Voće je najbolje gorivo za naš organizam
Rođena je i odrasla u Novom Sadu, ali je njen dom tokom poslednjih desetak godina svuda gde ima sunca, tropskog voća i uslova da vodi stil života koji je odabrala pre 15 godina kada je odabrala vegansku ishranu i za kratko vreme postala promoter ovog konceta ishrane. Marina Grubić (33) je završila studije engleskog jezika u rodnom gradu, ali i brojne edukacije iz oblasti koje su vremenom postale njen izbor, stil života, profesija. Marina je završila školu biljne ishrane Univerziteta Kornel (Cornell), zasnovana na studijama dr.Kolina Kempbela (Dr.Colin Cempbell), autora “Kineske studje” i školu zdrave ishrane i zdravlja Vibrant Health And Wealth Academy.
Prevela je knjigu „Ishrana 80 10 10“ Dr. Daglasa Grema, prošla praksu Dr. Daglasa Grema na Kosta Rici, radila kao šef kuhinje na festivalu „Fresh Food Festival” u Danskoj i odžala brojne radionice, govore i seminare.
Marina je uverena da je ishrana zasnovana na voću, zelenišu i malo koštunjavog voća ona ishrana koja garantuje miran, zdrav i srećan život. Ova svestrana devojka je fitnes i joga instruktor, ima i školicu crtanja, a radi i kao glumica u putujućem pozorištu za decu. Nekoliko meseci godišnje provodi u toplijim krajevima u potrazi za suncem i hranom koju voli. Do sad je tri puta živela u Americi, a zime najradije provodi na Tajlandu. Obišla je Filipine, Maleziju, Indoneziju i upoznavala se sa navikama i stilom života ljudi koji su zdravi i dugovečni.
-Prelaskom na vegansku ishranu dobila sam mnogo toga, ali izgubila u to vreme i neke ljude iz svog okruženja koji nisu razumeli ono što pričam, šokirani pričama koje sam im prenosila o tome šta se radi životinjama u klanicama i zbog čega nije dobro jesti hranu životinjskog porekla. Mnogo mi je u svemu tome pomoglo što sam počela da putujem. Nikad nisam bila sama na tim putovanjima gde sam neprekidno širila svoje vidike i shvatila koliko su ljudi različiti. Vremenom sam učvrstila svoju volju i snažno stojim iza svojih uverenja. Ljubav prema životinjama je i ljubav prema saosećajnosti i plemenitosti. Ako nismo humani nemamo pravo da se nazivamo ljudskim bićima. Na engleskom jeziku se čovek naziva “human being”, zar ne? – kaže Marina Grubić.
Odrasla je u porodici pored četiri brata i jedne sestre, a podica je vremenom prihvatila njene izbore. Kaže da je u svemu tome vidi ljubav i saosećajnost. Za kravlje mleko podseća da je namenjeno teletu, a da ga ljudi piju i ona to ne želi da podrži. Dugo se bavila proučavanjem naučnih istraživanja i učenja iz oblasti ishrane istaknutih američkih lekara i naučnika koji se zalažu za biljnu ishranu. U to vreme je prevela na srpski jezik knjigu “Ishrana 80-10-10” jer je želela da našim ljudima približi ovaj koncept ishrane i življenja.
-To je bio prvi korak kojim sam na pitak način imala priliku da pokažem da su ljudi plodojedi i da ukažem na to da se bonobo majmuni koje su naši najbliži rođaci u prirodi tako hrane.
Nekuvarica
Pre godinu dana Marina Grubić je objavila knjigu “Nekuvarica” u kojoj se nalazi 111 recepata sirove hrane koje je sama ispobala, a inspirisana knjigom Daglasa Grema “Ishrana 80/10/10” koja zastupa niskomasni i pretežno frutarijanski model ishrane.
-U ovoj ishrani koriste se samo presni sastojci biljnog porekla, nema termičke obrade namirnica izuzev sušenja do 48°C, što isključuje namirnice koje se moraju termički obraditi kako bi bile bolje svarljive, pa tako i većinu mahunarki i žitarica, osim mladog graška šećerca i svežeg kukuruza šećerca. U ovoj isjrani se ne koristi so, a zastupljeni su gotovo isključivo prirodno gotovi i lako svarljivi plodovi, tj. voće, povrće i mlado zeleno lisnato povrće, uz manje količine orašastih plodova i semenki. Ovaj način ishrane hidrira organizam na najadekvatniji način strukturiranom vodom, za kojom vape ćelije usled korišćenja klasične procesovane hrane.
Marina Grubić kaže da ovakva ishrana vraća životnu energiju i pokreće na fizičko vežbanje i rad, a uz to jača odbrambeni sistem tela i podiže nivo vitalnosti. Presna ishrana predstavlja i veliki izazov ali sa sobom nosi još veću nagradu. Mnogi koji su je oprobali slažu se da je to ishrana budućnosti koja unapređuje čovekovo zdravlje.
Put zdravlja
Kreacije u kuhinji Marine Grubić su ne samo ukusne, nego su i uvek lepo dekorisane. U odobu toksičnih, gurmanskih recepata Marinini jednostavni recepti obećavaju mnogo energije i kvalitetnog goriva za organizam čoveka. Marina ličnim primerom svedoči da je moguće hraniti se s lakoćom i živeti zdravije. Ona je motivacija i inspiracija mnogima da nađu svoj put zdravijeg načina života.
-Hrana treba da bude obedovanje, zahvalnost životu, a stil ishrane treba da nam donese vitalnost, snagu i radost- dodaje Marina koja ovakvim stilom ishrane nudi na neki način i novi stil života novog doba. -Ishrana je jedna od karika za dobro zdravlje, ali su važni i fizička aktivnost koja treba da je praćena sa dosta odmora, sunce, vazduh, odnosi sa dragim ljudima- kaže Marina.
Ona sa velikom strašću izučava godinama biljnu ishranu i prirodnu higijenu.
– Naučila sam kako možemo da uživamo u zdravlju koje nam je zagarantovano rođenjem, a to možemo da postignemo ako se rukovodimo prirodnim zakonima. Kad sam prešla na vegetarijansku ishranu spontano sam promenila društvo i okruženje, spoznala sebe i svoje pravo “ja”, uvidela da sam se do tad na neki način pretvarala da uživam uobičajenom načinu života . Kako se to produbljivalo mnogo kvalitetnih ljudi je došlo u moj život, pomerala sam svoje granice i uprkos otporu porodice i prijatelja ostala pri svojim uverenjima što su oni vremenom prihvatili. Sad vodim mnogo kvalitetniji život i više radim na sebi. Da sam ostala na starom ne bih imala toliko želje i motivacije za sve to. Kroz ishranu sam promenila pogled nas svet i svoje navike. Važno je i na koji način razgovaramo sa sobom i kako konstruišemo te dijaloge. Sve o čemu razgovaramo sa sobom privlačimo u svoj život.
Kako da uključim šporet?
Kroz osmeh kaže da joj je danas nepojmljivo da jede kuvanu hranu i da ne bi znala ni šporet da uključi. Sada jede količinski više hrane nego pre, ali su to namirnice od kojih ne može da joj bude loše. Naprotiv.
-Meni je sad komplikovano da jedem kuvanu hranu, koristim šerpe, metalno posuđe, da su oko mene svuda mrvice od hleba. Ova ishrana je čista, nema prljavih sudova, mrvica, jednostavna je, divna i puna boja.
Kako joj ishrana nije komplikovana već je “šarena”, tako je i njen život lagan, veseo, jednostavan.
-Prvi obrok tokom dana mi je ručak gde su često na meniju banane, breskve, narandže, tropsko voće. Nikad ne doručkujem i jedem dva puta dnevno. Nakon buđenja sam aktivna, odlazim na vežbanje i odgovara mi da tad imam odmor od hrane. Volela bih da čujem argumente zašto je doručak najvažniji obrok. Ja mislim da to nije istina. Iz mog iskustva i izučavanja, došla sam do zaključka da je istina suprotna. Ako imamo dobro “gorivo” od juče ne treba da jedemo na silu ujutro samo zato što je to neko preporučio. Ovako mi se očisti digestivni trakt i u potpunosti uživam u svom prvom obroku tog dana. Za večeru pripremam različite salate, špagete od tikvica sa sosevima od povrća.
Nikako so i ulje
Marina ne koristi u pripremi hrane so i ulje za koje kaže da je najrafinisanija materija i kao takva nije zdrava.
-Ulje je 100% mast. Toksično je za unutrašnje zidove krvnih sudova, a so je toksin koji dehidrira telo od čega smo naduveni i imamo probleme s varenjem- tvrdi Marina i napominje da koštunjave plodove treba konzumirati u manjim količinama. -Oni su koncentrovani izvor masti. Teško bismo svarili obrok koji je samo sačinjen od tih plodova. I priroda nam isto poručuje. Nisu tek tako orašasti plodovi teško dostupni i obavijeni tvrdom ljuskom koju je teško slomiti. Organizam sam najradije bira jednostavno voće koje je savršeno gorivo za naš organizam i naše ćelije.
Branka Gajić
© by BGonline. All rights reserved