fbpx

BG online

Sport

Vratimo decu na igrališta

SPORTSKE IGRE MLADIH- NAJLEPŠA SPORTSKA PRIČA

Već 20 godina Sportske igre mladih na Balkanu šire osmeh, drugarstvo, promovišu zdrav život i fer plej. U velikom stilu su proslavile ovogodišnji jubilej spektakularnim međunarodnim finalom koje je održano 25. i 26. avgusta u Splitu gde su takmičari iz Srbije osvojili čak 21 medalju. Organizatori s ponosom kažu da je do sad u brojnim takmičenjima Sportskih igara mladih širom Hrvatske, BiH i Srbije učestvovalo više od milion dece i omladine, a ovom imponzantnom broju pridružuje se i podatak da je tokom svih ovih godina sklopljeno mnogo neraskidivih prijateljstava, odigrano bezbroj utakmica, ostalo mnogo anegdota koje su urezane u sećanje i upisane u spomenare učesnika.sim

Balkanski brend

Idejni tvorac i predsednik Sportskih igara mladih, Splićanin Zdravko Marić bio je veoma mlad kad je osmislio ovaj jedinstven projekat i usudio se da živi svoj san. Danas je ponosan na Igre i sve ono što su one donele najmlađima.zdravkoMaric
-Raduje me što su danas Sportske igre mladih deo odrastanja dece Balkana koji imaju priliku da svake godine besplatno učestvuju, putuju, druže se uprkos svemu što se dešavalo na ovim prostorima. U ovim igrama rezultat nije u prvom planu već druženje- kaže Zdravko Marić.
Kada su nastale pre tačno 20 godina Sportske igre mladih su započele svoju misiju pod sloganom “Živimo život bez droge jer droga uzima život”. Zdravko Marić kaže da je jedan od ciljeva ove manifestacije i borba protiv brojnih pošasti novog doba, kako droge, tako i svih ostalih stvari koje ugrožavaju zdravlje i živote mladih.
-Statistika kaže da su iz godine u godinu deca sve nezdravija jer nisu dovoljno fizički aktivna. Zbog toga je važno decu dovesti na igralista i pomeriti ih malo dalje od savremenih tehnologija.

Roditelji, probudite se!

zeljkoTanaskovicU planu je da se pored Hrvatske, Srbije i BiH Sportske igre mladih u narednom periodu održavaju i u svim zemljama regiona, ali su i mnoge zemlje van Balkana zainteresovane da budu deo ove lepe sportske priče. Predsednik saveza za školski sport Srbije i naš proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković bio je gost SIM u Splitu. Za ovog vrhunskog sportistu Zdravko Marić kaže da je naročito senzibilan prema igrama.
-Sportske igre mladih su sjajna prilika da deca steknu nove prijatelje, neke nove navike, bave se sportom i zbog svega toga je veoma važno podržati Igre- kaže Željko Tanasković.- Ja sam jugonostalgičar, a kao dete sam učestvovao u sličnim konceptima i ne treba se odricati onog što je dobro. Veoma cenim i razumem vrednost Igara. Za decu je od velikog značaja i aktivna uloga roditelja u njihovom odrastanju. Sve manje vremena imaju za bavljenje detetom, a ovakvim manifestacijama se motivišu i aktiviraju i roditelji da razmišljaju i pokrenu decu. Mladima je sve dostupno i veoma je važno da ih usmerimo na pravi put. Tehnologija je napredovala i ne možemo im to oduzeti, ali je potrebno naći meru u svemu tome.

B.Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Svako životno doba karakterišu različiti izazovi i u skladu sa…
error: