BG online

ZDRAVLJE

Život posle infarkta

Pacijenti koji su preživeli srčani udar većinski imaju veliko poverenje u svoje lekare, menjaju loše životne navike i pridržavaju se terapije uglavnom samo u prvoj godini oporavka, a troše više od 5000 dinara mesečno na nabavku novijih, efikasnijih lekova – ključne su poruke rezultata velikog Upitnika o životu posle infarkta u Srbiji koji je danas predstavljen u Beogradu.

Vaša druga šansa

Udruženje pacijenata koji su preživeli srčani udar “Moja druga šansa” i brojni kardiolozi okupljeni u Udruženje koronarnih jedinica Srbije, organizovali su edukativnu tribinu i druženje pod nazivom “Život nije loto”. Događaju su prisustovali kardiovaskularni pacijenti iz svih krajeva zemlje, predstavnici zdravstvenih institucija, veliki broj doktora, kao i poznate ličnosti koje su promoteri ove inicijative – glumac Irfan Mensur, voditeljka Suzana Mančić i legendarni sportisti Savo Milošević i Mile Isaković.
Na tribini su predstavljeni rezultati istraživanja o životu pacijenata posle preživljenog srčanog udara, koje je sprovelo udruženje “Moja druga Šansa”, uz podršku Udruženja koronarnih jedinica Srbije i udruženja “Naša Aska”.

Predsednik udruženja pacijenata “Moja Druga Šansa” Ivan Tojagić kaže da je više od 1000 ispitanika odgovaralo na pitanja iz Upitnika, a među ciljnom grupom su bile osobe koji su doživele infarkt ili imaju nekoga u svom okruženju ko se suočio sa ovakvim srčanim problemima.
– Ne postoji gotovo nijedan građanin naše zemlje koji na neki način nije imao dodira sa infarktom, bilo da ga je sam preživeo ili da je imao iskustva sa ovim zdravstvenim problemom od nekog bliskog člana porodice ili prijatelja. Prema rezultatima ankete, mnogi pacijenti se osećaju da su prepušteni sami sebi kada je reč o informisanosti, pa tako polovina ispitanih informacije o tome kako se živi posle infarkta traži na internetu. Treba im bolja, sistemska podrška, njih 64% predlaže uvođenje stručnih savetovališta ili call centara kao rešenje za bolju komunikaciju i informisanost.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
„Stalno nailazim na muškarce koji deluju zainteresovano, a ništa ne…

You cannot copy content of this page