ono što karakteriše sve destruktivne emocije je tendencija da se iskrivi percepcija stvarnosti. One nas teraju da suzimo svoju perspektivu tako da ne vidimo datu situaciju u njenom širem kontekstu. Na primer, kad osećamo izuzetan oblik vezanosti kao što su jaka želja, požuda ili pohlepa, često projektujemo izvestan nivo privlačnosti na predmet svoje želje koji daleko prevazilazi ono što zapravo postoji. Postajemo slepi čak i za krajnje očigledne prečice i u svojoj opsesivnoj prijemčivosti stvaramo neku vrstu nesigurnosti u sebe, osećanja koje je neophodno da bismo došli do predmeta svoje želje. Izuzetna vezanost takođe nastoji da uvede i želju za kontrolom koja može da guši kad je predmet te želje neka druga osoba. To je razlog zašto je preterana zavisnost po prirodi veoma nestabilna. Preterano jako osećanje dovodi do toga da prestanemo da budemo razboriti. Afektivna mentalna stanja zamagljuju naš vid, pomračuju nam sposobnost da budemo razboriti. Kad čvrsto odlučimo da odbacimo svoje destruktivne emocije, možemo razmisliti o njihovim uzrocima. Odakle dolaze uznemirujuće emocije? One pristižu iz sveta u kojem živimo i od onih koji se ogrešuju o nas.“- (“Izvan religije“ Dalaj Lama).

Mentalna obuka

Svi mi tragamo za srećom i težimo da izbegnemo patnju tokom ovog svog kratkog života, a Dalaj Lama u knjizi “Izvan religije” predlaže kako da vodite etički, srećan i duhovni život i nudi program mentalne obuke za negovanje ključnih ljudskih vrednosti, izvan bilo koje religije. 

Knjigu “Izvan religije” po ceni od 740 din.+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Adolescenti imaju veliku potrebu za sticanjem nezavisnosti i autonomije i…

  You cannot copy content of this page