BG online

Sajam automobila
ZDRAVLJE

Važno upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca

Zaraženi komarci prenose “srčanog crva” na pse i mačke

Živite li u blizini reke za vas posebno važi ovo upozorenje. Srčani crv (dirofilarioza)- parazitsko, ozbiljno i potencijalno smrtonosno oboljenje pasa, mačaka i ostalih sisara koje uzrokuje valjkasti crv-nematoda (dirofilaria immitis) sve je prisutnije na našim prostorima. Dr.vet. Vuk Vukoje napominje da je na terenu, naročito u naseljima koja su u blizini reka, situacija gotovo dramatična budući da je sve veći broj zaraženih životinja. Ova bolest se razvija kad ljubimca ubode zaraženi komarac i prenese mu larveni oblik parazita. Iako naziv bolesti implicira srce kao mesto gde se ovi paraziti nalaze, ovo je u stvari oboljenje pluća(odrasli paraziti naseljavaju arterije pluća), a kardiološke posledice (uključujući i mogući nalaz parazita u srcu), razvijaju se tek u poodmaklom stadijumu bolesti- objašnjava dr Vukoje.
Koliko je ova bolest opasna?
-Ovo stanje je izuzetno ozbiljno ukoliko se ne primeti na vreme. Na žalost, vlasnici tek kada se primete fizički simptomi dovode svoje ljubimce na pregled. Ozbiljnost se ogleda u veoma dugotrajnoj terapiji.
Kakvo se manifestuju simptomi bolesti?
-Pas koji je nosilac može živeti dosta dugo, po nekoliko meseci, a da se ne primeti da nešto nije sasvim u redu. Prvi primetni znak se javlja u vidu kašlja, umora, oslabljene kondicije, neretko i uvečanog stomaka. Ljubimci se veoma brzo zamaraju u aktivnostima koje su im ranije bile normalne i svakodnevne.
Kako izgleda lečenje obolele životinje?
-Tretman kadiovaskularne dirofilarioze nije lak ni jednostavan. Pored dobrog poznavanja protokola koji za cilj ima ubijanje dirofilaria, moraju se poznavati principi tretmana i praćenja kongestivne slabosti srca. Psi koji pokazuju znake kongestivne slabosti «desnog srca», što pre treba da dobiju terapiju usmerenu na stabilizaciju kardiološkog statusa : diuretike,  kardiotonike, vazodilatatore. Dugotrajni («slow kill») tretman je oblik terapije podrazumeva dugotrajno davanje preventivnih doza leka u kombinaciji sa doksiciklinom. Odrasli oblici uginjavaju polako, tokom nastupajućih nedelja i meseci, tako da je opasnost od ozbiljne embolije pluća minimalna. Obavezna je striktna pošteda od fizičkih aktivnosti! Glavni nedostatak ovog tretmana je njegova dužina trajanja.
Šta preventivno mogu preduzeti vlasnici pasa i mačaka?
-Srećom danas na tržištu imamo mnoštvo preparata koji štite ljubimce od komaraca. Postoji veliki izbor između spot-on preparata, tableta i ogrlica.
Kako izgleda životinja koja ima srčanog crva?
-Infekcija je mesecima neprimetna, protiče bez ikakvih vidljivih promena. Prvi simptomi koji se javljaju su kašalj, umor (čak i nesvestice), gubitak kondicije. I pored toga što u prvo vreme nema izrazitih simptoma, razvijaju se promene na plućima koje dovode do plućne hipertenzije koja tokom vremena oslabi srce, a ako ima puno crva u plućnim arterijama, oni mogu krenuti prema desnoj komori i tako dovesti do naglog zastoja funkcije srca.
Šta je vaš savet i preporuka vlasnicima ljubimaca?
-Moja preporuka svim vlasnicima je da savesno štite svoje ljubimce, preparatima po želji i novčanim mogućnostima tokom celog perioda „sezone komaraca“. Veliki je izbor proizvoda koji su na raspolaganju. Takođe apelujemo sve vlasnike, pogotovo one koji žive u blizini reka, da uvedu praksu da i pored zastite, jednom godišnje testiraju svog ljubimca testom na srčanog crva. To je brz i pouzdan test koji ima svaka veterinarska ordinacija i ne traje duže od 10 minuta, a puno znači. Najugroženiji su psi koji žive u područjima koja obiluju komarcima, kao i oni koji su stalno napolju. Veliki broj zaraženih  je među psima koji žive na obalama reka i među lovačkim psima.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zdravko Čolić u pulskoj Areni Pop zvezda Zdravko Čolić održaće…