BG online

Lični razvoj

Povezanost misli i tela

Potisnute emocije mogu da nas razbole

Psihosomatika je oblast medicine koja istražuje na koji način psihički i emocionalni faktori utiču na fizičko zdravlje i blagostanje. Zasniva se na razumevanju da su um i telo međusobno povezani i da psihičko stanje može imati značajan uticaj na fizičke procese i bolesti. Telo je poligon uma.

Vesna Danilovac

Psihosomatika proučava kako stres, emocionalne teškoće, traumatski događaji ili negativan način razmišljanja mogu dovesti do fizičkih simptoma ili pogoršati postojeća medicinska stanja. Razumevanje i upravljanje stresom, razvijanje zdravih načina suočavanja sa emocionalnim problemima i održavanje zdravog načina života mogu pomoći u prevenciji psihosomatskih poremećaja.
S obzirom na to da je svaka osoba jedinstvena, pristupi lečenju mogu varirati. Važan je celovit holistički pristup zdravlju, uzimajući u obzir kako mentalno, tako i fizičko, emocionalno i duhovno stanje pojedinca.

KOJE EMOCIJE SE “TALOŽE” U KOJIM ORGANIMA?

Emocije vladaju našim bićem. Emocije, misli i telo su povezani. Kada nismo u kontaktu sa emocijama i potiskujemo ih, one tako potisnute postaju razlog depresije, anksioznosti, prvih simptoma i oboljenja.
Svaka emocija korespondira sa određenim organom.
SRCE – Srce predstavlja ljubav, a krv je radost. Srce pumpa radost kroz telo. Uskraćivanjem radosti i ljubavi, srce se skvrči i postaje “hladno”. Rezultat je sporiji protok krvi i otvoren je put prema anemiji, angini pektoris ili infarktu. Ljudi koji su preživeli srčani udar retko su se radovali životu.
JETRA – Preteran ili neispoljen bes utiče na jetru. Dugoročno potisnut bes može rezultirati depresijom.
PLUĆA – Duga intenzivna tuga može izazvati umor, plačljivost, depresiju i da vam ponestaje daha. Tuga je povezana sa plućima i zato često kada smo tužni, uzdišemo.
BUBREZI – Strah je povezan sa bubrezima. Uplašena osoba nekontrolisano urinira (kod dece može biti mokrenje u krevet). Dugo vreme zabrinutosti, preopterećenja, paralisanosti i neizvesnosti može dovesti do slabosti i tupog bola u lumbalnom delu, učestalog mokrenja.
SLEZINA – Svi brinemo zbog nekoga ili nečega. Briga prazni energiju slezine uzrokujući digestivne poremećaje i hronični umor. Imaju osećaj da na svojim plećima nose svu težinu i probleme ovog sveta.
GRLO – U grlu su bes, tuga i gađenje koji proizvode “knedlu” i otežavaju gutanje. Nemate sposobnost da kažete šta mislite, da tražite šta želite. Kada vas boli grlo, to uglavnom znači da mislite da nemate pravo na takav stav.
KOŽA – Predstavlja vašu individualnost. Osećate da ste ugroženi, ne znate da postavite granice.
LEĐA – Imate osećaj da vas okolina ne podržava dovoljno. Gornji deo leđa je manjak emocionalne podrške (partner, deca). Srednji deo je povezan sa osećajem krivice. Egzistencijini strah i da nećete imati novca, bolovi u donjem delu leđa.
ŽELUDAC – Vari sve vaše nove ideje i iskustva.

Dr Vesna Danilovac, NLPt psihoterapeut
Foto: Studio Liyle

 

SHOP

Ljubav u zagrljaju manipulatora i inteligencija srca, razuma i duše

By BGonline / 23/01/2024 / 0 Comments

Život razvedenih majki i njihovih sinova

By BGonline / 05/02/2024 / 0 Comments
pixabay.com

Emocionalne prekretnice u srednjim godinama

By BGonline / 21/01/2024 / 0 Comments

Poremećaj ishrane je bolest koju treba na vreme prepoznati i lečiti

By BGonline / 22/01/2024 / 0 Comments

Osećanja se ne mogu naučiti

By BGonline / 06/02/2024 / 0 Comments

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Maja Volk je dvostruki doktor nauka koja je svoj radni…

You cannot copy content of this page