BG online

ZDRAVLJE

Biljna ishrana, najbolje gorivo za organizam

Kako i odakle početi?

Kad jedemo nezdravu hranu naš mozak reaguje tako što luči dopamin koji između ostalog stvara osećaj zadovoljstva i to u mnogo većoj meri nego kad jedemo čistu, neprerađenu biljnu hranu. Često iz tog razloga ne želimo da se odreknemo slatkiša ili testa jer želimo taj dobar osećaj koji stvara dopamin, ali nam je vremenom potrebno mnogo više dopamina za isti efekat. Tako se vrtimo u krug, pa jedemo sve više hleba, pica, slatkiša…

Kako da znamo da li smo zaista gladni?

Pravu glad od emocionalne gladi možete razlikovati tako što kad ste stvarno gladni zadovoljavate tu potrebu zdravom hranom i birate ono što znate da je dobro za vas, a emocionalno jedenje ćete prepoznati po tome što vam se odmah jedu šećeri, slatkiši, peciva, sve što je nezdravo- objašnjava Tamara Gorjup, profesorka sporta i fitnes trener, autorka knjige “Smuti svet”.
-Kad to prepoznate možete pobediti napad gladi i želje za šećeroim tako što ćete imati kod sebe neku zdravu užinu npr. badem, lešnik, smoothie, prošetati se 15 minuta, sabrati misli, slušati muziku i ručati ili večerati nakon toga nešto zdravo. Verujte da pomaže. Ne preskačite oboke i ne gladujte, dovoljno spavajte, trenirajte ako ste u mogućnosti, jedite hranu bogatu proteinima u kombinaciji sa salatama, usporite, razmislite šta volite i želite i dajte sebi vremena za to.
Tamara Gorjup u knjizi napominje da ukoliko u dnevnu ishranu uvedete jedan ili dva smutija, ceženi sok ili salatu, osećaćete se mnogo bolje.
-Uvrstite u svoju ishranu nešto od smutija, bilo šta od biljaka, povrća, voća isceđeno u sok, izblendirano u smuti i verujte da će se desiti čudo. Ja sam u biljnoj ishrani našla najkvalitetniju, nutritivno najbogatiju, energetski perfektnu, najčistiju hranu za sebe. Nekad sam bila sklona prehladama i kašlju, ali me to ne muči godinama, odnosno od kad sam na biljnoj ishrani. Ova hrana podiže imunitet, štiti nas i oporavlja, puni pravim gorivom- kaže Tamara.
Uz ovakvo osmišljene obroke po Tamarinim rečima imaćete više energije i snage, bićete raspoloženiji, metabolizam će raditi kako treba.
“Smuti svet” je knjiga namenjena svima koji su odlučili da probaju nov, lepši i zdraviji način ishrane, onima koji žele više energije, dodatnu snagu za svakodnevne aktivnosti, možda koji kilogram manje, da na brz i lak način unesu svoju dozu vitamina.
U knjizi “Smuti sve” naći ćete recepte za zdrav sladoled, sirovu čokoladu, puter od badema, važne oinformacije o kombinaciji namirnica, savete za decu i odrasle, šta su u stvari proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati.

Knjigu “Smuti svet” po ceni od 792 din+troškovi dostave možete poručiti telegonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
   Lekovi su samo flaster za dušu Naše rane mogu biti…

  You cannot copy content of this page