fbpx

BG online

Roditeljstvo

Škola i izazovi roditeljstva (Sanja Doležal)

DOZVOLITE DECI DA POGREŠE

sanjaDolezalNa regionalnoj konferencija magazina “Lepota i zdravlje” ProFemina pod nazivom “Šta žene žele” održan je panel na temu “Izazovi roditeljstva-ko i kako zapravo vaspitava našu decu?” na kojem je govorila mama dvoje dece i pevačica grupe Novi fosili Sanja Doležal. Ona je tom prilikom rekla da se susrela da roditeljstvom i odgovornošću koje ono sa sobom nosi u trenutku kad je bila zrela za majčinstvo i već veoma uspešna i ostvarena žena. Njen sin ima 21 godinu, ćerka 19 i ono što čini okosnicu njihovog odnosa je mnogo razgovora, tolerancije i razumevanja. Sanja Dolažel podseća da deca žele da vide roditelje srećne, zdrave i uspešne i da to može da se postigne samo ako u svemu što rade nađu ispunjenje i zadovoljstvo.

-Kad sam dobila prvo dete imala sam 31 godinu i nisam imala dilemu “deca ili karijera” jer sam do tad postigla mnogo toga- rekla je Sanja.-Bila sam zrela u svakom smislu, ali nikako sebe ne bih mogla da zamislim da samo sedim kod kuće i prestanem da radim. Ako imate dobrog partnera i podršku porodice sve se može.
Bilo joj je oduvek nezamislivo da jednog dana ne postane mama. Deca, kućica u cveću,to je bio njen san.
-Nikad se ne bih odrekla porodice i dece zbog karijere, ali ne bih ni zbog porodice napustila posao. Ja sam štreberka po prirodi i pre nego sam dobila sina pročitala sam mnogo knjiga o roditeljstvu i bebama, provežbala sve tehnike disanja pred porođaj, ali sam na kraju završila na “carskom rezu”. Ono što mnogi roditelji ne znaju je da deca uče nas! S druge strane, veoma je važno i u prvim godinama njihovog života, a i kasnije kad odrastu da osluškujemo njihove potrebe i želje, a ne ono što mi od dece želimo. Već od rođenja su oni “svoji” i imaju svoje karaktere.
Zahvaljujući poslu bez radnog vremena Sanja je tokom svih ovih godina imala dovoljno vremena da se posveti porodici. Voli da kuva i kaže da je vreme provedeno u pripremanju jela za nju neka vrsta psihoterapije. Tokom svih ovih godina imala je ogromnu podršku supruga koji ju je kad god bi zbog posla bila odsutna odmenjivao u kućnim poslovima i obavezama oko dece.skolaRoditelstva
-Žalile su mi se mnoge prijateljice da im je dan prekratak, da ne mogu sve da urade same. U svemu tome presudna je podrška partnera, a ja sam imala divnog muža.
„Bolje biti vetar nego list“ je knjiga o psihologiji dečijeg samopouzdanja koja je Sanji mnogo pomogla tokom odgajanja sina i ćerke, naročito u periodu kada su koračali ka pubertetu.
-U toj knjizi nalazio se i jedan divni karton, “dozvola za greške” koji roditelj mora da potpiše i da svom detetu. Na taj način mu dozvoljava da pogreši jer je to najbolji način da nauče što više o životu. Svi smo najviše učili na iskustvu, pa tako i danas na tu činjenicu podsećam decu. Često nas greške uče mnogo bolje nego sve ono što je bilo dobro. Ne treba se plašiti grešaka. Oduvek sam znala da decu moram da vaspitavam tako da budu srećni, zadovoljni i sposobni i da ih jednog dana moram pustiti da krenu u život bez mene. Sigurno je to težak trenutak, ali i majke gurnu svoje ptiće iz gnezda,to je prirodno. Zadatak svakog roditelja da ih osamostali.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U SUZAMA SE KRIJU VELIKE ISTINE Ona je umetnica, borac,…

You cannot copy content of this page