BG online

Lični razvoj

Skrivene dubine ljudske duše

Ohola je ideja da je čovek sam sebi dovoljan

Uzrok većine bolesti u savremenom svetu su psihosomatske bolesti (poput čira želuca, astme, oboljenja štitanjače, krvnih sudova sa visokim krvnim pritiskom…), a njihov uzrok treba traziti u nesređenom, konfliktnom i neuravnoteženom psihičkom životu čoveka- piše u svojoj knjizi „Samo dela ljubavi ostaju“ akademik prof. dr Vladeta Jerotić.

Foto: TV Hram youtube/printscreen

Da li čovek onda još uvek voli sebe?, upitao se Jerotić pišući između ostalog o pojačanom osećanju krivcice u čoveku i istovremeno njegovom nesvesnom samokažnjavanju. Šta je to što je čovek skrivio i prema kome je kriv? Podsetio je Jerotić na zapovest „Ljubi bližnjeg kao sebe samog“ i odgovorio na pitanje: možemo li ceniti i zavoleti bližnjeg, a pri tom ne ceniti, niti voleti sebe?
„Tako nešto jednostavno nije moguće. Ali, nije moguće ni obratno: poštovati i na pravi način voleti sebe, a ne poštovati niti voleti bližnje. Iznenađenje može biti veliko za čoveka koji ne poznaje skrivene dubine ljudske duše kada čuje psihološku istinu: sebičan čovek je čovek koji ne voli sebe“- objasnio je Jerotić u knjizi „Samo dela ljubavi ostaju“.
U čemu je koren sve rasprostranjenijeg osećanja ravnodušnosti čoveka prema drugom čoveku i s tim u vezi skrivenog osećanja neprijateljstva čoveka prema samom sebi?
-Mislim, najpre u njegovoj veri u Boga- zaključio je Vladeta Jerotić i u knjizi pojasnio svoje stavove na ovu temu pitajući se i otkud čoveku ohola ideja da je sam sebi dovoljan.
Samo dela ljubavi ostaju“ je knjiga koju čini 30 tekstova Vladete Jerotića podeljenih u 3 poglavlja: Zbog čega i kako ljudi traže Boga? Kako da ojačamo našu hrišćansku veru? I Radosna tuga pravoslavnih.

Knjige Vladete Jerotića „Samo dela ljubavi ostaju“ (cena 1300 dinara + troškovi dostave), „Šta treba u sebi menjati“ (cena 1320 dinara + troškovi dostave) i „O krivici i žrtvovanju“ (cena 1100 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
  Mudrosti Vladete Jerotića o ljubavi, braku, menjanju sebe, životu, veri, krivici…

  Kako žena i muž upropaste svoj brak? (Vladeta Jerotić)

  By / 31/07/2022 / 0 Comments

  Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

  By / 05/08/2022 / 0 Comments

  Oporavak od veza sa narcisima, sociopatama i drugim otrovnim ljudima

  By / 11/08/2022 / 0 Comments

  Šta je važno znati o depresiji?

  By / 30/07/2022 / 0 Comments

  Emocionalne navike iz detinjstva upravljaju životom u odraslom dobu

  By / 01/08/2022 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Da li ste distancirani ili previše investirani? Autorka bestselera “Dete…

  You cannot copy content of this page