BG online

ZDRAVLJE

Prim.dr Vladimir Cijan- Doktor, drugačiji od svih

Dok smo svakodnevno u prilici da čujemo negativne komentare na račun zdravstva, lekara i njihovog odnosa prema pacijentima, BGonline predstavlja doktora koji je drugačiji- jedan je od onih koji su savesni i predani svom pozivu Izuzetno je posvećen onima čije je zdravlje u njegovim rukama. O njemu pacijenti pišu čak i pesme!

cijan3Svako jutro dolazi na posao nasmejan iako i on, kao i svi mi ponekad ima i loš dan. Ali, njegovi pacijenti to ne znaju i ne prepozaju. On im uliva poverenje, samopouzdanje i veru u ozdravljenje što je njima i najvažnije. Prim. dr Vladimir Cijan (47) voli svoj posao. Voli i svoje pacijente. Brine o njima. Previja ih i obilazi i van radnog vremena. U šali ga neki od njih zovu i “astronaut”, uvereni da su njegove ruke zlatne a potencijali vanvremenski i nadprosečni. O tome koliko ga vole, cene i poštuju govori i prepuna knjiga utisaka koja se nalazi na odeljenju hirurgije u Gradskoj bolnici KBC Zvezdara. U njoj se između ostalog nalaze i pesme koje su mu posvetili sada već bivši bolesnici koji ovog doktora ne bi zamenili nijednim drugim. Dr Cijan skromno nosi epitet jednog od omiljenih lekara.
Iako mu je majka po zanimanju lekar, kao gimnazijalac nije imao ambicije da nastavi porodičnu tradiciju. Igrom slučaja je ipak upisao studije medicine koje je završio s visokim prosekom. Na neki način medicina je izabrala njega, a opšta hirurgija (kraljica hirurgije) kojom se danas uspešno bavi sa velikom strašću i neprekidnim usavršavanjem, u potpunosti ga je opčinila. Danas je prim.dr Cijan šef odseka za hirurgiju prednjeg trbušnog zida bolnice u kojoj radi, podpredsednike Udruženja herniologa Srbije i član Međunarodnog udruženja herniologa na čijim kongresima širom sveta predstavlja svoje radove.
Pacijente oduševljava i šarmira znanjem, brigom i odnosom prema njima. U znak zahvalnosti pišu mu pesme, pripremaju kreativne poklone i malim znacima pažnje mu daju do znanja da je takav odnos nešto što im neizmerno znači. cijan
-To je prava nagrada za rad jednog lekara- kaže dr Cijan.- Medicina je humana nauka kroz koju imate priliku da pomažete ljudima, ali vam je drago kad vam se pacijent zahvali, naročito na neki neobičan način. Trudim se da imam s ljudima dobar odnos, da im demistifikujem bolest koju imaju i olakšam te dane. Nikome nije prijatno kad se suoči sa bolešću, a dani provedeni u bolnici su još teži. Pacijenti su najčešće uplašeni jer ne znaju šta ih čeka i kakav je tok bolesti koju imaju. Lekari im često ne pričaju o tome, prezauzeti su, jure s jednog mesta na drugo, neretko se obraćaju lekarskim slengom, koriste latinske izraze, pričaju na pacijentima nerazumljivom jeziku.
Kad im dr Cijan objasni šta se događa u organizmu, pa čak i kad je tok bolesti sa lošom prognozom, nakon takvih razgovora pacijenti sa pozitivnim stavom kreću lakše u svoju borbu.
– Velika mi je satisfakcija kad vidim da je pacijent na kontroli bolje nego pre. To je radost i za lekara, ali i nagrada za rad i znanje koje je uložio. Ljudi i ne znaju koliko se mi kao lekari trudimo, brinemo, koliko živaca izgubimo i kod malih komplikacija, malih infekcija rane, crvenila, kad vidimo da nešto nije dobro zaraslo.
I dok se često piše i priča o lošim primerima iz lekarske prakse, dr Cijan kaže da je mnogo više lekara koji pošteno rade svoj posao i veoma brinu za pacijenta.
– Pacijenti bi im bili još zahvalniji kad bi znali sve to. Prvo što sam naučio tokom rada u bolnici je da se rad podrazumeva. Svake subote i nedelje, pa i kad su mi to slobodni dani obiđem pacijente, a to čine i mnoge moje kolege. Ironično je smanjenje plata koje nam sad sleduje baš kao i svima u zemlji. Ali, nekad nam je veća satisfakcija zahvalnost pacijenata koji to čine brojnim ljudskim i simpatičnim načinima poput tih pesama, karikatura, crteža…. Sa malo više ljudskosti u odnosu, bolesnima je mnogo lakše.
cijan2
Svi oni imaju potrebu da se zahvale za “novo zdravlje” svom lekaru. Dr Cijan se seća svakog svog pacijenta i olakšanja s kojim su izašli iz bolnice.
-Jedan me je pacijent čekao da izađem iz operativne sale jer je imao zakazanu kontrolu. Hodnikom je tad prolazila ekipa “Beogradske hronike” praveći reportažu o bolnicama koje će raditi tokom praznika. On je zaustavio tv ekipu i pitao da li može da odrecituje pesmu za dr Cijana. Zvali su me prijatelji da mi kažu da gledaju i slušaju to na televiziji i sve to mi je bilo jako simpatično. Moji pacijenti su sa svim svojim posvetama, slikama, neobičnim sitnicama divni i inventivni. Jedan moj bivši pacijent je vozač tramvaja i jednom prilikom me je video kako idem peške. Zaustavio je tramvaj van stanice i rekao “Doktore, uđite! Ja ću da vas vozim.” Svaki lekar ima mnogo takvih priča.
Ulazak u operacionu salu za ovog lekara je postala rutina. Dr Cijan napominje da doktor ne bi smeo da “pati” zajedno sa pacijentom, jer ako bi se vezao za njega zbog svoje empatije možda ne bi mogao da pruži svoj maksimum. Ovaj uspešni lekar van radnog mesta vodi sasvim običan život. Otac je dve ćerke od 18 i 15 godina. Voli putovanja na koja odlazi s porodicom kad god ima vremena i mogućnosti. Opušta se gledajući filmove, u društvu starih prijatelja, školskih drugova.
-Ne umem da pevam i sviram, loše igram, a sve to volim- kaže kroz osmeh.- Volim da kažem: “da sam to znao da radim, školu nikad ne bih završio”. Sebe ne smatram preterano talentovanim. Ne umem ništa po kući da popravim, već obično pokvarim. Ne umem da kuvam, ponekad vozim bicikl, nemam hobi. Učenje mi je oduvek išlo od ruke . Volim svoj posao. Ko hoće ozbiljno da se bavi medicinom ne može da vozi “poršea”. Mene u životu raduju male stvari.
cijan4

Foto: Nina Nikitović

© 2014 by BG online. All rights reserved

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

7 komentara

 1. Milos

  07/10/2014 at 22:04

  sve je ovo jako tacno za Dr. Cijana. Znam ga 30 godina jer smo skolski drugovi.Ljudina, covek i dobar lekar.

 2. Saša Marković

  07/10/2014 at 23:36

  Potvrđujem svaku reč iz teksta. Dr. Cijan me operisao 2009. godine (laparaskopijom mi je odstranjena žučna kesa), a operacija je urađena vrhunski i profesionalno. Pored profesonalnosti Dr. Cijana, ističem i to, da je izuzetno prijatna i neposredna osoba. Pošto sam dolaskom u bolnicu pred operaciju bio jako uplašen, jer do tada nikada ni kod lekara nisdam bio, a posebno ne u bolnici, Dr.Cijan me je svojom neposrednošću i ”narodskim” rečnikom upoznao o svemu u vezi operacije, kao i to, šta će se dešavati posle operacije, šta mogu raditi, šta jesti, itd. Jednostavno, sve je nekako prošlo u šali, osećao sam se kao i da nisam bio u bolnici. Toplina i harizma Dr. Cijana su mi ovaj čin, koji sam morao uraditi, učinili bezbolnim i bezbrižnim. Čast mi je što poznajem tog čoveka i što smo i danas u kontaktu. Zahvalan Saša Marković.

 3. Dusan Stankov

  10/10/2014 at 10:30

  Doktor Cijan je profesionalac u svom poslu sto se vidi iz priloženih dogadjaja sa pacijentima i nacina kako on pristupa poslu. Veoma posvecen kada je vase zdravlje u njegovim rukama i nakon pregleda, konsultacija uvek uliva poverenje i veru u ozdravljenje. Uvek spreman da pomogne. S poštovanjem, Dusan Stankov 
    

 4. Joksimovic Zeljko

  16/12/2014 at 15:09

  Dr.Cijan je pre svega ljudina,doktor koji bi trebalo da sluzi za primer svojim kolegama.Izuzetno profesionalan i posvecen svojim pacijentima.Nikada nisam isao kod lekara do oktobra 2013 godine,kada mi je operisao kilu.Da je ovo normalna drzava,lekari kao sto je Cijan trebalo bi da imaju posebno mestu u zdravstvu,i da za to budu nagradjeni,a ne da se svi lekari koji to ne zasluzuju trpaju u isti kos.

 5. Diana

  24/05/2015 at 16:02

  Dr Cijan me operisao u junu 2013.Obostrane preponske kile,prosto nemam reči kakav je to lekar i čovek.Uvek nasmejan,iako je red ispred ordinacije
  kilometarski…Šteta što nema više ovakvih nekorumpiranih lekara.
  BRAVO za dr Cijana VELIKOG čoveka i nadasve dobrog doktora!
  Hvala što postojite…dr Cijan!

  Diana Borović

 6. gagi

  16/05/2017 at 15:14

  danas sam bio na pregledu kod doktora cijana,i odmah u negovm prvom obracanju sam ocenio da se radi prvo o dobrom coveku,a zatim i dobrom strucnjaku.

 7. flek

  19/03/2018 at 10:53

  I meni je sredio preponsku kilu, sjajan tip

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Osnovni sastojak ovog popularnog likera koji je jedno od najpopularnijih…