BG online

Roditeljstvo

Put do roditeljstva nije uvek lak

KAD JE VREME ZA UZBUNU?

Sterilitet je sve prisutniji problem kod mnogih parova u Srbiji bez obzira na to koliko imaju godina.
vantelesnaOplodnja3Istraživanja pokazuju da čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem. U 40% slučajeva uzrok problema pripisuje se muškarcu, isti toliki procenat ženi, a kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba para – kaže prof. dr Eliana Garalejić, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju GAK “Narodni front”.
Od 2007. godine zahvaljujući procesu vantelesne oplodnje (IVF) sprovedenom u GAK Narodni front rodilo se 865 beba (455 devojčica i 410 dečaka). Uspešnost, odnosno ostvareni broj kliničkih trudnoća, procenjuje se na oko 50%, a 45% žena iznese trudnoću do kraja.
Prosečan broj parova koji je godišnje u procesu vantelesne oplodnje je 266, a do sada je u procesu IVF bilo 2.537 parova. Uslovi za tretman pacijenata u GAK Narodni front gde se u procesu vantelesne oplodnje (IVF) do sad rodilo 865 beba dodatno će biti poboljšani donacijom od 26 miliona dinara kompanije Nectar u okviru kampanje„Nije svejedno kad bebe dolaze“ čime će uslovi za pacijente, ali i rad lekara i čitavog tima biti znatno poboljšani.
– Oplodnja je komplikovan proces koji zavisi od mnogo faktora, a najvažniji su mogućnost muškarca da proizvede dovoljan broj spermatozoida sposobnih da aktivnim kretanjem dođu do jajne ćelije i da je oplode i istovremeno sposobnosti žene da stvori ove zdrave jajne ćelije. Ne manje važna je i sposobnost ženskih jajovoda da prihvate jajnu ćeliju posle ovulacije aktivnim kretnjama i da je transportuju do mesta oplodnje, a onda embrion ugnjezde (implantiraju) u materičnu šupljinu gde nastavlja neometani razvoj. Trudnoća će nastaviti nesmetano da se razvija samo u slučaju postojanja normalnog hormonskog statusa majke koji podupire nesmetan razvoj i rast ploda. Ako samo jedan od nabrojanih preduslova zakaže – nastaje stanje koje se u stručnoj medicini naziva sterilitet ili neplodnost – objašnjava prof. dr Eliana Garalejić.
Tokom procesa vantelesne oplodnje, pacijentkinje dobijaju lekove čiji je cilj razvijanje većeg broja folikula u jajniku, u kojima bi trebalo da se nalaze jajne ćelije. Dalje se medicinskim postupkom, pod anestezijom, traga za dobrom jajnom ćelijom, pa i ako se ovom prilikom ne dobiju, iako su prethodno svi pokazatelji bili idealni, ili se pak dobiju jajne ćelije lošeg kvaliteta, koje ne mogu da se oplode, ceo pokušaj se prekida.vantelesnaOplodnja
-Međutim, ukoliko dobijemo bar jednu ili više dobrih jajnih ćelija one mogu dalje ili da se zamrznu ili da se oplode spermatozoidima i to na 2 načina- objašnjava doktorka. -Ako je spermogram dobar, odnosno, ako partner ima dobre spermatozoide, radi se klasična vantelesna oplodnja, tokom koje se u posebnoj posudi sa specijalnom tečnošću nalaze dobra jajna ćelija i spermatozoidi, uz očekivanja da dođe do njihovog međusobnog spajanja – do oplodnje jajne ćelije i nastanka embriona. Dalje se embrion ubacuje u matericu majke u kojoj treba da nastavi da se razvija i da dovede do trudnoće, koja bi trebalo da se završi porođajem. Međutim, ako spermogram nije dobar, što procenjuju iskusni biolozi, onda se vrši izbor najboljih spermatozoida i pod mikroskopom se ubacuje jedan spermatozoid u jednu jajnu ćeliju i zatim posmatra da li će doći do njihovog spajanja i nastanka embriona (ICSI metoda). Oba postupka (i klasična vantelesna oplodnja i ICSI metoda) mogu da budu neuspešne. Pošto u tim situacijama nemamo malu bebicu koja bi mogla da se ubaci u matericu žene, postupak se u ovoj fazi završava. Ako imamo dobre embrione onda se za pacijente jednostavnom i bezbolnom metodom, pomoću tanke cevčice ubacuju embrioni u matericu u želji da dalje dođe do trudnoće.vantelesnaOplodnja1

Manje godina-veće šanse

Kada je reč o starosnoj granici žena, dr Garalejić navodi da i u slučajevima mlađih od 35 godina, posle godinu dana od nezaštićenih odnosa u kojima nije došlo do željene trudnoće, par treba da se obrati lekaru, kako bi bilo ustanovljeno u čemu je problem i da bi se, ukoliko je to potrebno, uputio na vantelesnu oplodnju. Ako je žena starija od 35 godina, par bi trebalo da se javi već posle šest meseci, radi ispitivanja i lečenja neplodnosti.
– Bez obzira na starost žene, veoma je važno da parovi ne čekaju dugo i da se jave lekaru. Ukoliko je u pitanju problem muškog steriliteta koji zahteva vantelesnu oplodnju onda se ona radi i kod jako mladih žena. Takođe je moguće da mlađa žena od 30 godina ima zdravstvenih problema koji iziskuju da se zbog nje radi vantelesna oplodnja i veoma je korisno i poželjno da se što pre počne sa lečenjem. Ukoliko imamo u vidu da je uspeh vantelesne oplodnje veći kod mlađih žena kao i činjenicu da nekad mora da se uradi više pokušaja vantelesne oplodnje da bi došlo do trudnoće, jasan i nedvosmislen je zaključak da je poželjno da parovi treba da planiraju potomstvo što ranije i da ne čekaju pozne godine kada su im šanse manje – zaključila je profesorka Garelejić.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
OSMEH UMESTO NERVIRANJA Svestrana, kreativna, maštovita profesorka, književnica, voditeljka, mama,…

You cannot copy content of this page