BG online

Roditeljstvo

Roditelji, budite najbolji drugovi svojoj deci (Raša Popov)

SREĆNO DETINJSTVO KAO IMPERATIV

„Dete smatra da mu je roditelj najbolje i naslađe društvo. Neki roditelji kažu da nemaju vremena, a roditelj treba da je detetu najbolji drug. Budite drugovi svojoj deci. To im je najpotrebnije.“

Svoj život i stvaralaštvo posvetio je deci. Uvek na njihovoj strani, njihov najbolji drug i podrška, Raša Popov je jedan od najupečatljivijih televizijskih junaka i heroj detinjstva pripadnika mnogih generacija. Svojoj deci, sinu Bojanu koji je danas sveštenik i ćerki Dijani ikonopiscu, kad su bili mali Raša Popov je pred spavanje ispričao preko 2000 bajki, a unuku Jovanu oko 500. Pre devet godina objavo je knjigu sa 4500 bajki “Bajke za 21.vek”.
Raša Popov je književnik, novinar, publicista, glumac, zvezda emisije “Fazoni i fore” i dobitnik nagrade “Dositej Obradović” za životno delo za 2015. godinu koja mu je uručena 21. februara u Narodnom pozorištu.
Borac za srećno detinjstvo sve dece sveta, Raša Popov je čovek koji zna tajnu porodične sreće. On kaže da deca treba da slušaju roditelje, a oni da ne tuku svoju decu. Jedan od njegovih najbliskijih saradnika Ljubivoje Ršumović je za Rašu Popova rekao da je “veliko dete”.
-Hvala Ršumu što me je nazvao detetom, to mi je velika čast- kaže za BGonline Raša Popov.- Deca još nisu iskvarena. Ona ne znaju za vreme, mada sam ja imao dobar osećaj za vreme. Meni su jednom rekli da dam izjavu od 60 sekundi. Kad sam završio pitao sam koliko je trajala izjava, a oni mi kazu 59! To nije dečija osobina jer ona ne vladaju vremenom. Deca ne mogu da čekaju, pa tako kad mama završi kolače, dok su još vrući dete kaže „daj mi kolače“, a mama kaže „čekaj“, dete ne može da čeka, a vrući kolači nisu dobri za tibu…
Čini se da roditelji provode manje vremena nego ikad sa svojim mališanima, a Raša Popov ima poruku za sve njih.
-Dete smatra da mu je roditelj najbolje i naslađe društvo. Neki roditelji kažu da nemaju vremena, potcenjuju detetovu ideju da je mu je on najbolje društvo. Roditelj treba da je detetu najbolji drug. Budite drugovi svojoj deci. To im je najpotrebnije. Sećam se jedne fotografije šume i oca sa troje dece na njoj. Ispod slike je pisalo: „Nađi dovoljno vremena za svoju decu i posveti im se”. Nije slučajno na slici šuma, jer roditelji često misle da je dovoljno samo to što su oni u kući, a ne progovaraju sa decom. To vreme mora biti kvalitetno- objašnjava Popov.
Na pitanje kakav je bio tata svojoj deci kad su bila mala, Raša Popov kaže da je bio posvećen i dobar i kroz osmeh se priseća poklona koji je dobio od svog sina pre dve godine.
-Poslao mi je suvenir iz Portugala na kojem je pisalo „Najboljem tati“. Moja poruka deci je da ne budu nevaljala jer je već dosta nevaljalih odraslih.
Svoju knjigu „Zadimljena istorija“ Raša Popov je napisao na kompjuteru, ali kaže da još uvek ponekad piše perom.
-Imam ideju da napravim knjigu „Dete kao zagonetka“. To traži od mene da učim, a 83.godina nije za učenje, to se radi kad si mnogo mlađi. Sad se mučim sa ovom preambicioznom temom, ali ne odustajem.

Branka Gajić
Foto: Milan Medić

Gde stanuje duša?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

2 komentara

2 Comments

  1. Drena

    30/06/2016 at 22:34

    Veliko dete da..ali objasniti na koji nacin i kada u kojim trenucima ne mozemo biti veliko dete kada je nesto ozbiljno..Biti veliko dete i u isto vreme obrad la osoba za svoje godine odgovorna za sve…jer u zivotu za neke stvari nema pardon….

  2. vera

    20/04/2017 at 09:52

    jos jedan velikan Srbije je otisao, ostavio dela, zapise, aforizme, hvala ti Raso na svemu. Neka ti je vecna slava. Pocivaj u miru.

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
OBILAZAK 195 ZEMALJA I PISANJE U AERODROMSKIM ČEKAONICAMA "Ljudi su…

You cannot copy content of this page