fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Sirova hrana kao stil života

SLATKIŠI BEZ ŠEĆERA I UKUSNA JELA BEZ KUVANJA

Pre skoro deset godina sasvim slučajno je naišla na jednu studiju o ishrani sirovom hranom. Uz dvoje tada male dece počela je da priprema obroke bez šećera, margarina, brašna i bez kuvanja. Kombinacijama voća, povrća, orašastih plodova, sirovog kakaa, kokosovog maslaca i sličnih sastojaka pravila je tad jednostavne i zdrave obroke, a istovremeno joj je novi stil ishrane doneo i veliku uštedu u vremenu, dok je porodica imala vrlo hranjive i nutritivno vredne obroke. Budući da je veliki sladokusac kasnije je pokrenula i proizvodnju sirovih slatkiša, torti i kolača, sirovih kuglica, Mitelle – čokoladnog namaza i sirove čokolade, dok joj je omiljen recept za čokoladnu tortu od narandže. Napisala je knjigu „Sirova hrana“ koja sadrži njena istraživanja, iskustva i mnogo slatkih i slanih recepata za sirova jela gde otkriva i sve prednosti ishrane sirovom hranom. Tu su detaljna uputstva i za pripremu kolača i torti bez jaja, šećera, margarina i bez pečenja.
-Kad margarin zamenite kokosovim maslacem ili maslacem od badema, a šećer urmama ili rogačem dobijate zanimljive ukuse. Prvobitno čuđenje „pa zar to nije pečeno“ zameni oduševljenje ukusom nakon prvog zalogaja- kaže Mihaela Brijak Devescovi.
Mnogi ljudi su uvereni da pripremanje obroka od sirovih namirnica iziskuje dosta truda i vremena, ali ona tvrdi da nije tako.
-Za takav vid ishrane je potrebno manje utrošenog vremena od prepreme kuvane i pečene hrane. Sirova hrana je nekuvana, nepečena, neprerađena. Namirnice se obrađuju isključivo mehanički (rezanje, blendiranje, miksanje) a termički se obrađuju na temperaturi do 45°C. Ono za što vam treba više vremena je samo planiranje obroka kako biste se raznovrsno hranili. Kad sam tek prešla na sirovu ishranu, privlačili su me mirisi jer su me podsećali na doživljene ukuse koje sam ranije jela. Međutim sada me to više ni ne privlači, budu mi ti mirisi preteški i kad se samo setim težine u stomaku koju sam imala posle takvih obroka nemam želju za tom hranom. Moje iskustvo prelaska na sirovu prehranu bilo je jako pozitivno. Odjednom sam imala mnogo više energije.

Kuvanje uništava važne sastojke hrane

Prelazak na 100% sirovu ishranu treba da bude postepen i svakako treba paziti na raznovrsnost hrane kako bi telo dobijalo sve potrebne nutrijente, savetuje Mihaela.
-Prednosti ovakvog načina ishrane ogledaju se upravo u boljoj fizičkoj formi, jer konzumiranje hrane u njenom izvornom obliku omogućava organizmu maksimalno iskorištavanje nutrijenata uz minimalan napor potreban za probavu, a time i veću potrošnju i potencijal energije za druge dnevne aktivnosti. Najbitnije je pravilno kombinirati hranu i raznovrsno se hraniti. A ako niste na sirovoj ishrani, uvek možete isprobavati sirova jela i sirove poslastice, iznenaditi porodicu i prijatelje novim zanimljivim ukusima. Uz malo prakse i dobre recepte možete stvarati vrlo ukusna jela koja će vašem organizmu dati vredne nutritivne sastojke poput vitamina, minerala i neophodnih enzima koji su vrlo bitni za čovekov organizam, a kuvanjem i pečenjem, tj. termičkom obradom iznad 45°C se uništavaju. Mnogo je primera u svetu gde se ljudima prelaskom na sirovu hranu poboljšalo zdravlje, neki su čak i potpuno ozdravili. Ono što se dogodi je da se telo pročisti od nakupljenih toksina, počne bolje funkcionirati, a čovek postaje zdraviji i oseća se bolje.

Branka Gajić

Knjigu Mihaele Brijak Devescovi „Sirova hrana“ po ceni od 1980 dinara + PTT troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili porudžbenicom: 

Kako postati trajno zdrav?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
SUSRET SA OCEM ME JE IZLEČIO I PROMENIO "Najveća lekcija…
error: