BG online

Lični razvoj

Koliko ste zavisni od interneta? (spec.pedagog Milan Radovanović)

JOŠ SAMO 5 MINUTA I GASIM SVE

milanRadovanovicU jednom stručnom časopisu, koji izlazi u SAD, 1996. godine pojavio se šaljivi tekst o pojedincima koji preteruju u upotrebi interneta. Tad je prvi put pomenut i upotrebljen pojam “internet zavisnost”. Iako je namera autora bila da se našali i da korisnike interneta uporedi sa patološkim kockarima, tekst je doveo do toga da se u narednih nekoliko godina počinju otvarati prve specijalizovane ustanove za ovaj oblik zavisnosti, i to u svim delovima sveta.
U Srbiji je prva ovakva ustanova otvorena 2006. Godine. U početku je privukla pažnju medija i zabrinutih roditelja, dok su korisnici interneta, pre svega mlađa populacija, sve to propratili sa osmehom i nevericom. Danas, nepunih 5 godina kasnije, situacija se promenila i upravo mladi sve više obraćaju pažnju na ovaj problem i prepoznaju ga u svom okruženju.
Treba naglasiti, da se u stručnoj javnosti još uvek vodi rasprava o tome šta je zapravo internet zavisnost i u koju kategoriju poremećaja je treba svrstati. Međutim, kao što rekoh, uveliko se tretira kao savremen oblik nehemijske zavisnosti. U skladu sa tim Internet zavisnost možemo definisati kao stanje pojedinca u kome je upotreba interneta postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove i koja stvara negativne posledice po njega i njegovu okolinu. Ovakva upotreba interneta dovodi do nastanka specifičnog zavisničkog obrasca ponašanja i životnog funkcionisanja. Internet zavisnost ispoljava se u više oblika:
• zavisnosti od igranja kompjuterskih igara
• zavisnost od surfovanja internetom
• zavisnost od sajberseksa,
• zavisnost od uspostavljanja prijateljskih veza putem interneta, u koju spadaju upotreba socijalnih mreža, foruma, četovanja i dr.,
• zavisnost od internet kockanja
• i zavisnost od kompjutera uopšte.
U praksi najčešće se susrećemo sa zavisnošću od igranja video igara i to MMORPG i MOBA igara kao što su: World of Warcraft, League of Legends, DOTA i slične. Ove igre karakteriše igranje na internetu u velikim grupacijama i preuzimanju određene uloge u skladu sa karakterom koji se u igri koristi. Osim video igara, poslednjih godina sve veći je broj i osoba sa problemom zavisnosti od socijalnih mreža najčešće od Facebook-a.

Inače, vreme provedeno za kompjuterom je najčešće pominjani kriterijum za dijagnostifikovanje ovog poremećaja i smatra se da je 4 do 6 časova upotrebe interneta dnevno simptom zavisnosti. Međutim, treba napomenuti da je u pitanju 4 do 6 časova slobodnog vremena dnevno, kao i to da ovo može ali i ne mora biti simptom zavisnosti. Naime, mnogo sigurniji kriterijum jesu sledeći simptomi patološke upotrebe interneta: promenjeno ponašanje, provođenje sve više vremena za kompjuterom i internetom, zanemarivanje ostalih obaveza i interesovanja, problemi sa mišljenjem, koncentracijom i pamćenjem, nesanica, problemi sa kičmom, vidom, sluhom i dr..internetZavisnost
Internet zavisnost je karakteristična za sve uzraste i za sve kategorije stanovništva, a na svetskom nivou njome je „pogođeno“ oko 10% od opšte populacije koja upotrebljava internet. Kod nas je ovaj procenat nešto niži, prema procenama oko 5-7%, a najugroženija populacija su deca. Iz tog razloga roditeljima se savetuje da čak i ukoliko primete kod svog deteta neke od navedenih simptoma zavisnosti nikako ne zabranjuju upotrebu kompjutera, jer to može imati kontraefekte i dovesti do mnogobrojnih problema i novih konflikata! Umesto toga možete:
• ograničiti vreme korišćenja inteneta (posebno za radne dane, a posebno za vikend i raspust – do 1/3 fonda slobodnog vremena);
• obratiti pažnju kako dete organizuje i provodi svoje slobodno vreme, a naročito kako koristi vreme na intenetu;
• objasniti mu da vodi računa sa kim i kako komunicira; da ne iznosi privatne podatke na „mrežu“;
• dogovoriti koje sadržaje sme da koristi, a koje ne;
• i naravno pokloniti svom detetu više vremena, razgovarati sa njim, stalno raditi na poboljšanju komunikacije i učestvovati sa njim u što više različitih aktivnosti.

Na kraju naglasio bih da je internet nešto bez čega je savremen način života nezamisliv, kao i činjenicu da nam on zaista može olakšati i unaprediti život, ali samo ukoliko se umereno i pravilno koristi.

Koliko ste Vi zavisni od interneta?

Pred Vama su navedene karakteristike Internet zavisnosti, ukoliko prepoznate najmanje 5 od navedenih možda je potrebno da preispitate način na koji koristite Internet:
• zaokupljeni ste internetom – npr. prepričavate sadržaja sa interneta osobama koje vas okružuju (u vezi socijalnih mreža, video igara i sl.), razgovarate sa prijateljima ili porodicom uglavnom o stvarima sa intereneta, planirate buduće aktivnosti na internetu unapred…
• učestalo ostajete duže na internetu nego što ste planirali, ili često kažete sebi (ili ukućanima) “još 5 minuta i gasim komp” pa ipak to ne uradite;
• u poslednjih nekoliko meseci ste povećali broj sati koji provodite na internetu
• u poslednjih nekoliko meseci ste sve češće na internetu
• pojava nelagodnosti ili neprijatnosti kada nemate pristup internetu
• “bežite” na internet kada imate neki problem
• nastavljate da koristite internet učestalo i prekomerno, uprkos želji i naporima da to promenite
• trošite velike količine novca na kupovinu kompjuterske opreme
• lažete članove porodice ili prijatelje o tome koliko često i koliko dugo ste bili na netu
• ugrožavate ili gubite važne emocionane veze, poslovne ili obrazovne mogućnosti zbog prekomerne upotrebe interneta

Milan Radovanović

Milan Radovanović je specijalni pedagog i psihološki savetnik (TA), rođen 1978. godine u Zemunu. Za njegovo ime vezuje se početak izučavanja i tretiranja internet zavisnosti na ovim prostorima, kao i primena specijalno pedagoške metode tretmana bolesti zavisnosti i poremećaja u ponašanju. Voditelj je kurseva i seminara namenjenih deci i adolescentima i njihovim roditeljima.

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Novi film reditelja Vladanа Nikolića „Burek” biće premijerno prikazan 5.…

You cannot copy content of this page