fbpx

BG online

Roditeljstvo

Roditelj koji ne pravi greške ne postoji

Kao što ne postoji savršen lekar, suprug, prijateljica, ne postoji ni savršen roditelj. Sve što je potrebno detetu jeste roditelj koji čini najbolje što može. Ništa više od toga, kaže klinički psiholog Nevena Lovrinčević.
„Zašto ne treba da budete savršen roditelj“ (Kreativni centar) naziv je priručnika Nevene Lovrinčević u kojem piše o izazovima savremenog roditeljstva kroz poglavlja (Moje dete je izuzetno, Učiteljica je nepravedna, Stvarno nemam vremena, Ne želim da sputavam detetovu ličnost, Sve je pod kontrolom…) gde je reč o najčešćim dilemama roditelja koji danas vaspitavaju decu, tome kako pronaći pravu meru između sputavanja i slobode, koje su posledice insistiranja na uspehu po svaku cenu, na koji se način uhvatiti ukoštac sa ulogom društvenih mreža u životu dece.
Nisu savremeni roditelji prvi koji se suočavaju sa dile¬mama. Svaka generacija ima svoje izazove. Prethodne generacije roditelja preispitivale su pristupe koji su u njihovo vreme bili aktuelni: Pusti ga da plače, Batina je iz raja izašla, Deca se maženjem kvare; Ne treba hvaliti dete; Dečaci ne plaču… Kakvi god da su izazovi roditeljstva u vremenu u kojem vaspitavamo decu, autorka smatra da će svakom roditelju od pomoći biti fleksibilnost, preispitivanje i odustajanje od ideje da se u roditeljstvu mora dostići savršenstvo.
„Šta god da uradite, ma kako se trudili i osmišljavali pristup, koliko god bili posvećeni, veoma je moguće da ćete u nekom trenutku doživeti šok i razočaranje i zapitati se: Kakav sam ja to roditelj kad mi se ovo dešava? A to pitanje znači samo jedno – dobro došli u svet roditeljstva! Čestitamo! Vi ste upravo u situaciji u kojoj se svi roditelji nađu – da nekad nemaju pojma ni šta rade, ni šta treba da rade, ni kako su se našli tu gde su. Jednostavno: ništa im nije jasno!“, ističe autorka u uvodu priručnika. Prema njenim rečima, ova knjiga nije za one koji žele da postanu savršeni roditelji jer roditelj koji ne pravi greške ne postoji, već je za one koji žele da neka svoja uverenja i ponašanje preispitaju kako bi za izazove roditeljstva pronašli prava rešenja i svoj odnos s detetom učinili funkcionalnijim.
„Odustanite na vreme od savršenstva. Nemojte da vam u jurenju nečega što je nedostižno promaknu stvari koje su zaista važne: da pratite svoje dete, da ga podržavate, podstičete, da neki put i podviknete, da se mazite s detetom i uživate u jednoj od najlepših uloga svog života“, poručuje autorka Nevena Lovrinčević.

Knjigu „Zašto ne treba da budete savršen roditelj“ po ceni od 700 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Izdavačka kuća Laguna i Delfi knjižare organizuju Dečje dane kulture…
  error: