BG online

ZDRAVLJE

Štitasta žlezda- Kad je vreme za kontrolu?

Štitasta žlezda je endokrina žlezda leptirastog oblika koja se nalazi na prednjem donjem delu vrata, i ima zadatak da kontroliše metabolizam. Ona igra ključnu ulogu u zdravlju i blagostanju čoveka. Ona proizvodi tiroidne hormone koji se krvotokom prenose do svih tkiva u telu. Ovi hormoni su neophodni kako bi obezbedili normalan rad svih tkiva i organa. Oni pomažu održavanju energije u organizmu, toploti tela, kao i održavanju normalnog rada mozga, srca, mišića i ostalih organa. Međunarodna nedelja štitaste žlezde se u celom svetu obeležava tokom poslednje nedelje maja, a Srpsko tiroidno društvo organizuje 25.maja u Srbiji brojne aktivnosti u okviru kampanje „Štitasta žlezda – Trenutak za kontrolu“.
-Postoje ključni trenuci u životu tokom kojih je zdravlje štitaste žlezde posebno važno. Želimo da pomognemo ljudima da prepoznaju vreme i one trenutke u životu, kada nelagodni simptomi koje doživljavamo, mogu biti prvi znaci da je došlo do nepravilnog rada štitaste žlezde, umesto da se ti simpotomi, kao što to obično biva, pripisuju životnoj promeni ili prekretnici koju proživljavamo- izjavio je prof. dr Miloš Žarković, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.
Na Kalemegdanu će 3.juna biti održan događaj na kome će renomirani stručnjaci endokrinolozi održati javnu tribinu, a program će pratiti i edukativne radionice.
„Živeti život kakav želite“, „Uživajte u penziji“, „Osnivanje porodice“ i „Gledati svoje dete kako raste“ četiri su ključne tematske oblasti kampanje. Osim što su najemotivniji periodi u životu svakog od nas, često umeju da budu i veoma stresni, kada se mogu pojavati prvi simptomi poremećaja rada štitaste žlezde, a da toga nismo ni svesni.
Poremećaj rada štitaste žlezde pogađa oko 200 miliona ljudi širom sveta, a u nekim zemljama poput SAD čak 60% celokupnog društva pati od ovog poremećaja, a da toga nije ni svesno.
Kada je 2016. godine preko 1400 građana Republike Srbije besplatno uradilo analize hormona štitaste žlezde rezultati do kojih se došlo nakon pregleda, govorili su da 11% testiranih građana ima poremećaj rada štitaste žlezde, od čega 7% ima hipotireozu (smanjenu funkciju štitaste žlezde), dok 4% ima hipertireozu (povećanu funkciju štitaste žlezde).
Ukoliko se ne tretiraju, simptomi poremećaja funkcije štitaste žlezde mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Jednostavan krvni nalaz može pokazati da li su simptomi uzrokovani poremećajem funkcije štitaste žlezde. Ukoliko želite da saznate više o poremećaju rada štitaste žlezde, ili o kampanji Štitasta žlezda – kontrolne tačke, posetite Facebook stranicu Štitasta žlezda – simptomi i saveti.

Knjigu o prirodnom lečenju štitste žlezde „Isceljenje štitaste žlezde“ po ceni od 1210 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Istrčala sam 36 maratona a nekad nisam mogla da potrčim…

  You cannot copy content of this page