BG online

Psihološka prva pomoć

Zašto neki muškarci varaju?

Ne možete sami popravljati svoj brak

Muž se pretvorio u čoveka kojeg ne poznajem. Ima ljubavnicu. Kad kažem da se rastanemo, on ne želi. Ja se nadam da će se promeniti, ali to se ne dešava. Ne razumem kakav je to tip čoveka. Da li je to bolest ili veliki bezobrazluk?
“To što muž vara i ima paralelnu vezu, ne znači nužno da je nesrećan u braku i da želi da se razvede. Čak suprotno, veliki broj muškaraca uopšte ne vara svoje žene zbog lošeg braka, već zato što žele da varaju i misle da imaju pravo na to. Neki, kao i vaš muž, imaju dugogodišnje afere koje ne žele da prekinu jer su vođeni krajnje sebičnim, egocentričnim potrebama, što može da ukazuje na narcističnu ili psihopatsku strukturu ličnosti, kao i muškarca koji oseća apsolutnu dominaciju nad svojom partnerkom i kome je sve dozvoljeno. S obzirom da to traje godinama, vi mu svojim ponašanjem, tolerisanjem, trpljenjem i ostajanjem u takvom odnosu, šaljete upravo suprotnu poruku od one koju želite, a to je da on ne trpi posledice sopstvenog ponašanja. Vara, laže, zavodi, a kod kuće ga čekaju supruga, dvoje divne dece i sigurnost toplog doma. To što mu direktno verbalno govorite da ne želite tako da živite i predlažete da se rastanete, njemu ne znači ništa, kad mu je vašim ponašanjem dozvoljeno da se ponaša kako želi. Granice se uvek postavljaju konkretno i ponašanjem, a ne rečima. Mnogi muževi su skloni da uopšte ozbiljno ne shvataju šta im supruge govore sve dok ih svojim ponašanjem tolerišu. Oni često reaguju samo na granice u ponašanju i papire za razvod, ako ih i to trgne. Iako je potpuno jasno ko je krivac – onaj koji vara, posle niza godina tolerisanja takvog ponašanja i vi postajete odgovorni za ostanak u takvom odnosu. U početku je možda i normalno verovati ili nadati se da će partner prestati da vas vara i da će se promeniti, ali nakon sedam godina to je iracionalno i pogubno po vas, jer vas održava u lošem braku. Ljudi se obično menjaju samo ako to žele ili kad moraju. To što vaš muž ne želi to je do njega, ali to što ne mora da se menja je do vas. Ako odbija vaš predlog da se razvedete samo znači da je njemu dobro i ima sve: porodicu, ženu, ljubavnicu, flert sa strane, radi šta hoće. Verovatno vas i ne uzima za ozbiljno kad predlažete razvod jer sve ove godine ostajete uz njega. Ono što je najlošije je da vas je ovakvo njegovo ponašanje fokusiralo samo na taj aspekt odnosa. Pitanje je da li je posle toliko vremena dovoljno da on samo prestane da vas vara? Šta je ostalo od vašeg odnosa koji je preplavljen takvim sadržajima? Vreme je da se zapitate gde ste vi i vaša deca u svemu tome, kako takav brak utiče na vas i vašu decu. Poremećeni partnerski odnosi ostavljaju trag na dečijoj duši, čak i kad nisu direktno umešana u zbivanja.
Mislim da bi bilo zdravo da se defokusirate sa muža i njegovog ponašanja i da pogledate sebe i ostale aspekte funkcionisanja. Potrebno je malo da se distancirate i ojačate svoju poziciju. Ljudima se u braku dešavaju razne loše stvari, ali je za promenu odnosa na bolje uvek potrebno da obe strane to žele. Ne možete popravljati svoj brak sami. Sami jedino možete prekinuti takav brak. Razmislite kojim sve ponašanjima održavate svoju trenutnu bračnu poziciju. Postavite jače granice, iznesite jasne zahteve i ne popuštajte. Dobro razmislite da li zaista želite za sebe takvu osobu i šta je to u stvari što želite da očuvate: vašu sliku o suprugu i porodici kakvu želite da imate ili baš tog čoveka koji vas godinama vara. Poslednji korak koji možete da preuzmete je da ga napustite, pa ako ga ni to ne urazumi i trgne onda je i za vas i vašu decu bolje da više ne pokušavate da spasite ono što se spasiti ne može. Ja sam uvek za to da je razvod krajnje rešenje i da treba pokušati sve da do njega ne dođe, ali u granicama sopstvenog zdravlja i samopoštovanja.

Branislava Pavlović, psiholog i porodični terapeut
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica u krizi

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nakon mnogo godina učenja i praktikovanja različitih tehnika Sandra Drinčić,…

You cannot copy content of this page