fbpx

BG online

Roditeljstvo

Postanite roditelj kakav ste oduvek želeli da budete

Omogućite detetu da bude srećno

Kada dobijete dete, život vam se iz korena promeni i krećete u uzbudljivu avanturu. Srećni ste zbog svoje nove uloge, ali i uplašeni. Mnoge stvari se, kao što i pretpostavljate, neće odvijati onako kako ste zamislili. Od vas se očekuje da budete mudri, hrabri i da znate apsolutno sve.

Mnogi parovi se plaše da će dolaskom deteta u njihov mali svet doći kraj svom onom vremenu koje su nekad imali jedno za drugo, da neće moći da se opuste, da kao nekad idu u bioskop, na piće sa prijateljima, na sport ili večeru u dvoje.
Kad dođe na svet to vaše malo “čudo” odjednom kao da sve treba da se vrti oko te jedne tačke u svemiru. Najčešća greška koju mnogi ponavljaju je stavljanje sopstvenih potreba u drugi plan i prilagođavanje svakodnevnog život željama svog deteta. Takva strategija nikako nije dobra, napominje autor knjige “Mudar roditelj-srećno dete” Hedvig Montgomeri .
-Deci je potrebno da vide kako odrasli razgovaraju o svojim brigama, kako teše njihovu braću i sestre, kako prijatelji svraćaju u posetu, kako im roditelji posvećuju pažnju, a da ona nisu u centru sveta. Deca moraju videti da se odrasli posvećuju jedno drugom i sopstvenim potrebama. Moraju se povezati s timom, biti deo malog kosmosa u kome ona nisu uvek u središtu. Tako će postati sigurnija i uviđavnija, a i naučiće kako da se ponašaju prema drugim ljudima. Ukratko, to ih priprema za svet u kome smo svi mi uvek deo nečeg većeg.
Jedan od najjednostavnijih, a ipak najvažnijih saveta koji je dao roditeljima jeste da se drže svoje ljubavi.
-Roditelji su se našli u situaciji gde im je mnogo toga potpuno novo, ali njihova ljubav nije okončana, a nije ni njihova potreba za pažnjom. Dakle, osim što pravite sendviče za užinu, menjate pelene, odvozite i dovozite decu, setite se da negujete i ono što pripada samo vama dvoma. Idite u šetnje, gledajte filmove, unajmite bejbisiterku. Ma kakva da je vaša mala ili velika porodica, iskoristite širu porodicu, zaposlite malo najdraže i najbliže rođake da postanu deo vašeg svakodnevnog života. Deca baš kao i odrasli vole ponekad da budu malo i sama. Naučiće se nezavisnosti ako im dozvolimo da isprobaju nešto sama za sebe. Tokom prvih nekoliko godina života možda će to biti samo nekoliko sati ili cela noć sa pouzdanom bebi siterkom, ali kako dete bude raslo poželeće da nešto radi samo i da neko vreme bude ostavljeno na miru. Ako pokažete detetu da može da se snađe i bez vas, da postoje drugi odrasli koji mogu da mu pomognu ako zatreba pružate mu čudesno osećanje nezavisnosti. Ali, svakako počnite polako, uvek od sitnih stvari.
Ono što napominje autor Hedvig Montgomeri je da je za decu važno da vide roditelje kako se slažu kao par.
-Potrebna im je predstava o tome šta je ljubav, nešto prema čemu će odmeravati sve ljubavi u svom životu.
Uz priručnik “Mudar roditelj- srećno dete” postaćete roditelj kakav ste oduvek želeli da budete, ali i dobiti odgovore na važna pitanja: kako da vaše dete bude srećno? Kako da izgradite međusobno poverenje, kako da pripremite dete za tužne situacije koje su neizbežne, da li je u redu da pokažete detetu da vas je naljutilo i u kojoj meri, ukratko: šta je vas najvažniji zadatak na čarobnom putu roditeljstva.

“Mudar roditelj- srećno dete” po ceni od 899 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Moćna formula uspeha Napoleona Hila Vanvremenska poruka Napoleona Hila će…
error: