BG online

Vesti

Tribina u Domu omladine: Kako istražujemo vakcine?

U četvrtak, 18. februara 2021. u 19:00 u tribinskoj sali Doma omladine Beograda biće održana tribina pod nazivom “Kako istražujemo vakcine?” na kojoj će govoriti prof. dr Miloš Marković, vanredni profesor imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok će moderator biti Dušan Pavlović, naučni edukator (Radio Galaksija). U ovom razgovoru baviće se istraživanjem vakcina, najvećem doprinosu medicine čovečanstvu i istraživanjima koja na ovom polju intenzivno traju od vremena u kom je živeo Luj Paster, iako su ideje na kojima se došlo do otkrića vakcine stare vekovima.
Biće reči i o istoriji ideja, o postavkama eksperimenata koji su doveli do otkrića vakcina i njihovog razvoja, o različitim vrstama i generacijama vakcina, najnovijim istraživanjima i budućnosti istraživanja vakcina, kao i o pitanjima: Kako se virus “ubija”? Šta su T-ćelije i kako radi imunitet ljudskog organizma? Kako se istražuje imunitet organizma? Šta su antigeni? Kako rade RNK i DNK vakcine? Kako istražujemo efikasnost vakcina? Koje sve faze u proizvodnji vakcina postoje? Šta su najnovija istraživanja na ovom polju? Kako se istražuju vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa i šta nam govore podaci koje do sada imamo? Kako znamo sve što znamo o vakcinama do sad?
Prof. dr Miloš Marković je vanredni profesor imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Specijalista je imunologije i mikrobiologije sa parazitologijom i doktor je medicinskih nauka iz oblasti imunologije. Od 1999. godine zaposlen je na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, trenutno u zvanju vanrednog profesora na predmetu Imunologija. U okviru svoje istraživačke aktivnosti učestvovao je u više nacionalnih i međunarodnih projekata i boravio je na stručnim usavršavanjima u Francuskoj i Nemačkoj. Autor je i koautor većeg broja poglavlja u udžbenicima i priručnicima i preko 20 naučnih radova u međunarodnim časopisima iz oblasti imunologije i mikrobiologije.
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Moli se publika da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Od 21. Februara na TV Prva počinje emitovanje domaće serije…

You cannot copy content of this page