BG online

ZDRAVLJE

Pravilna ishrana ne podrazumeva izbacivanje omiljenih namirnica, već njihovo povremeno konzumiranje, bez griže savesti

Kao što ne postoje dva ista čoveka, tako ne niko ne treba da “prepisuje” dijetu od nekog drugog, već ona treba da bude personalizovana, podseća dipl. nutricionista i magistar farmacije Ana Petrović.
Brojni su razlozi zbog kojih je gojaznost sve veći problem savremene porodice uprkos tome što joj se nudi toliko „pomagača“- od fitnes trenera preko nutricionista, preparata, psihološke podrške…
-Prekomerna telesna masa i gojaznost su savremeni, globalni problem, koji prevashodno nastaje kao posledica nepravilne ishrane i fizičke neaktivnosti. Svaka osoba sa prekomernom telesnom masom, normalno uhranjena ili pothranjena treba da pronađe motiv i postavi realan cilj u promeni prehrambenih navika. Pravilna i izbalansirana ishrana ne podrazumeva izbacivanje omiljenih namirnica, već njihovo povremeno konzumiranje, bez griže savesti. Važno je naučiti na koji način to sebi možete da priuštite bez posledica i kako da iz ishrane isključite namirnice od kojih nemate koristi. Kada napravite ovaj korak, bićete, pre svega, zdraviji i srećniji, a onda i zadovoljni svojim odrazom u ogledalu, kao i količinom vitalne energije- kaže Ana Petrović koja je napisala obimnu i fantastično ilustrovanu knjigu Ključ zdravlja u kojoj je pored više od 200 recepata objasnila i da se mnoge bolesti “imati pod kontrolom” ili izlečiti promenom životnih navika, kao i navika u ishrani.

Višak kilograma je rizik za zdravlje

-Dugoročno, višak kilograma povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti (infarkta miokarda, moždanog udara), vodećih uzroka smrti u svetu. Gojaznost je često udružena sa drugim poremećajima metabolizma (insulinska rezistencija, dislipidemija) i arterijskom hipertenzijom, koje treba istovremeno korigovati. Dodatno, prekomerna telesna masa faktor je rizika za muskuloskeletne bolesti, posebno osteoartritis. Postoji povezanost gojaznosti i sa izvesnim karcinomima (npr. dojke, endometrijuma, prostate, jetre) čija prevalencija neumitno raste i zabrinjava- napominje Ana Petrović uz čiju podršku su mnogi uspeli da se oslobode viška kilograma na zdrav način.

Predlozi obroka, recepti, saveti

U knjizi „Ključ zdravlja“ pronaći ćete savete o tome kako pojedine namirnice utiču na naš organizam, kako pravilno pripremati i kombinovati hranu, a da je prilagođena opštem zdravstvenom stanju, uzrastu i željama pojedinca. Posebna pažnja je posvećena podizanju svesti i merama prevencije hroničnih nezaraznih bolesti poput gojaznosti, povišenog krvnog pritiska, dislipidemije, insulinske rezistencije i dijabetesa. Možete pronaći savete kako prilagoditi ishranu u posebnim populacijama, kao što su deca, trudnice, dojilje i sportisti. Knjiga sadrži brojne recepte, kao i predloge obroka kako bi olakšala usvajanje zdravih nutritivnih navika. Recepti za zdrave slatkiše sa niskim glikemijskim indeksom su sastavni deo ovog jedinstvenog štiva. Knjiga takođe razjašnjava nedoumice, nudi brojne smernice i rešenja, predstavlja dobar materijal za savladavanje osnovnih principa zdrave ishrane. Daje odgovore na brojna pitanja: Zašto je teško poštovati principe zdrave ishrane? Koji su najčešći razlozi zbog kojih ljudi odustaju? Kako istrajati? A u ukusnim i zdravim jelima za koja ćete naći detaljne recepte ćete uživati i mršaviti.

Foto: Miloš Nadaždin, Dušan Petrović, Nemanja Novaković

Knjigu “Ključ zdravlja” po ceni od 2990 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Muzika ima izuzetan značaj za razvoj deteta, doprinosi njegovom emocionalnom…

  You cannot copy content of this page