fbpx

BG online

Lični razvoj

Seksom protiv anksioznosti

Šta seksualne fantazije govore o nama?

Nema ovde dovoljno prostora da bih pobrojao sve seksualne fantazije i fetiše koje ljudska bića preferiraju radi postizanja seksualnog uzbuđenja i orgazma. Njihovo nabrajanje i objašnjavanje bi otišlo u beskraj, a nisam siguran da bih neke i umeo da objasnim jer toga ima zaista neverovatno mnogo.
Ipak, kad konsultujemo istraživanja, izgleda da od svih tih fantazija, tri su posebno masovne i popularne među ljudima. Samo na te tri fantazije otpada najveći broj ljudskih maštanja i stremljenja. Pa, da se onda njima i pozabavimo:
GRUPNI SEKS– Ovde se prvenstveno misli na popularnu “trojku”, bilo da se radi o dve žene ili dva muškarca u njima. Logično, muškarci više vole to sa dve žene, dok slabiji pol preferira odnos sa dva muškarca. Šta ova fantazija govori o nama? Pa, izgleda da je POTREBA ZA PAŽNJOM ovde osnova preferencije. Žena se oseća kao centralna figura koja zadovoljava, ne jednog, već dva muškarca. Ona se ovde duplo validira. Jednom kao objekat pažnje, drugi put kao partnerka za dvoje. Slično je i sa muškarcem koji spava sa dve ili čak više od dve žene. Oba pola se ovde potvrđuju i utvrđuju kao značajni, bitni i vredni pažnje. Što se tiče četvorki i posmatranja supruge ili devojke tokom seksa sa drugim muškarcem, tu je psihološka osnova nešto drugačija, ali to sad nije tema.
SEKS NA RAZLIČITIM RIZIČNIM MESTIMA– Snošaj u automobilu, parku, pozorištu ili kancelariji je veoma popularan. To je zbog toga što se njime razbija RUTINA i povećava NADRAŽAJ zbog potencijalnog rizika od drugih ljudi ili zakona. Samo potencijalno kršenje zakona je takođe nešto što jako uzbuđuje ljude, jer je ZABRANJENO. Ovde su derutinizacija seksualnog života i dodatno uzbuđenje ključni faktori i motivatori.
BDSM (Kontrola, dominacija, vezivanje) je jako popularna fantazija kod žena, ali je ima i kod muškaraca. Ovde se odnos zasniva na potčinjenosti jednog i dominaciji drugog partnera. Ukoliko obe strane ovo vole i niko ne pati zbog toga, ova fantazija ili čin su sasvim normalni. Ovo važi i za sve druge preferencije, u načelu.
U osnovi ovakvog odnosa, leži potreba da se elaboriše ANKSIOZNOST, ali u sigurnom okruženju. Znaju se pravila, ključne reči za određivanje granica dominacije, bola, itd. Elaboracija bola i prijatnog uzbuđenja može čak biti i korisna za neke druge aspekte života.
Šta možemo ovde zaključiti? Pa, jasno je da je u osnovni mnogih fantazija, zapravo elaboracija NORMALNIH I PRIRODNIH LJUDSKIH POTREBA za pažnjom, potvrdom, razbijanjem rutine ili doživljajem dodatnog uzbuđenja i vežbanja funkcionisanja sa delegiranjem lične kontrole partneru u koga se ima poverenja. Ovo su stvari koje i inače svakodnevno radimo, nevezano za seksualni život. Stoga, ako izuzmemo ekstremne ili pojave teške patologije seksualnog života, ostale stvari, a naročito ove tri fantazije najčešće nisu razlog za brigu niti stid. Zato, volite se i uživajte, bez srama!

Marko Braković
Foto: Dario Konstantinović

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
U kakvim ste odnosima s drugim ljudima?
Ponekad je dobro da ne radite baš ništa
Zašto je važno da sa partnerom pričate o seksu?
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes, ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost?
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
KAD STIGNE DRUGO (vodič za preživljavanje) Jedno od najčešćih pitanja…
error: