BG online

Lični razvoj

Manipulacija i moć

Kako prepoznati da nas neko laže?

Želite da pročitate misli osobe koja je preko puta vas, flertujete na pravi način, odmah primetite da vas neko laže? Mnogo je neverbalnih signala koji vam mogu toliko toga reći, a neretko i demantovati ono što vam neko priča. U knjizi Henrika Feksevsa “Manipulacija i moć” otkrićete tehnike koje možete da primenite u najrazličitijim aspektima svakodnevnog života, na razgovoru za posao ili na prvom sastanku, alii u drugim situacijama kad je bitno da progurate svoje ideje i utičete na druge ljude.

Laganje i emocije

Najlakše nam je da lažemo rečima pošto to radimo čitavog života. Nešto manje smo dobri u laganju izrazom lica, iako u toj oblasti imamo neko iskustvo. Najgori smo kad lažemo telom-kaže autor knjige “Manipulacija i moć”.
Činjenica je da većina ljudi ne misli o tome da telo zapravo govori, i to mnogo.
-Ironično je što polažemo najveću pažnju na ono što nam se govori, a manje na izraz lica osobe sa kojom razgovaramo. Kad pomišljamo na to da nas neko laže mi se još više usredsredimo na ono što nam se govori iako bi trebalo da postupamo sasvim suprotno, dok ako želimo da znamo šta nam neko govori, moramo da zanemarimo reči koje osoba izgovara i posvetimo veću pažnju onome što izražava ostatkom tela- savet je Henrika Feksevsa. –Mi sami možemo da opazimo izvesne znake koji upućuju na laži povezane s određenim nivoom emocionalne napetosti. Obično ćemo primetiti da je neko potresen ili nervozan. Što neće značiti da laže. Međutim, ponekad su ovi znaci nešto što nam je potrebno da bismo zaključili da neko govori neistine.
Postoje i znaci koji se ponavljuju samo kad neko laže, a trik je u njihovom pronalaženju. Henrik Feksevs podseća da postoje rođeni lažovi koji se ničim ne odaju (psihopate su najbolje u tome), dok oni drugi ne bi mogli da lažu ni o broju pojedenih krofni a da se ne odaju.
-Verovanje da možete znati da li neko laže gledajuci ga u oči je široko rasprostranjeno. Nemirni pogledi, često treptanje i izbegavanje pogleda znaci su da nas neko laže. Lažov će vas gledati u oči dok vas laže i to češće nego bi inače činio. Trudiće se da baš to radi pošto smo od detinjstva slušali da se lažov neće usuditi da vas pogleda u oči- otkriva Feksevs.

Zenice vas odaju

Postoje raspoloženja u kojima se oči pomeraju na prirodan način. Obaramo pogled kad smo tužni, naginjemo glavu dole ili se okrećemo kad smo postiđeni ili pritisnuti krivicom i skrećemo pogled kad se s nečim ne slažemo. U knjizi “Manipuacija i moć” se navodi da lažov to neće učiniti iz straha da ne bude otkriven. Najbolji lažovi izbegavaju da budu raskrinkani tako što znaju kad bi trebalo da skrenu pogled.
-Veličina zenica je takođe bitan faktor povezan s očima. One se šire kad osetimo emocije poput zahvalnosti ili zainteresovanosti. Pokušajte da odredite da li veličina zenica odgovara emocijama koje posmatrana osoba tvrdi da oseća. Neko ko se zanima za nešto može da ima sužene zenice izuzev ako mu sunce ne bije pravo u oči- savet je Henrika Fesevsa.
Kad neko laže pod emocionalnim pritiskom trepne, a oči će često ostati zatvorene za razliku od onog ko govori istinu. To je podsvesni pokušaj da se ogradimo od sveta. Pokreti očiju mogu da ukažu na misli koje nam prolaze kroz glavu-kaže autor knjige “Manipulacija i moć” koju možete po ceni od 999 din+ troškovi dostave poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  “Budi takva kakva jesi” je knjiga Emil Nagoski koja sadrži…

  You cannot copy content of this page