BG online

ZDRAVLJE

Vodič za zdrave životne navike

Podrška kampanji „Teži ravnoteži“

Vodič za zdrave životne navike: ishrana i fizička aktivnost, prvi je priručnik ove vrste u našoj zemlji i građanima pruža praktične i relevantne savete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Ova publikacija nudi informacije o tipovima ishrane, namirnicama i njihovom pravilnom odabiru, količini, kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti i sugeriše adekvatan intenzitet i oblik fizičke aktivnosti za sve grupe stanovništva. Autori Vodiča su istaknuti stručnjaci u oblasti zdravlja i nutricionizma sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke i Zavoda za sport i medicinu sporta iz Beograda.
-Deca i odrasli ne unose dovoljno voća i povrća, u njihovoj redovnoj ishrani nema dovoljno žitarica, mleka i mlečnih proizvoda, uz povećan unos masti i šećera, skoro polovina stanovnika ima sedentaran životni stil, a većina nije dovoljno informisana o zdravim navikama. Zato sa velikom radošću predstavljamo Vodič koji je namenjen medicinskoj zajednici ali i građanima, koji će ponuditi razumljive i jednostavne savete i preporuke u skladu sa najvišim svetskim standardima- rekao je prof. dr Sergej Ostojić, inicijator i jedan od autora.

Kontrola telesne težine

Vodič daje smernice za uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, i sugeriše da iz ishrane nije dobro izbaciti bilo koju grupu namirnica, već samo ograničiti njihov unos na razumnu meru ili ih zameniti nekom poželjnijom alternativom.
-Preporučen je uravnotežen unos povrća, voća, žitarica celog zrna, mlečnih proizvoda, proteinskih namirnica. Pronalaženje balansa tj. pravilan odabir namirnica na osnovu kalorijske vrednosti i u skladu sa intenzitetom fizičkih aktivnosti, najbolji je način kontrole telesne težine- navela je prof. dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, dok je prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad istakla da je fizička aktivnost neophodna svim kategorijama stanovništva.

Teži ravnoteži

Dok se odraslim osobama preporučuje minimalno 150 min umerene aerobne aktivnosti nedeljno, deca i mladi svakog dana bi trebalo da su najma¬nje 60 minuta aktivni. Fizička aktivnost starijih osoba posebno je važna jer doprinosi očuvanju mobilnosti, boljem men¬talnom zdravlju i raspoloženju.
Ovaj vodič je svojim sadržajem u skladu sa Nacionalnom kampanjom ”Teži ravnoteži” i kao takav podrška je Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Izrada dokumenta usledila je nakon opsežnog istraživanja navika potrošača u okviru progama „Načini pravi izbor“ uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstva omladine i sporta i Coca-Cola fondacije na globalnom nivou, a sve u želji da se doprinese naučnom i objektivnom pristupu istraživanju u oblasti ishrane.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Deca su smisao života, ali tek kad ih imate (Mirjana…

You cannot copy content of this page