BG online

Roditeljstvo

Popustljivo vaspitanje i epidemija razmažene dece

Tribina pod nazivom “Čija su naša deca” održana je u Kulturnom centru Novog Sada. Na ovom događaju koji je privukao nekoliko stotina roditelja govorili su psihoterapeut Zoran Milivojević, Jovana Gajgelj, osnivač udruženja “Porodica pobeđuje” i dr Miša Đurković naučni saradnik Instituta za evropske studije iz Beograda. Povod za ovu tribinu su već dugo najavljivane promene koje se najavljuju u porodičnom zakonodavstvu, a jedna od njih je i zabrana telesnog kažnjavanja dece o čijoj štetnosti Zoran Milivojević već nekoliko meseci skreće pažnju javnosti. Po njegovim rečima, telesno kažnjavanje deteta roditeljima ne sme biti zabranjeno, ali napominje i to da se striktno takav vid kažnjavanja mora odvojiti od nasilja i nikako ne sme poistovećivati sa zlostavljanjem.zmTribina

-Problem u urbanim sredinama su razmažena deca i njihov procenat je sve veći. Zadatak roditelja je da socijalizuje dete i pripremi ga za samostalni zivot u ljudskom društvu. Moja filozofija vaspitanja dece se ogleda u tome da su najvažniji ljubav i disciplina. Kad detetu dajete ljubav ono izgrađuje lične vrednosti, a disciplina mu omogućava da zauzme princip realnosti. Kada dete ne reaguje na apele roditelja, molbe i objašnjenja, onda roditelj mora da primeni kaznu koje su deo disciplinovanja.Mnogi roditelji smatraju da je osnova vaspitanja pružanje ljubavi, i kad takav roditelj zahteva da ga dete posluša i izgrdi ga onda ono pokazuje da se oseća nevoljeno, a roditelj oseća krivicu i pospusti. Tako je došlo do epidemije popustljivog vaspitanja, a o takvoj deci najbolje mogu da govore zaposleni u vrtićima i školama. To su nesocijalizovana i neprilagođena deca kojoj porodični sistem ugađa,a kad dođu među drugu decu ona su agresivna , nasilna, nemaju socijalne veštine i izrastaju u narcisoidne ličnosti.
Zoran Milivojević kaže da uprkos različitim tvrdnjama nije dokazano da je razumno telesno kažnjavanje dece štetno po njih i da je veoma važno razdvojiti termine „zlostavljana deca“ i „deca koja su udarena po guzi“.
-Istraživanja su pokazala da su neka deca koja dobijaju batine agresivnija i nestašnija, a engleska istrazivanja govore da su najnasilnija ona deca koja nikad nisu bila telesno kažnjavana jer su popustljivo vaspitana. Ukoliko se zabrani telesno kažnjavanje imaćemo još više razmažene dece, koja ne trpe frustracije, guraju se, otimaju, imaju poremećaj pažnje, hiperaktivni su, narcisoidni. Oni odrastaju u ličnosti koje su zaljubljene u sebe bez sposobnosti da se emocionalno vezuju za druge. Razmažena deca postaju psihopate, nemaju empatiju, ne žele da liče na svoje roditelje, da odrastu već da večno ostanu deca, igraju se, uzivaju i nađu partnera koji će sve da radi za njih i budu mu to centar sveta.

Knjigu Zorana Milivojevića “Roditeljovanje” o optimalnom vaspitanju po ceni od 990 dinara + PTT troškovi možete poručiti telefonom 066 060820 ili putem porudžbenice:

Isporika na teritoriji Srbije



    Saveti Zorana Milivojevića:
    Zašto smo usamljeni? (Zoran Milivojević)
    Kako povezati mozak i srce?
    Zašto biramo pogrešne partnere?
    Seksualnost u izlogu
    Saveti 50 stručnjaka za emocije u “Svetskoj knjizi o ljubavi”
    Gde je ta radost u malim stvarima?
    Formule roditeljstva
    Za vezu ljubav nije dovoljna
    Mentalna higijena
    Kako je zaljubljenost pojela ljubav?

    Intervju sa Zoranom Milivojevićem:

    Mentalna higijena

    Roditelji, budite najbolji drugovi svojoj deci (Raša Popov)

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    DOZVOLITE DECI DA POGREŠE Na regionalnoj konferencija magazina “Lepota i…

    You cannot copy content of this page