fbpx

BG online

Intervjui

Povratak u život nakon moždanog udara

Ljubav i život su najveći poklon

Najtežu bitku ćete dobiti onda kad odlučite da se ne predate, poručuje Zorana Schultz u svojoj novoj knjizi “Povratak u život” koju je napisala nakon što je doživela i preživela moždani udar. Ogoljeno, iskreno i snažno opisala je svoje dane bespomoćnosti, ali i odlučnosti da zagrli život. Vođena ličnim iskustvom podseća da nema toga što se ne može preživeti. I da je moguće nakon svega biti jači nego pre. U njenom romanu “Povratak u život” nalaze se velike istine, male ali važne životne mudrosti, kao i puno dokaza da su ljubav i život najveći poklon.

Trčanje kroz život

Da se sve u životu dešava s razlogom znala je mnogo pre nego se suočila sa zdravstvenim problemom koji ju je vezao za postelju i dao joj vremena da razmisli o tome kako je nekad živela i da li umela da oslušne šta joj duša i telo poručuju.
-Ja sam uvek bila ona koje je drugima govorila „požuri polako“ a prva sam bila ta koja je trčala kroz život. Kad se sve to desilo shvatila sam da moram da usporim i da će se sve što treba da se desi desiti, jurila ja negde ili ne.

Kuda žurite?

I u knjizi „Povratak u život“ Zorana je pisala o tome „Vidim ljude kako žure na ulici a onda se pitam da li beže od nekog ili trče da bi negde što pre stigli…“
-Sada znam da mi možemo bez svega, samo ne možemo bez ljubavi. Ali, prvo moramo voleti sebe, a ja sebe sad volim više nego ranije. Mislim da jesam heroj, neko ko ne plače i ne pati.
Zorana kaže da se ne plaši smrti i da se s razlogom kad je dobila moždani udar uplašila toga kako će dalje sama budući da joj je jedna strana tela par meseci bila paralizovana.
-Na sreću, vremenom se sve vratilo na svoje mesto i danas živim za to da ponovo mogu da volim i zagrlim neke nove ljude u svom životu.
Dok je ležala bespomoćno i telo je nije slušalo, Zoranina mentalna snaga je bila izuzetna.
-Sebi sam bila najveća podrška, ohrabrivala sam sebe, ali sam se i istovremeno molila. Verujem u molitve, u to da ako pozitivno mislite možete da ostvarite ono što želite. Zamišljala sam sebe kako hodam i doterujem se. Moj mozak je stvorio sliku svega toga i pomogao mi da dođem do svog cilja- otkriva Zorana Schultz.

Strahovi o kojima se ćuti

Tri meseca nakon moždanog udara je prohodala.
-U Banji Koviljači mi je doktorka rekla da se oslobodim štapa dok sam tamo. Stavila sam ga u ćošak sobe i rekla mu da mi obeća da će biti tu ako mi zatreba. Tako sam krenula svojim novim koracima u život.
Počela je da piše odmah nakon izlaska iz bolnice. Pisala je beleške, neka svoja razmišljanja, a u knjizi je otkrila i svoje strahove, nešto o čemu nije nikad pre razgovarala s drugima.
-Imala sam neverovatne strahove, plakala sam, molila se…U jednom trenutku sam pala u stanu. Bila sam sama. Ležala sam na podu i plakala. Rekla sam sebi da ću ustati. Podigla sam se uz pomoć šporeta. Trebalo mi je puno snage za to i nikome o tome nisam pričala sve dok nisam otkrila u knjizi kako je sve to izgledalo.

Život nije samo prava linija

Kad se rodite nemate garanciju da će vam život biti prava linija, podseća Zorana Schultz.
-Obično vam se desi ono što mislite da se dešava samo drugima. Bilo je trenutaka kad bih gubila volju za životom, ali ja suviše volim život da bih poželela da prestanem da dišem. Ispred mene je mnogo planova, a jedan od najvažnijih je da se vratim pisanju i pišem ponovo knjige sa puno romantike i seksa-otkriva Zorana.

Branka Gajić
Foto: Natalija Kunić

Knjigu „Povratak u život“ po ceni od 699 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zašto je važno ukloniti bivšu ljubav sa liste prijatelja? Era…
error: