Srbija na gastronomskoj mapi sveta
Michelin Vodič je uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime se odaje priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni, ističu kvalitet i raznolikost gastronomske ponude naše zemlje. U MICHELIN Vodiču se našlo 14 beogradskih restorana, od kojih Iva New Balkan Cusine nosi oznaku „Bib Gourmand“. „Bib Gourmand“ koju zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta i nude odličnu vrednost za uloženi novac.
Restorani koje preporučuje Michelin vodič
Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su: Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste, kao i restoran Bela Reka, koji je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenici da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.
Vreme je da mladi kulinarski talenti zablistaju
Gwendal Poullenne, internacionalni direktor MICHELIN Vodiča, povodom ulaska Srbije u Michelin porodicu je rekao: „Ovim izborom Beograd postaje odabir Michelin-a, što će ubuduće doprineti njegovoj reputaciji kao preporučene destinacije za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva. Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova prva selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se radujemo daljem napretku.”
Tim povodom mr Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije je izjavila: „Ulazak Srbije na Michelin svetsku gastronomsku mapu potvrđuje kvalitet naše ugostiteljske ponude, koja se na ovaj način izjednačava sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama. Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Michelin oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni. Ulazak u Michelin vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista.“
© by BGonline. All rights reserved