BG online

Intervjui

Kako dotaći sreću?

NAJBOLJE IDEJE MI DOLAZE DOK PEREM SUDOVE (Zorica Tomić)

Svet je danas prilično komplikovan, a zadatak svakog od nas je da, ako želimo da nam bude lepo, pronađemo način da tu lepotu doživimo i vidimo, kaže kulturolog Zorica Tomić. Sestra bliznakinja Mirjane Bobić Mojsilović ističe i da svaki čovek ima mogućnost da bira kako će da živi i da to nikako nije fraza.
-Nekome je lepo dok s daljinskim upravljačem u ruci menja kanale pred tv-om i to je njegovo pravo. Ceo svet je u krizi na mnogim poljima, od sistema vrednosti do ekonomije. Dok gube posao i egzistenciju, mnogi ne znaju šta im je smisao života. Sve to nas vraća ka našem „drvetu iznutra“ koje treba da se zaliva dobrim sokovima da bi bilo čvrsto i jako. Mnogo je važno čime ga zalivamo.To radimo isključivo našim izborima- od toga kako ćemo provoditi vreme do toga šta ćemo čitati i koliko misliti na sebe- kaže Zorica Tomić za BGonline.
Da li se razumemo kao osobe, postoji li empatija u ljudima,  da li ih uopšte interesuje kako je onoj osobi preko puta, šta je tišti i boli? Zorica Tomić kaže da savremena kultura vodi ka opštem “kapsuliranju” i velikoj zabludi  da čovek sve može sam. Ne koristi društvene mreže i ne misli da je zbog toga nešto propustila. Facebook je imala nekad, dok je istraživala modele komunikacije.
-Možemo imati na hiljade pratilaca na društvenim mrežama i to će nam pružiti simbolično zadovoljstvo, ali u stvarnom životu svako treba da se potrudi da ima neke druge ljude sa kojima će nešto moći da razmeni- kaže Zorica Tomić.

Trenuci za sebe

Popularna profesorka kaže da i sama itekako vodi računa o tome čime „zaliva sopstveno unutrašnje drvo“ i kakav život vodi.
-Bitno je da čovek pre svega bude zdrav, da se lepo hrani i kreće. Ja idem svuda peške po Beogradu i dok to radim znam da činim nešto fenomenalno za sebe i za svoje telo. Dok žurim, bilo sa cegerima ili praznih ruku,  primenjujem sve moguće opservacije i činim sve da uživam u tome. Nijedan trenutak ne dam da mi prođe bez uživanja. Dok tako šetam ili brzo hodam znam da radim fiskulturu, a najbolje ideje mi padaju na pamet dok perem sudove. Taj manuleni rad daje mozgu priliku da se razmaše. Eto tako ja zalivam sebe dobrim sokovima, a volim i razmenu sa drugim osobama, kad dobijam i dajem, učim… sve je to zalivanje sopstvenog drveta.

Da li se čujemo?

Dok nam priča o tome da svakodnevno uči od svakog čoveka sa kojim razgovara, Zorica Tomić napominje da je u komunikaciji najvažnije da osobe jedna drugu slušaju.
-Uživanje je nekad ljudima bilo ograničeno,  pa se tako pušilo iza kuće, a seks je bio dozvoljen samo u braku, ali sad možemo SVE i živimo u doba apsolutne slobode. To je stvorilo haos i ludilo, a savremena kultura kao da je nametnula imperativ „uživaj“. Došlo je do toga da ljudi nameću sebi uživanje bez razmišljanja o tome da li stvarno uživaju. Ženske novine su pune tekstova o tome da li imate orgazam i kako on izgleda, pa se onda stvara pritisak da morate ispuniti nečiju “normu uživanja”. Ako nešto morate, tu ima vašeg truda, a ne uživanja! Moramo da naučimo da uživamo bez truda, a spoljašnje gluposti da prestanu da budu važne.
Zorica Tomić kaže da je najvažnije i najveće uživanje kad primetite da vas neko stvarno sluša, priznaje vas kao sagovornika i pokušava da vas stvarno razume.
-Polupismeni lajfkoučevi i njihove priče nemaju veze s mozgom- napominje Zorica Tomić.- Vi ne možete da ispredajete sreću, ali možete da otkrijete drugome, ako znate, mehanizam kako da stigne do osećanja ispunjenosti, makar u jednom aspektu.

Branka Gajić

Knjige Zorice Tomić “Knjiga o ćutanju” po ceni od 1100 din+ troškovi dostave i “Muški svet” po ceni od 1100 din+ troškovi dostave možete poručiti tel. 066060820 ili putem porudžbenice:

 
   

   

   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  LIČNI IZBORI I SLOBODA KOJA IMA CENU On je poslovni…

  You cannot copy content of this page