BG online

Intervjui

Majčinstvo u šestoj deceniji

U SUZAMA SE KRIJU VELIKE ISTINE

Ona je umetnica, borac, sanjar i u očima mnogih hrabra žena. Od pre godinu i po dana glumica Ljiljana Jakšić ne gleda u prošlost, živi za vreme koje provodi sa svojom devojčicom Darijom koju je donela na svet u 52. godini. Do tad je sanjala o majčinstvu i prkosila svim zakonima prirode i medicine. Putem vantelesne oplodnje ostala je u drugom stanju. Već po saznanju da je ostala u drugom stanju suočila se sa odlukom oca njenog deteta da ne želi da podeli roditeljsku odgovornost sa njom, ali Ljilja je nastavila da korača s osmehom kroz život.
-Moguće je da je moja odluka da rodim dete u svim tim okolnostima ludost, ali nije problem odmeravanje i premeravanje mojih godina,već vremena i zemlje u kojoj živimo. Biti slobodan umetnik i samohrana majka je ovde zaista na momente ludost- kaže Ljiljana Jakšić. -Sebe ne smatram hrabrom ženom, već najnormalnije pokušavam da odgovorim na sve one izazove i situacije koje mi život zadaje. Moj posao je da se izborim s tim.Ali, svako za sebe može da uradi mnogo toga, a ako je taj stav hrabrost, dobro mi je u mojoj koži i neću je nikad menjati. Imam svoj sistem vrednosti, ciljeve koje bi trebalo ostvariti i idem ka tome.LjiljaJaksic
Kad ne radi, Ljilja je u potpunosti posvećena svojoj jednoipogodišnjoj devojčici, a ono što ne propušta, kad god je u prilici su predavanja Vladete Jerotića.
-Svima preporučujem njegova predavanja koja su sjajna, kao i emisija Mile Alečković koju redovno gledam. „Ako si pao nemoj se ukaljati, ako si se ukaljao nemoj se valjati, ustani i kreni dalje“ jedna je od meni omiljenih misli koju i sama sledim.
Ljiljana Jakšić kaže da su mir i vreme koje bar na kratko provedemo sami sa sobom svima preko potrebni.
-Korisno je popričati sa sobom i to je disciplina koju moramo da negujemo. Imam običaj da nekad i otplačem, i da budem tužna, tad uglavnom dođem do nekih važnih zaljučaka.
Kad se priseti svoj trudnoće kroz osmeh kaže da je toliko želela svoju bebu, da je od trenutka kad je saznala da je u drugom stanju osećala neopisivu radost i nijednog trenutka nije mislila da nešto neće biti kako treba.
-Nisam se plasila, znala sam da će sve biti u redu, a intuicija mi je govorila da ću imati pored sebe jedno divno malo biće. Taj osećaj je diktirao i moje ponašanje. Nisam sebe izložila nijednoj negativnoj misli, verovatno sam ih sama blokirala.Čak su me lekari jedva ubedili da odem u bolnicu pre termina jer je shodno godinama moja trudnoća po medicinskim parametrima bila “rizična”, mada su pregledi ukazivali da je sve u redu.
Kada je reč o ljubavi, Ljilja uprkos nekim živtnim iznenađenjima nije prestala da veruje u nju. Oduvek je bila u dugim vezama, ali se nijedna do sad nije završila brakom.
-Verovatno su to bile pogrešne osobe za mene ili ja za njih- kaže Ljilja. -Još ranije sam shvatila da smo nekako svi na svetu sami, da treba da se otvorimo ka sebi, a ako se pojavi neko, utoliko bolje. Ako se to ne dogodi, uvek imamo sebe. Iskustvo me je dovelo do tog saznanja, prihvatila sam ga, kao i istine do kojih sam dolazila. Kad prihvatiš, sve je lakše i lepše u životu.
Kada je reč o muškarcu koji može da osvoji ovu šarmantnu glumicu, poštovanje i povrenje su važan preduslov da bi ga Ljilja pustila blizu sebe, a duhovitost uvek “obori s nogu”. Trudi se da se kloni novih trendova i ne pristaje na to da bude drugačija od onog što jeste.
– Sve je manje plemenitosti i razumevanja u ljudima, optimizma. Uveliko je poremećen sistem vrednosti, mnogo je onih koji su u braku samo da ne bi bili sami, trpe godinama… Ja nisam dozvoljavala sebi lažne odnose i tako sam došla do iskustva i saznanja da smo svi mi ipak sami. Nije mi se dogodila takva priča, što ne znači da nisam spremna za ljubav.Treba činiti dobro, a ja nisam tip koji upire prstom u druge, niti sudim o bilo kome. Svoje ožiljke prihvatam. Treba voleti svoje ožiljke. Oni ne bi bili tu da im nisu prethodile i neke lepe stvari.

Branka Gajić

Foto: Nina Nikitović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ŽURKA UZ POZITIVCE- JAVNE LIČNOSTI I KREATORE ZDRAVIH MISLI Kada…

You cannot copy content of this page