BG online

Psihološka prva pomoć

Sve velike stvari potiču iz malih početaka

Učenje jedne nove ideje ne čini vas genijem, ali posvećenost neprekidnom učenju može biti transformativna. Ostvarivanje jednog dodatnog zadatka mali je podvig u bilo kom danu- kaže autor knjige „Atomske navike“ Džejms Klir napominjući da navike mogu da rade za vas ili protiv vas. Po njegovom mišljenju navike koje donose pozitivan rezultat su povećanje produktivnosti, povećanje znanja i poboljšanje odnosa, dok negativan rezultat donose povećanje stresa, sve veći broj negativnih misli i bes koji vremenom postaje sve veći.

„Sve velike stvari počinju iz malih početaka. Seme svake navike je jedna malena odluka, ali kako se tako ta odluka ponavlja, navika proklija i jača. Koreni se zatvaraju i grane rastu. Zadatak menjanja loše navike je kao iskorenjivanje moćnog hrasta u nama. Zadatak izgradnje dobre navike je kao da se uzgaja osetljiv cvet iz dana u dan.“- piše Džejms Klir u „Atomskim navikama“.

Pobednici i gubitnici imaju iste ciljeve

Ali, šta određuje da li ćemo se držati navike dovoljno dugo da preživimo plato latentnog potencijala i probijemo se na drugu stranu? Šta je to što neke ljude dovodi do neželjenih navika i omogućava drugima da uživaju u akumuliranim efektima dobrih?
Zaboravite na ciljeve!- važna je smernica Džejmsa Klira koji podseća da pobednici i gubitnici imaju iste ciljeve.
„Postavljanje ciljeva pati od ozbiljnog slučaja sile preživljavanja. Usredsređujemo se na ljude koji na kraju pobeđuju, koji su preživeli i pogrešno pretpostavljaju da su ambiciozni ciljevi doveli do njihovog uspeha, dok zaboravljamo na sve ljude koji su imali isti cilj, ali nisu uspeli. Svaki olimpijac želi da osvoji zlatnu medalju, svaki kandidat želi da dobije posao. Ako uspešni i neuspešni ljudi dele iste ciljeve, onda cilj ne može biti ono što razlikuje pobednike od gubitnika-objašnjava Klir.

Postizanje cilja

„Zamislite da imate neurednu sobu. Postavite cilj da je očistite. Ako skupite energiju da je sredite imaćete čistu sobu. Za sada. Ali, ako zadržite iste neuredne navike koje su dovele do neuredne sobe na prvom mestu uskoro ćete ponovo gledati novu gomilu nereda i nadati se novoj motivaciji. Dobili ste isti ishod jer nikada niste promenili sistem iza ponašanja. Vi ste tretirali simptom bez uvida u uzrok. Postizanje cilja samo menja vaš život u tom jednom trenutku. To je ono paradoksalno kada je reč o poboljšanju. Mislimo da treba da promenimo svoje rezultate, ali rezultati nisu problem. Ono što mi zaista treba da promenimo jesu sistemi koji uzrokuju te rezultate. Kada rešavate probleme na nivou rezultata rešavate ih samo privremeno. Da biste se poboljšali zauvek potrebno je da rešite probleme na nivou sistema, popravite ulaze i izlazi će se sami popraviti“.

Problem nije u vama

„Ako imate problem da promenite svoje navike problem nije u vama već je u vašem sistemu. Loše se navike ponavljaju iznova ne zato što ne želite da se promenite, već zato što imate pogrešan sistem za promenu. Ne podižete se na nivo svojih ciljeva, padate do nivoa svojih sistema…“- piše Džejms Klir jedan od vodećih stručnjaka za formiranje navika u knjizi „Atomske navike“ gde predstavlja jednostavan i dokazan način za izgradnju dobrih i prekidanje loših navika. Ova knjiga će vas naučiti kako da izgradite sistem za napredak 1% svakog dana, raskrstite sa lošim navikama i držite se dobrih, prevaziđete nedostatak volje i motivacije, razvijete jači identitet i veru u sebe, pronađete vreme za nove navike, vratite se na stazu kada skrenete s kursa, kako sve ovo primeniti u svakodnevnom životu.

Knjigu “Atomske navike” po ceni od 1210 din.+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Izdavačka kuća dr Branimira Nestorovića objavila je knjigu dr Aleka…

  You cannot copy content of this page