fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Suprug se promenio kad smo dobili decu…

Imate li istu viziju savršene porodice?

Moj san o savršenoj porodici raspršio se onog trenutka kad sam shvatila da moj suprug i ja ne delimo iste vrednosti. Dok nismo dobili decu naš odnos je delovao idilično, ali kad su stigle nove obaveze, sve je češće tražio razloge da odsustvuje od kuće.

Očajna sam jer je sve na meni, a on mi izgleda kao da je neiživljen i željan izlazaka i da mu treba prostor za njegove potrebe. Dobili smo decu u 25.godini. Da li je zaista nezreo i može li se popraviti sve to?- pitanje je kojim se čitateljka BGonline-a obratila psihologu Ljiljani Jagodić.

„Na žalost, prinčevi na belom konju koji spašavaju i štite ženu po svaku cenu, postoje samo u bajkama. Realnost je surova. Na mnoge stvari u životu ne možemo da utičemo. Najmanje možemo da utičemo na ponašanje drugih ljudi. Dok ste se zabavljali i zajedno uživali u životu, suprug je verovatno ispunjavao sva Vaša očekivanja. Zaljubili ste se, samim tim ste ga i idealizovali. Očekivali da ćete zajedno ostvarivati zajedničke ciljeve za koje ste mislili da ih svaka porodica ima, a to su briga o deci i o partneru, o porodici. Tu su zajedničko sazrevanje, podrška, ljubav, poštovanje. A sa dolaskom obaveza, odnosno dece, svi Vaši snovi su pali u vodu. Izgleda da Vi i on niste ni imali zajednički cilj- porodicu ili bar ne onakvu kakvom ste je Vi zamišljali. Možda je upravo ta slika vaše sadašnje porodice idealna slika koju on o porodici ima. Možda on neguje uverenja da o deci računa vodi samo majka, da je njegova uloga u tim ranim dečjim godinama nebitna i da sad ima priliku da se još koju godinu provede i zabavi, dok mu život ne prođe. Pogledajte njegove roditelje, majku i oca. Ko je o njemu vodio računa kad je bio mali, ko se bavio njime? Kakva je uloga njegovog oca u njegovom odrastanju, a kakva je uloga njegove majke? Da li je ona bila ta koja je najviše vremena provodila s njim, a otac je uvek bio odsutan? Verovatno je tako. Verovatno model njegove porodice nije isti kao porodice u kojoj ste Vi odrasli. Samim tim su i očekivanja koje on ima od porodice drugačija od Vaših. A možda je zaista i nezreo, kao što kažete i nesposoban da se uhvati u koštac sa obavezama koje dolaze sa rođenjem dece. Razočaraću Vas u svakom slučaju. On može da se promeni samo ako on misli da je to potrebno, ako mu nije prijatno stanje u kojem se nalazi i ako mu stil života koji vodi ne odgovara.
Jedina stvar koju Vi možete da uradite jeste da to prihvatite i da pokušate da se prilagodite što bezbolnije novonastaloj situaciji, obavezama u vezi sa decom i porodicom, da možda više uključite roditelje i svoje i njegove da Vam pomognu. Ukoliko mu stalno prebacujete i kritikujete ga, izazivate svađe, samo ćete ga još više udaljiti i od sebe i porodice. Tek onda ima još više opravdanja da ne dolazi kući i da vas izbegava. Potražite u njemu ono u šta ste se zaljubili, zavolite njegove mane. Pokušajte da situaciju u kući učinite što prijatnijom, takvom da on poželi da što više vremena provodi sa svima vama, da ne želi da izlazi i provodi se, već da bude sa Vama i decom. Da ponovo oseti da Vam je bitan on, a ne porodica. Česta je situacija među parovima kad dođu deca, da se muškarac oseća zapostavljenim, jer majka svu svoju pažnju, prirodno, biološki uslovljeno, daje deci. Drugu opciju ne želim ni da pominjem, baš kao što je niste pomenuli ni Vi.“

Ljiljana Jagodić, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1

Kako imati sebe pod kontrolom?

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako ostati mlad, očuvati zdravlje, nositi se sa problemima i…
error: