BG online

Lični razvoj

Psihološka podrška mladima

Važno je da razgovarate o svojim problemima

Psihološko savetovalište za mlade Doma omladine Beograda od maja 1969. godine pruža psihološku podršku mladima, savetodavno i psihoterapijsko delovanje u cilju sprečavanja i otklanjanja njihovih adaptivnih i psihičkih tegoba. Jedan od osnivača savetovališta je klinički psiholog Mladen Kostić, geštalt terapeut, pionir u toj oblasti na prostorima bivše Jugoslavije, a od 1996.godine psiholog Jadranka Radovanović u ovom savetovalištu razgovara sa mladima o njihovim problemima.
-Osnovni zadatak Savetovališta je preventivni mentalno higijenski rad sa mladima, odnosno savetodavno i psihoterapijsko delovanje u cilju sprečavanja i otklanjanja njihovih adaptivnih i psihičkih teškoća. Prednost ovakvog savetovališta je što se nalazi u ustanovi koja pruža i druge usluge mladima, nije potreban uput, besplatno je, a tajnost podataka je zagarantovana- kaže Jadranka Radovanović.
Cilj savetovališta je upoznavanje mladih ljudi sa bitnim karakteristikama razvoja u periodu mladalaštva, teškoćama i problemima koji se javljaju u ovom periodu, kao i o načinima izbegavanja i savladavanja ovih teškoća.
-Mladima se pruža pomoć da se snađu u sredini u kojoj žive i deluju (porodici, školi, radnoj sredini i društvu uopšte). Pomaže im se u uspešnijem ostvarivanju emocionalnih i socijalnih odnosa i sopstvene individualnosti i samostalnosti.
Uzrast sa kojim se radi se kako godine prolaze pomera ka mlađim generacijama.
-U poslednje vreme javljaju se sve mlađi korisnici od 12,13 godina, srednjoškolci i najčešće studenti i mladi između 20 i 30 godina. Osnovnoškolski uzrast najčešće ima probleme sa učenjem, radnim navikama, bežanjem iz škole, motivacijom, zavisnošću o internetu, odnosima sa vršnjacima, nasiljem, izolovanošću, usamljenošću. Srednjoškolci i studenti se suočavaju sa paničnim napadima, strahovima, opsesivno-kompulsivnim mislima i radnjama, poremećenim partnerskim odnosima, bezvoljnošću, poremećajem spavanja, bolestima zavisnosti, usamljenošću.

NEDOSTATAK BLISKOSTI I RAZUMEVANJA

Novi sistem vrednosti, porodica koja je u krizi, predrasude, nedovoljno tolerancije, sve to po rečima psihologa Jadranke Radovanović utiče na mlade ljude, kao i razvoj tehnologija.
-Menjaju se odnosi između mladića i devojaka koji umesto direktnog kontakta razgovaraju mobilnim telefonima i preko kompjutera. Između njih je posrednik koji ih ometa u emocionalnom izražavanju što dovodi do usamljenosti, otuđenja, strahova. U svemu što se dešava oni se ne snalaze, ne znaju da procene, ne umeju da iskažu uvažavanje i poštovanje, imaju velika očekivanja. Kad su zajedno ne znaju o čemu da pričaju, nemaju ista interesovanja, niti sistem vrednosti. Veze su kratke jer su iz interesa koji nisu pravi. Tu nema ljudske potrebe za bliskošću, razumevanjem, ljubavlju, pažnjom. Bojim se da je situacija sada još teža i da još veća zavisnost postoji kod mladih danas- objašnjava Jadranka Radovanović uzroke nekih tegoba sa kojima se suočavaju mladi ljudi.

OD NESANICE DO TUGE

Novonastale okolnosti koje su mnogima promenile način života po rečima Jadranke Radovanović dodatno menjaju život mladima.
-Pojavio se virus o kome se malo zna, koji kod nekih dovodi do smrtnog ishoda, a neki imaju samo lakše simptome. Nova, nepoznata situacija izazivala je i izaziva u nama mnoge nedoumice i strahove. Mladi se plaše da ne prenesu roditeljima virus. Neizvesnost je velika jer se ne zna do kad će sve ovo da traje. Izolovanost negativno utiče na psihu. Javljaju se negativna osećanja, bes, agresivnost, zbunjenost, anksioznost, neizvesnost, napadi panike. Savetovalište Doma omladine počelo je da radi online već sredinom marta 2020. što se pokazalo kao dobar potez jer se javlja veliki broj mladih za pomoć preko skajpa.
Psiholog Jadranka Radovanović kaže da su problemi sa kojima se mladi suočavaju brojni, od nesanice (poremećaja spavanja), do samopovređivanja, anksioznosti, depresije, prisilnih misli, poremećenih odnosa u porodici, napada besa, tuge, bezvoljnosti.
-U ovim okolnostima mladima je potrebno dati podršku, ohrabrenje, omogućiti im suočavanje sa strahovima kako bi došli do ličnih potencijala i snaga za prevazilaženje krize. Važno je da ograniče vreme slušanja informacija koje se odnose na kovid 19, da informacije budu proverene i stručne. Precizna, jasna i kompetentna, stručna informacija neće dovesti do zbunjivanja javnosti, pa ćemo se osećati sigurnije i bezbednije ako verujemo podacima koje dobijamo.

Besplatno psihološko savetovaliste Doma omladine Beograda trenutno radi preko skajpa, vibera, telefona, mejla, sms poruka.
Radno vreme za skajp jadranka.radovanovic50: Ponedeljak: 15.30h – 18.30h
Utorak: 9.30h – 12.30h Četvrtak:14.30h – 17.30h
Mail: jadranka.psiholog.@gmail.com
Mob.tel. +381 64 39 25 300

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Koliko je važno uključiti telo u psihoterapiju? Kako to manifestuje…

You cannot copy content of this page