fbpx

BG online

Lični razvoj

Psihološko nasilje u partnerskom odnosu

Zašto žene ostaju u toksičnim vezama?

Svaki put kad mi se javi nova osoba sa problemom (i to su uglavnom žene koje nisu srećne u partnerskoj vezi) za mene je to potvrda da sam na pravom mestu i da je profesija koju sam izabrala i koju neizmerno volim, od ogromne koristi onima koji u ovom trenutku ne vide izlaz iz svoje mučne i teške situacije.
Vrlo je malo žena koje su iskreno i duboko srećne u braku. Ono što često čujem je da se muškarci nezainteresovano ponašaju, prestaju da budu romantični, misle samo na posao, ne pomažu u kući. To su standardni problemi koji se pokažu u dugotrajnoj vezi nakon prvobitnog perioda zaljubljenosti. (o čemu sam pisala u prethodnim teksovima). Ovde se radi o onom skrivenom psihološkom nasilju koje mnogo žena doživljava u vezi, ali nisu svesne da se o tome radi jer ono nije toliko evidentno kao što je  fizičko nasilje.
Na primer, kad je ženi jasno da je muškarac laže i jasno joj je da je ne poštuje zato što, na primer, često izlazi i vraća se kasno u noć i izmislja da je bio sa muškim prijateljima, a u stvari se radi o ljubavnoj avanturi sa nekom drugom ženom. Psihološko nasilje se može prepoznati kad muškarac vređa svoju ženu i direktno udara rečima u njenu vrednost.
Imala sam klijenta, ženu koja mi je poverila da njen partner izbegava da ide na odmor sa njom na more zato što je ona, po njegovim rečima, suvise gojazna. Na sve to joj je govorio i da je vrlo nesposobna i da nije čak ni nešto posebno inteligentna. Došla sam u kontakt sa mnogo žena koje sve to godinama trpe i hvataju se za mrvice pažnje da bi onda opravdavale partnera koji ih manipuliše govoreći sebi da ih on u stvari volI nadajući se da će se situacija jednog dana popraviti i promeniti. Ali, na veliku žalost, takva vrsta situacije se ne menja sama po sebi.

U čemu je stvar i zašto žene to trpe i podnose?

Da se razumemo, radi se o ženama koje su završile fakultete, koje imaju dobre poslove i privlačan izgled. Zašto jednostavno ne izađu iz veze i oslobode se od tog tihog i naizgled bezazlenog nasilnika?
Ovde se radi o podsvesnom umu gde su registrovana uverenja koja su doprinela tome da se privuče takva vrsta ponašanja od strane partnera i da se ništa ne preduzme da bi se to korigovalo. A uverenje koje sve, ali baš sve žene nose, bez obzira na stepen obrazovanja ili uspeha u poslu je: “Ja ne vredim”. Da li znate da ako biste upitali baš te žene šta misle o svojoj vrednosti, sve bi vam odgovorile da misle da mnogo vrede. Zašto? Zato što je ubeđenje “Ja ne vredim” toliko usađeno u žensku podsvest da, kao što i sama reč to kaže, one uopšte nisu svesne toga, a odgovor “Ja mnogo vredim” pripada onom delu svesti koji zovemo svesni um i koji je samo 8% od celog kapaciteta uma.
Treba znati da mi žene u svojoj podsvesti nosimo sećanja na sve ono što su naše majke, bake, prabake osećale i mislile.To se zove kolektivna podsvest. A svima nam je vrlo poznato kako su se osećale žene starijih generacija u patrijarjalnom okruženju. Bez obzira na to što su nove generacije žena emancipovane, obrazovane, doterane i naizgled jake, to je samo maska iza koje se krije velika nesigurnost u sopstvenu vrednost. A ta nesigurnost se ispoljava najviše u odnosu sa partnerom i u odnosu sa novcem.

Kako izaći iz svega?

Prvi korak je prepoznati da situacija u kojoj se nalazi žena nije dobra i da ne hrani njenu vrednost. Drugi korak je da se nikako ne sme očekivati od partnera da će se on promeniti sam od sebe. Ako se uđe u konflikt sa partnerom, to može dovesti do toga da on koriguje svoje ponašanje na izvesno vreme, a onda se sve vrati na istu tačku.  To ne znači da ne treba ništa reći i pasivno trpeti nekorektno ponašanje. Ponekad su svađa i sukob ok, ali ne treba na tome da ostane.
Vrlo je važno da se žene pozabave ozbiljnim radom na sebi ne osuđujući okolnosti za situacijiu u kojoj su se našle, ali i ne osuđujući ni sebe zbog toga.
Doći u susret sa svojom pravom, autentičnom vrednošću je najvažnija stvar koju ljudi, a pogotovo žene mogu sebi da priušte. To je proces koji ne mora suviše da traje, ali je ipak potrebno uložiti vreme i rad na sebi. Ali je dobitak vredan tog ulaganja. Dobitak je duševni mir, zadovoljstvo sobom na nekom dubokom, autentičnom nivou, bez obzira na to da li je osoba u vezi ili ne. A ako ipak dođe do toga da se uđe u vezu ona može da poprimi sasvim nov kvalitet. To znači da su partneri u vezi zbog izbora, a ne iz potrebe da ih neko ispuni. I samo u tom slučaju će biti u mogućnosti da daju drugoj osobi ono što je njoj potrebno i u skladu sa njenom vrednošću. Osoba koja je u kontaktu sa sobom i svojom vrednošću imaće pored sebe partnera koji će joj oslikavati baš to, kroz pažnju, ljubav i odanost.
Da li ste spremni da sebi izjavite bez straha: “Vredim samo zato što postojim!”?

Ana Nadeždić
Foto: Ema Bednarž

Ana Nadeždić je predavač, life coach i business coach sa sertifikatom HYL Licenced Heal Your Life® Teacher, Coach and Business Coach

Sajt: www.ananadezdic.rs
Facebook stranica Ane Nadeždić: www.facebook.com/Ana-Nadeždić-life-coach
mail: info@ananadezdic.com
 

Ana Nadeždić

Od malena je veliki borac i emotivac. Izabrala je da se rodi u Beogradu, da bude plod strasne veze, ćerka novinarke Ruške Jakić i arhitekte Radosava Nadeždića. Izabrala je i to da već u trećoj godini iskusi odlazak oca iz svog života, dok je njena majka bila uvek uz nju hraneći je toplotom i ljubavlju od rođenja, dajući joj podršku i oslonac dok je prolazila kroz neminovna lutanja, bolove, iskušenja i raskrsnice koje donose život i odrastanje. Nakon dugogodišnjeg rada na sebi, učenja i pohađanja brojnih edukacija iz oblasti ličnog razvoja Ana Nadeždić je danas veoma uspešan trener, life&business coach. Ona bira da svakom svom problemu i emociji bude neizmerno zahvalna i duboko radi na sebi. Iz svih svojih nevolja je naučila mnogo, a sad je, kaže, uverena da su je njena životna iskustva i okolnosti doveli upravo tamo gde pripada- u njen savršen život. Udata je za Andreu, ljubav svog života, sa kojim ima sina Luku. Živi u Italiji, u jednom malom mestu okruženi prirodom gde Ana ima svoju kancelariju, ali istovremeno u mnogim gradovima širom ove mediteranske zemlje održava seminare, radionice i treninge, dok je u planu da u narednom periodu češće dolazi u Srbiju i posveti se radu s klijentima u svojoj zemlji. Ana Nadeždić u svom radu pomaže ljudima da pronađu sebe, svoje autentično biće i žive onaj život koji su zaslužili i odavno priželjkivali. Izabrala je profesiju trenera ličnog razvoja, ali i da u tome bude najbolja za svoje klijente. Do sad se školovala i obučavala širom sveta, stekla licencu učitelja, životnog trenera i business trenera po metodi “Izleči svoj život” Lujze Hej. Prošla je kroz master obuku najuvaženije svetske organizacije za business trening Dale Carnegie Training gde je diplomirala na temama međuljudskih odnosa, menadžmenta, javnog govora i prodaje. Prošla je obuku za vođenje kurseva i radionica, edukativni marketing i edukativnu prodaju kod najbolje i najuvaženije svetske kompanije za obuku trenera “Lucrative Luminary Training” iz Kanade. Ana napominje da sva ta učenja bi vrlo malo značila da nije prošla kroz životna iskustva u kojima je lutala, bila nesrećna, besna i tužna u nekim momentima.
Klijenti Ane Nadeždić postižu najbolje i neverovatne promene na trodnevnom kursu pod nazivom “Seti se ko si”, kao i na individualnim seansama.“Ne možemo doći u kontakt sa svojom dušom sve dok ne transformisemo ubeđenja koja imamo u podsvesti od ranog detinjstva. Ti programi ljudima prave velike probleme, a veoma je važno i emocionalno čišćenje. Često ne znamo šta da radimo sa našim emocijama, besom, tugom,  grižom savesti, strahom, pa onda bežimo od njih. Istresamo se na drugima ili sve potiskujemo u sebe.
Svaka naša misao pravi emocije. Tokom 24h mi imamo 90 000 novih misli. Negativne misli nas ne hrane, već samo nanose štetu nama i drugima“, napominje Ana.

Pročitajte intervju sa Anom Nadeždić:

Od emocionalnog haosa do mirne luke

Saveti Ane Nadeždić:
Okret ka duhovnim vrednostima
Egoisti su ljudi koji ne vole sebe
Ne morate biti i ostati nesrećni
Duša uvek ima plan za nas i ona nikad ne odustaje
Oslobodite sebe i druge od psihološke i emocionalne zavisnosti
Alatke za emocionalni detoks
Seksualnost i opraštanje
Zašto se do promene i rezultata ne dolazi brzo?
Otvorite vrata svojih snova i svog predivnog života, sada!
Kako krenuti ka boljem životu u situaciji u kojoj se nalazimo?
Emocionalne turbulencije
Trening uma
Emocionalni detoks
Šta nam poručuju oni koji nas povređuju?
Roditeljstvo bez stresa
Tražite li ljubav tamo gde joj nije mesto?
Kad treba izaći iz ljubavne veze?
Uspešni menadžeri odlično sarađuju i sa svojim emocijama
Kako sam izgradila divan odnos sa majkom
Kako je program “Seti se ko si” promenio moj život?
Izlazak iz mentalnog i emocionalnog zatvora
Zašto se baš meni sve ovo dešava?
Više nisam ljut na svoju prošlost, prestao sam da se plašim ljubavi…
U kom pravcu gleda vaša duša?
Oslobodićete se tereta prošlosti kad oprostite sebi i drugima
Muškarac na coachingu sa suzama u očima
Zahvalite se onima koji su vas povredili
Uzrok svih nesporazuma je u dubini naše duše
Zašto je važno oprostiti drugima i sebi time učiniti mnogo….
Zagrljaj koji me je doveo u kontakt sa mojom dušom
Kad smo spremni za novu vezu?
Setite se ko ste jer to je najvažnija odluka koju treba da donesete
Ljubav kao jezik duše
Razgovor sa sopstvenom dušom
Odnos prema sebi i drugima
Kako kreirati život o kojem maštate?
Šta znači oprostiti sebi?
Kako sam privukao ženu svog života…
Spoznajte i prihvatite svoj ego
Šta rade emocije iz detinjstva u svetu odraslih?
Zagrljaj sa ocem nakon 30 godina ćutanja…
Intuicija zna šta je za nas dobro
Putovanje od patnje do sreće
Najvažnije životne lekcije nalaze se u opraštanju
Klijentkinja i ja smo zajedno smo plakale
Drugačiji pogled na patnju
Naučite da prepoznate i kontrolišete vaš ego
Moć opraštanja
Znate li koliko ste jaki?
Koliko traje rad na sebi?
Od emocionalno prazne do srećne i uspešne žene
Šta se krije iza naših rana?
Kako izlečiti odnos sa članovima porodice?
Naučite kako da izađete iz konflikta sa porodicom, kolegama, prijateljima…
Šta nam donosi izlečenje odnosa sa roditeljima?
Priče iz života Ruške Jakić i njene ćerke Ane Nadeždić o ljubavi, životu, bolu, radosti…
Jezik duše i jezik uma
Tajna privlačnosti muškarca i žene
Kako da se porodica ponovo okupi za stolom?
Otpuštanje toksičnih emocija i prestanak osuđivanja
Gde je nestao moj romantični čovek?
Seksualnost u braku
Zašto se ne razumemo?
Da li je razvod jedino rešenje?
Moramo li da se rastajemo?
Tajna ljubavi između roditelja i dece
Tajna ljubavi između žene i muškarca
Moćna poruka ljubavi

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prošlo je četiri godine od kako su dinosaurusi uništili luksuzni…
error: