BG online

Lični razvoj

Psihološke povrede i emocionalna prva pomoć

Agonija usamljenosti ili gorko razočaranje usled neuspeha su uobičajene psihološke povrede. Ako pitate odrasle kako se leče traume, osećaj krivice i manjak samopoštovanja ostaćete bez odgovora, piše u svojoj knjizi „Emocionalne psihološke povrede“ psihoterapeut dr Gaj Vinč.

Psihološke povrede

Po rečima dr Gaja Vinča mnoge psihološke povrede nisu toliko ozbiljne da bi zahtevale intervenciju profesionalaca. Psihološke povrede su emotivno bolne i potencijalno štetne po psihu, a dr G. Vinča kaže da pružanje emocionalne prve pomoći u slučaju takvih povreda sprečava štetne posledice po mentalno zdravlje.
„Mnoga psihološka stanja zbog kojih se obraćamo terapeutu mogla su biti sprečena da smo samo primenili prvu pomoć kad smo tek zadobili povrede. Na primer, sklonost ka ruminaciji može brzo prerasti u anksioznost i depresiju, a iskustvo neuspeha i odbacivanja s lakoćom nam može ozbiljno narušiti samopouzdanje. Zbrinjavanje ovakvih rana ne samo da ubrzava njihovo isceljenje, nego i sprečava dodatne komplikacije i svako eventualno pogoršanje situacije. Naravno, kad su psihološke povrede ozbiljne, emocionalna prva pomoć ne bi trebalo da zameni profesionalnu terapiju, isto kao što ni dobro opskrbljena kućna apoteka ne poništava potrebu za lekarima i bolnicama.“-objašnjava u knjizi dr Gaj Vinč.

Ignorisanje psiholoških povreda

„Nikada ne bismo ignorisali povredu kolena sve dok ne ugrozi našu sposobnost hodanja, ali zato svoje psihološke povrede ignorišemo stalno, najčešće sve dok doslovno ne počnu da ometaju naše napredovanje u životu. Ovaj raskorak između našeg solidnog znanja o zbrinjavanju fizičkih povreda i apsolutnog neznanja kad je reč o mentalnom zdravlju izuzetno je nepovoljan po nas. Kad ne bi postojale nikakve tehnike emocionalne prve pomoći i kad bi bilo nemoguće da se ove psihološke povrede leče, ovakvo stanje stvari bi i bilo podnošljivo. Ali to nije slučaj.“ (dr Gaj Vinč)
Svako poglavlje knjige „Emocionalna prva pomoć“ opisuje jednu rasprostranjenu i svakodnevnu psihološku povredu i različite tehnike emocionalne prve pomoći koje možemo primeniti kako bismo ublažili emocionalnu bol i sprečili da se problem pogorša. Dr Gaj Vinč kaže da one predstavljaju najvažniji deo naših psiholoških kućnih apoteka, paket prve pomoći za mentalno zdravlje koji uvek možemo nositi kroz život.
„Vremenom sam stekao naviku da inovativne rezultate istraživanja pretačem u praktične savete, korake koje moji pacijenti mogu preduzeti u svakodnevnom životu. To sam radio prvenstveno iz jednog razloga – oni zaista deluju. Već nekoliko godina su me moji pacijenti, prijatelji i porodica nagovarali da ove terapije emocionalne prve pomoći sakupim u jednu knjigu. Odlučio sam da ih poslušam zato što je krajnje vreme da sopstveno mentalno zdravlje shvatimo ozbiljno. Vreme je da održavamo mentalnu higijenu kao što održavamo zubnu ili fizičku higijenu. Vreme je da svi nabavimo psihološku kućnu apoteku sa emocionalnim ekvivalentima zavoja, antibakterijskih masti, pakovanja leda i antipiretika. Kad jednom postanemo svesni da psihološki aspirin zaista postoji, bili bismo zaista blesavi da ga ne iskoristimo“ (dr Gaj Vinč)
Poglavlja u ovoj knjizi pokrivaju 7 uobičajenih psiholoških povreda koje zadobijamo u svakodnevnom životu: odbacivanje, usamljenost, gubitak, osećaj krivice, ruminaciju, neuspeh i manjak samopoštovanja. Svako poglavlje podeljeno je na dva dela.
Budući da ova knjiga predstavlja psihološku kućnu apoteku, nikako je ne bi trebalo koristiti kao zamenu za profesionalnu medicinsku ili psihološku negu, istakao je dr Gaj Vinč.
Svako poglavlje knjige se završava uputstvom kad bi čitaoci trebalo da se konsultuju sa stručnjacima za mentalno zdravlje.

Emocionalne posekotine i ogrebotine svakodnevnog života

Od svih emocionalnih povreda koje zadobijamo, odbacivanje je možda najčešća, napomenuo je dr Gaj Vinč.
„Već do petog razreda svi smo iskusili odbacivanje: neko nije hteo da se igra s nama, u timu su nas birali poslednje, nisu nas pozivali na rođendane, odbacili su nas stari prijatelji koji su našli novo društvo, drugari iz odeljenja su nas zadirkivali ili maltretirali. Toliko nas puta odbace u detinjstvu, samo da bismo uvideli da nas, kao odrasle, očekuje čitav novi niz sličnih iskustava. Odbijaju nas potencijalni partneri, potencijalni poslodavci, potencijalni prijatelji. Supružnik odbija seks kada je nama do toga, komšije se distanciraju, a članovi porodice nas izopštavaju iz svog života. Svako odbacivanje predstavlja psihološku posekotinu ili ogrebotinu koja kida našu emocionalnu kožu i prodire u meso. Neka su toliko teška da stvaraju duboke rane koje obilno „krvare” i zahtevaju hitnu „intervenciju”. Ima i onih koje su nalik emocionalnim posekotinama od papira – nakratko jako peku, ali malo krvare. S obzirom na to koliko se često susrećemo sa odbacivanjem u ovom ili onom obliku, bilo bi očekivano da imamo jasnu sliku o njegovim posledicama na naše emocije, misli i ponašanje. Ali to nije slučaj – mi drastično potcenjujemo bol i psihološke povrede koje odbacivanje izaziva“.

Odbacivanje

„Odbacivanje može izazvati četiri različite psihološke povrede čija ozbiljnost zavisi od situacije i našeg emocionalnog zdravlja u datom trenutku. Konkretno, odbacivanje nam nanosi toliko jak bol da utiče na naše rezonovanje, preplavljuje besom, narušava samopouzdanje i destabilizuje osećaj pripadnosti“, piše u „Emocionalnoj prvoj pomoći“ dr Gaj Vinč, psihoterapeut sa višedecenijskim iskustvom, govornik i pisac, čije su knjige prevedene na 27 svetskih jezika. Doktorirao je kliničku psihologiju na Univerzitetu u Njujorku, a postdoktorsku specijalizaciju iz oblasti porodične terapije i terapije za parove završio je u njujorškom Medicinskom centru.
Knjiga „EMOCIONALNA PRVA POMOĆ“ nudi praktične strategije za lečenje od neuspeha, odbacivanja, krivice i drugih svakodnevnih psiholoških povreda.

Knjigu „Emocionalna prva pomoć“ po ceni od 1100 din.+troškovi dostave možete poručiti putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Moguće je živeti život bez bolova Imala je 12 godina…

  You cannot copy content of this page