BG online

Intervjui

Život pod pritiskom (poslovni konsultant Vladimir Pandurov)

LIČNI IZBORI I SLOBODA KOJA IMA CENU

On je poslovni konsultant i ekspert za pisanje EU projekata. Svestran je, ambiciozan i veoma vešt u balansiranju između porodičnog i poslovnog života. Znanje i iskustvo je sticao radeći za brojne kompanije i na različitim projektima, pa tako danas sa sigurnošću tvrdi da poslovna ideja nikako nije dovoljna da bi ono što smo zamislili bilo uspešno realizovano.
-Ideja je “ništa” bez tima koji će je sprovesti u delo. Oko nas je mnogo dobrih ideja, a fondovi Evropske unije su pre svega zainteresovani da čuju da li možete svoju ideju da realizujete- priča Vladimir Pandurov.

Sjajna i tamna strana preduzetništva

Zašto je dobro biti preduzetnik? Pre svega, tim izborom dobijate neverovatnu i fantastičnu slobodu koja pruža mogućnost da birate šta ćete, kad i sa kim raditi. Dok sami sebi određujete radno vreme ne treba da zaboravite da nećete nijedog meseca imati “sigurnu platu” što s druge strane ume da bude prilično stresno. Vladimir Pandurov je 17 godina preduzetnik i kaže da oduvek živi tim ritmom i pod istim pritiskom.
-Da biste opstali u preduzetničkim vodama potrebno je da budete i tip osobe koja će umeti da živi, ali i preživi sve lepote i teskobe ovakvog vida poslovanja. Meni su na mom putu mnogo pomogli saveti koje sam putem inteneta upijao od Tonija Robinsa, još iz vremena kad nije bio planetarno popularan.

Moć zahvalnosti

Vladimir Pandurov kaže da je jedna od najvećih iluzija da jedna rečenica kojom ćemo sebe motivisati može da promeni sve, ali zato nikad ne zaboravlja da bude zahvalan na onome što ima.
-Svakodnevno razmišljam o tome na čemu sam zahvalan, a to su porodica, žena sa kojom se razumem i lepo slažem, brat,  posao, kuća, posao koji volim, to što sebi mogu da priuštim neke male stvari koje mi znače…
Menjanje poslova i projekata na kojima radi za Vladimira Pandurova je s vremena na vreme izazov i nova prilika za liči rast. Veruje da je perspektiva u ekologiji, a lični izazov mu je da napravi jednu od najjačih konsultantskih firmi na Balkanu i kreira proizvod koji će plasirati na naše tržište. Pandurov napominje da je kako u poslu, tako i u privatnom životu veoma važno umeti upravljati prihodima.
-Prvi  korak je planiranje. Predlažem da zapisujte sve što ste potrošili u prodavnici i taj dnevnik troškova vodite svakog dana. Ozbiljni i odgovorni ljudi planiraju mnogo toga, od školovanja dece i budžeta za te shvrhe, do osiguranja zdravlja. Osnova svega je praćenje tokova novca. Kad pređete 40. godinu postaje vam jasno da vam je potrebna neka vrsta sigurnosti. Ne živimo u Africi, ali ni u Švajcarskoj. Od naše zemlje ne očekujem mnogo i odustao od toga da mi država obezbedi zdravstvenu negu ili penziju, pa sam samim tim preuzeo na sebe tu odgovornost.

Kad posao ugrozi zdravlje i porodicu…

Iza Vladimira Pandurova je veoma turbulentan period života kad je radio preko 12 sati dnevno, bio neprekidno pod stresom. U to vreme je i počeo da pije alkohol, puši dve kutije cigareta dnevno, a sve to je uzrokovalo i povišen pritisak…
-Lagano sam tonuo i krenuo u bolest- priseća se Vladimir.- U tom trenutku su mi se upalili svi alarmi dok se oko mene sve urušavalo, od prijateljskih do porodičnih odnosa. Kao konsultant za rešavanje poroblema, počeo sam da ono što znam primenjujem na sebi. Prvo sam ograničio radno vreme na 8 sati, uveo obavezno jedan slobodan dan u nedelji. Počeo sam da se rekreiram. Zdravlje koje je ozbiljno bilo narušeno je krenulo da se popravlja, a naišao mi je i klijent zahvaljujući kojem sam dobio prostora da se odmorim i postanem stabilan sa prihodima. Finansije neminovno utiču na kvalitet života. U to vreme mi se rodilo dete, jedini sam radio i osećao sam ogromnu odgovornost i veliki pritisak.
Vladimirova edukacija za pisanje EU projekata je sve popularnija i posećenija, a do sad je održao 140 treninga. On je nagrađivani autor i menadžer međunarodnih projekata sa više od 15 godina iskustva u programima evropskih integracija i razvojne pomoći širom Centralne i Jugoistočne Evrope, Turske i Bliskog istoka. Iza sebe ima 25 uspešno ugovorenih projekata. Ispred Delegacije EU u Srbiji imenovan je za eksperta u oblasti EU fondova, malih i srednjih preduzeća i inovacija „Tima Evropa Srbija”.
-Mnogi imaju pogrešan način planiranja i to je velika greška. Fokus je ptorebno da im bude na promenama koje žele projektom da postignu. Tehnike za pisanje projakata se ne menjaju, a količina novca u EU fondovima je sve veća, pa će samim tim biti sve veći broj projekata koj će biti podržani- kaže Pandurov.

Branka Gajić
Foto: Jelena Vlatković

Kako se postaje milioner? (Dzek Ma, Alibaba)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NASTAVAK LJUBAVNE PRIČE NA NAXI RADIJU Pesma Đorđa Balaševića"Oprosti mi…

You cannot copy content of this page