BG online

DOM & HEDONIZAM

Zen bašta opušta um i dekoriše radni i životni prostor

Ako ste neispavani, nervozni, ljuti ili ne stižete da dignete glavu od posla i briga, prijaće vam da 15 minuta dnevno grabuljate po pesku, usredsredite misli, opustite se i to vreme posvetite samo sebi. Japanci veruju da svako mora da bude sam 15 minuta u toku dana da bi postigao mir, ali ritam života savremenog čoveka nosi sa sobom dane ispunjene brojnim obavezama, pa je samim tim tu i mnogo “ometanja”. Um često nije sposoban da apsorbuje sve podatke koji dopiru do njega, a sve je manje onih koji žive u sadašnjem trenutku, pa tako dok doručkuju razmišljaju o poslu, dok su na poslu razmišljaju o kući, a kod kuće se prave planovi za vikend…

Šta je zen bašta?

Vekovima zen majstori prave ovakve bašte i kreiraju mirno utočište za razmišljanje i meditaciju. Koncept zen bašte je apsolutno minimalistički jer tu prostor treba da se oseti više nego da se gleda. Ova tradicija uređenja japanskih vrtova simbolizuje nešto što odoleva prolaznosti života. 
Minimalistički dizajn zen bašte koja se sastoji od samo nekoliko prirodnih elemenata ima za cilj da smiri um i izmesti ga iz svakodnevnih problema, stvarajući istovremeno duhovni prostor za meditaciju.
Osnovu zen bašte čini sitan šljunak odnosno pesak koji se može šarati grabuljama čime se stvara iluzija vode što simbolizuju “talasi na pesku”.

Vreme za relaksaciju

Pored toga što je lep ukrasni detalj u stanu, zen bašta ima značajnu ulogu u relaksaciji i opuštanju. Dok pesak ili sitan šljunak predstavljaju vodu. pažljivo odabrani kamenčići su planine, dok se male grabulje koriste za pravljenje talasa po pesku.
Preporučuje se da svakog dana provedete 10-15 minuta u stanju relaksacije uz zen baštu. Isključite mobilni, televizor, sklonite se sa društvenih mreža i interneta i opustite se uz pravljenje talasa po pesku. Uživajte u svojoj zen bašti, promenite raspored kamenčića i ukrasa, grabuljajte, budite kreativni, opustite se i efekti će brzo biti vidljivi. U pesak možete dodati 15-20 kapi omiljenog eteričnog ulja.

Oaza mira

Pored toga što oplemenjuje radni i životni prostor, zen bašta je i idealan poklon. Simbolično predstavlja oazu mira, spokoja i podstiče koncentraciju. Zen bašte vremenom dobijaju važnu ulogu u životu ljudi koji ih uređuju. Dok pravite „ talase “ grabuljicama fokusirate misli samo na ovu radnju, što dovodi od opuštanja. Nakon samo 15 minuta koje ste ovako proveli mogu se primetiti prvi rezultati u vidu smanjenja pulsa.
Sve Zen bašte u svom sastavu imaju drvenu osnovu, drvene grabuljice, najfiniji pesak i prirodni kamen. Pesak simbolizuje VODU i zbog toga se svakog dana preoblikuje specijalnim grabuljama u šare koje podsecaju na TALASE, stenje predstavlja ZEMLJU, a zbog trećeg elementa VAZDUHA (kosmos) .

Postizanje savršenih linija na pesku nije lako, već je to kreativan i insirativan izazov. Izgled vaše zen bašte zavisiće od stanja vašeg duha u trenutku postavljanja elemenata, pa tako svaki put može biti drugačija.

I vi možete imati svoju zen baštu i poručiti je telefonom 066/060-820 ili putem porudžbenice:

Cena zen bašte dimenzije 30×15  je 1800 dinara + troškovi dostave
Cena zen bašte dimenzije 28×28  je 2200 dinara + troškovi dostave
Cena zen bašte dimenzije 28×43  je 2400 dinara + troškovi dostave
Cena zen bašte dimenzije 43×43  je 3300 dinara + troškovi dostave

Isporuka na teritoriji Srbije
   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Jednodnevna manifestacija “Noć srpskog filma” u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije…

  You cannot copy content of this page