fbpx

BG online

Lični razvoj

Gde stanuje duša?

AKO SAČUVAMO NAŠ DUH BIĆEMO STALNO MLADI (Vladeta Jerotić)

Istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik akademik Vladeta Jerotić u intervjuu koji je dao Marini Rajević Savić na televiziji Hram, podsetio je na neke životne mudrosti i dao smernice za mirniji i sadržajniji život.jerotic
-Treba hvaliti samo decu, eventualno još jedino mlade ljude u adolescenciji. Sve druge pohvale pojačavaju gordost, a gordost i zavist su na vrhu sedam hrišćanskih grehova. Nema čoveka na zemljinoj kugli koji bar nekad ili u nekom periodu života nije bio gord ili zavidljiv. Gordrost je gora od zavisti. Ona može da se nekako koriguje, ali zavist teško i to najverovatnije zato jer jedno i drugo počinju u ranom detinjstvu. U Engleskoj sam u prosečnim građanskim porodicama video roditelje koji detetu od tri godine pokažu ponovo kako nešto treba da uradi, tri puta mu ponove ako treba, pa ga kad uspe u tome pohvale. Ne treba odmah grditi dete, govoriti mu: „šta će od tebe biti?“, „opet ne radiš dobro“. Treba hvaliti decu kad urade nešto dobro jer ako i rano postanu gorda mogu se korigovati. Zavidljivost je češća u porodicama gde ima više dece. Kad je dvoje dece, roditelji treba da paze jer se prirodno javlja zavidljivost, a deca često misle da otac i majka više vole brata ili sestru.
Ovaj sjajni i mudri psihijatar u svojoj 93. godini je vitalan i aktivan. Kaže da mu je žao što je jedinac i napominje da teba imati bar dvoje dece. Danski filozof Seren Kjerkegor mu je jedan od omiljenih autora.
-Kjerkegor kaže da ljubav obnavlja celog čoveka i da mu je jedino duh mlad. Samim tim, ako sačuvamo naš duh bićemo stalno mladi, a starost neće doći.
U razgovoru sa Marinom Rajević Savić ugledni psihijatar je otkrio da je kao dete bio jako nemiran, nikad odličan u školi jer je imao trojke iz matematike i fizike, a astronomija mu je bila omiljen predmet. U svojim devedesetima i dalje uči, mnogo čita i kaže da se svakog drugog dana preslišava, ponavlja engleske reči koje zna. Na pitanje gde se nalazi duša Vladeta Jerotić je citirao mnoge teorije, podsetio na to da jedna od njih kaže da se duša nalazi u trbuhu, druga da je u srcu, treća tvrdi da je u mozgu, ali i da je njemu najbliža indijska tvrdnja da se duša nalazi svuda, u svakoj ćeliji.
Slaže se sa tim da je čovek kovač svoje sreće i da svako ima svog anđela čuvara i podseća da je veoma važno ne ponavljati svoje greške, a nakon svakog pada ustati što pre.
-Ako ne ustaneš odmah skoriće ti se blato na kaputu. Ako padneš ustani odmah i gledaj da se ne sapleteš ponovo, nikako na isti kamen.

Foto: youtube printscreen

Knjiga “Agape, antologija 5” Aleksandra Gajšeka sadrži 12 odabranih razgovora sa akademikom prof. Vladetom Jerotićem. U ovoj knjizi naći ćete i odgovore na pitanja kako da upoznamo sebe, koje su najveće prepreke na putu samospoznaje, kako uživati u veličanstvenom osećaju da je život tajna i zašto je velika životna istina da samo dela ljubavi ostaju. Knjigu AGAPE, antologija 5 po ceni od 1200 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Agape antologija 1 – Aleksandar Gajšek

   

  Priče iz života Vladete Jerotića (Aleksandar Gajšek)

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  PLOVIDBA LIČNIM RAZVOJEM SA ANOM BUČEVIĆ “Ako ste se naježili,…
  error: