fbpx

BG online

mentalno zdravlje

Psihička kriza i podrška

Neki ljudi tokom kriznih situacija kao što je strah od oboljevanja i širenja bolesti imaju veće šanse da razviju neke od simptoma psihičke krize, a zabrinutost je očekivana i normalna reakcija. Kako će osoba reagovati na stres zavisi i od prethodnih životnih iskustava, strukture ličnosti, podrške porodice i prijatelja, opšteg zdravstvenog stanja, okolnosti u kojima se nalazi, finansijskih prilika i drugih faktora.
Strah od bolesti, osećaj bespomoćnosti u brizi oko najbližih i strah da će ih izgubiti, strah za egzistenciju, osećanje napetosti, nemoći i nesigurnosti, gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, usamljenost, promene u ritmu spavanja neka su od očekivanih osećanja i ponašanja u kriznim situacijama.

Kako se izboriti sa stresom?

Pobrinite se da živite zdravo, hranite se zdravo, spavajte, vežbajte, održavajte kontakte sa voljenima preko telefona, društvenih mreža, mejlova, ne zloupotrebljavajte cigarete, alkohol, psihoaktivne supstance ili sedative da biste sebi „olakšali“ situaciju, pronađite nove izvore zadovoljstva i pokušajte svaki dan da sebi priuštite aktivnost u kojoj uživate, pronađite nove izvore zadovoljstva i pokušajte da svaki dan priuštite sebi neku aktivnost u kojoj uživate, setite se na koje načine ste ranije uspešno prevazilazili životne teškoće jer te veštine i sada mogu pomoći da savladate izazove pred kojima se nalazimo-neke su od preporuke lekara klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.
Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević
Nacionalna linija za psihosocijalnu podršku u uslovima pandemije covid-19, 24 časa/7 dana u nedelji 0800/309309
Centar za mentalno zdravlje Beograd, radnim danima od 9h do 18h
+381(11)3612467 i +381(64)8652520
Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva, 24h/7 dana u nedelji +381(11)7777-000
Psihosocijalna podrška zaposlenima u zdravstvu u uslovima covid-19 011/3612-467 064/8652-520 od 9h do 18h
Služba za urgentnu psihijatriju Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Višegradska 26, Beograd 24h/7 dana u nedelji

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ko će biti kulinarski influenser? Ove godine Coca-Cola po prvi…
error: