BG online

Lični razvoj

Vodič za brigu o sebi

Važna pravila za ekstremno zauzete žene

Šta je zaista potrebno da biste živeli životom koji obiluje brigom o sebi? Autorka knjige „Za ekstremno zauzete žene-vodič za brigu o sebi“ je svojim čitateljkama otkrila 5 osnovnih elemenata za koje kaže da ih je važno dobro ih upamtiti uz napomenu da je važno raditi manje, postići više i živeti život po svojoj meri.
1. Shvatite svoje potrebe
Imate ih kao i svi, a ponekad vam signali vrište kao kad se iznenada probudite sa ozbiljno ukočenim donjim delom leđa. To je prilično teško ignorisati, zar ne?
Dok uzimate lek razmislite o tome da vaša bolna leđa možda pokušavaju da vam poruče nešto o nekom apsektu vašeg života u kom ignorišete svoje potrebe, naročito ako niste imali neki pad, uganuće ili se niste bavili intenzivnim novim vežbama. Postoje velike šanse da bol nema nikakve veze sa vašim leđima, već da je taj deo vašeg tela kao glasni megafon. Isto važi i za česte hronične bolesti koje su povezane sa stresom, poput ekcema, nesanice, problema s varenjem, srčana oboljenja, fibromialgija, čak i herpes. Kada se ta stanja pogoršaju, vreme je da stanemo, smirimo i zapitamo sebe ili čak svoje bolno telo šta vam je potrebno. Tad ćete primetite odgovor koji će prvi uploviti. Umesto da pobegnete i pripišete to nečem drugom ili ignorišete, samo zabeležite ono što vam je bilo u glavi.
2. Postavite granice
Neverovatno je koliko ima ljudi kojima je teško da kažu NE. Može delovati kao da nam neko uvek ide za petama pokušavajući da nam uputi neki zahtev. Nekad nam može biti upućena čak lavina zahteva u isto vreme. Kad se jednom te granice poruše, ostatak sveta se sruči preko njih. Možda shvatate da pristajete na stvari koje ne želite da radite i onda mrmljate za sebe „snaći ću se pa će sve biti u redu“ ili „samo još ovaj put“. Kako znate gde vaše granice počinju i završavaju se? Primetićete kako vam telo reaguje kada dobijete neki zahtev. Ako ste kao neki, um će pristati, dok će telo vrištati „Ne,ne,ne“. To bi bila značajna granica na koju vredi obratiti pažnju, a opet možda ćete ignorisati svoje telo umesto da odbijete i ponovo ćete pristati.
3. Tražite pomoć kad vam je potrebna
Neki su u ovome bolji od drugih, a mi smo uglavnom čelične, nezavisne vredne žene. Ne želimo pomoć, ne treba nam! A opet, pomislite samo koliko bi sve moglo biti lakše.
Mogli biste da dobijete vreme da dišete i da mislite i samo postojite. I tad bi život mogao značajno da se primiri-ako biste samo usmerili zadatak ili pronašli nekog na koga možete da se oslonite. Ipak, ako ste kao mnogi i ubeđujete sebe da vam pomoć nije potrebna „dok ja nekom to objasnim, mogla sam sama to da uradim“ iako ste na kraju dana u haosu i u raspadu, razmislite o ovome „šta ako odbijate ponuđenu pomoć jer bi to učinilo da se osećate ranjivom?“. Da li bi prihvatanje pomoći nekako učinilo da se osećate manje kao heroja više kao ljudsko biće? Ako dopustite da vam neko pomogne, to može samo značiti da niste rok zvezda kao što mislite da jeste. Ako je to slučaj, niste u tome same. Kad dozvolite da vam neko pomogne, onda imate višak vremena i to znači da možete da se povežete sa svim osećanjima koja izbegavate.
4. Delajte
Delajte tako što ćete čitati knjigu i raditi vežbe, biti dovoljno odvažni da drugačije radite stvari, da izađete iz svoje zone konfora i tražite pomoć. Slušajte svoje telo i radite ono što vam ono traži.
Delajte i tako što ćete odmarati.
5. Brinite o sebi svakog dana
Kad naučite da se povežete sa onim što vam treba i onim sto želite i kad odredite svoje granice i naučite da tražite pomoć, postoji još jedan ključni korak. Te nove blago neprijatne navike brige o sebi treba da unesete u svoju svakodnevicu. Ovde je reč o automatizaciji. Račune plaćate automatski, kao i osiguranje za automobil, pa zašto ne biste napravili raspored koji automatski podrazumeva meditaciju, vežbanje, masaže, vreme da samo sedite i opustite se. Zašto ne biste prihvatili pomoć koja vam je potrebna da se na ovaj ili onaj način to ostvari? Ukoliko ne podesite stvarne navike i sisteme koji će podržati ovaj novi život koji gradite i sve te divne stvari koje se tiču brige o sebi poput kraćih putovanja, dremanja, pisanja dnevnika itd. brzo ćete početi da sebe zapostavljate. Ako ste zaista ozbiljni povodom smanjenja stresa i uživanja u brizi o sebi, onda vam raspored mora otpočeti s vama i vašim potrebama. Posle toga možete da se uklapate u ostatak sveta umereno i samo ako to godi vašoj duši.

Put ravnoteže i celovitosti

Suzan Falter je književnica i govornica koja se knjigom za ekstremno zauzete žene obraća onim ženama kojima je dan prekratak i koje sebe ne stavljaju na prvo mesto. Autorka tvrdi da i one mogu živeti svoje savršene dane. I ona je nekad živela životom današnjih žena, jurila je karijeru balansirajući sa porodičnim obavezama sve dok se nije susrela sa tragedijom u kojoj je njena ćerka izgubila život. Na teži način je našla put ravnoteže i celovitosti i svoje spoznaje podelila u knjizi „Za ekstremno zauzete žene-vodič za brigu o sebi“ u kojoj je otkrila jednostavne i razumljive savete koji vam mogu pomoći da koračate stazom brige o sebi i uverite se da je sve to moguće. 

Knjigu „Za ekstremno zauzete žene-vodič za brigu o sebi“ možete poručiti po ceni od 880 din. +troškovi dostave tel. 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ovog leta najveća animirana franšiza predstavlja originalnu priču o tome…

  You cannot copy content of this page