fbpx

BG online

Sport

Aikido kroz dimenziju ljubavi

Razvijte samosvest i fokusiranost

Borilačke veštine su odavno postale deo masovne globalne kulture. One predstavljaju fenomen koji se proširio  planetom i nisu više vlasništvo naroda i kultura Dalekog istoka gde su nastale. Posebno mesto među njima zauzima Aikido, moderan Budo(borilački sistem) nastao  u Japanu tokom 20.veka. Fenomenološki u svom tehničkom delu Aikido je nastao na osnovama tradicionalnih japanskih borilačkih škola, kojima je ovaldao njegovo osnivač Morihei Uešiba. Zahvaljujući svom osnivaču Moriheju Uešibi, Aikido dobija jednu potpuno novu i kosmopolitsku dimenziju – dimenziju ljubavi. Njegova izjava da Budo ne može biti tako plitak i tako relativan kao što je pobeda ili poraz – budo je ljubav, je izjava koja je promenila sve. Tim postulatom Morihei Uešiba je stvorio Aikido. Na svom putu stvaranja veštine Morihei Uešiba je doživeo ličnu transformaciju i upravo to iskustvo ličnog preobražaja utkano je u temelj ove borilačke veštine. Tako i sami vežbači pored telesnih tehnika imaju zadatak da kroz vežbanje dostignu lični preobražaj u vidu razvijanja samosvesti i fokusiranosti.

Aikido kao stil života

Zahvaljujući vrednostima koje afirmiše Aikido je postao neizostavni deo lifestile-a modernog čoveka.  On je tu titulu zaslužio zbog činjenice da pored telesnog treninga čovek koji ga vežba mora usavršavati sebe u svakom smislu.
Knjige izdavačke kuće „Sakura publishing“ : „Aikido-antropološka analiza“, „Borilačke veštine između istoka i zapada“, „Poreklo estetskih elemenata u tradicionalnim formama dalekoistočnih borilačkih veština/Uloga publike u transformaciji borilačkih veština“, tematski obrađuju borilačke veštine upravo sa stanovišta njihovog doprinosa razvoju i individualizaciji čoveka u savremenom društvu. Sve tri knjige imaju za cilj da ukažu na duhovni aspekt bavljenja borilačkim veštinama, ali i da ukažu na specifične estetske elemente koje ih krase.
U knjizi „Aikido-antropološka analiza“ posebna pažnja se poklanja analizi same veštine Aikido sa stanovišta idelnog modela konceptualnog tipa. Knjiga „Borilačke veštine između istoka i zapada“ ukazuje na specifične nekada i dijametralno suprotne poglede zapadnog čoveka na borilačke veštine u odnosu na perspektivu istoka.

 Knjigu “Aikido-antropološka analiza” po ceni od 650 din.+ troškovi dostave i “Borilačke veštine između istoka i zapada” po ceni od 650din.+ troškovi dostave kao i “Poreklo estetskih elemenata u tradicionalnim formama dalekoistočnih borilačkih veština/Uloga publike u transformaciji borilačkih veština” po ceni od 500 din.+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Dok je studiranje nekim mladim ljudima uživanje, onima koji imaju…
  error: