BG online

Lični razvoj

Pobedite destruktivne emocionalne navike

Da bismo uspeli da nešto promenimo u svom životu, to će se dogoditi samo ako počnemo od MALIH promena- kaže autor knjige “Put” Majkl Pjuet koji je zajedno sa novinarkom Kristin Gros Lo ispisao stranice koje otkrivaju mudrosti kineskih filozofa, istovremeno i veoma vredne lekcije za dobar život.
Majkl Pjuet je profesor kineske istorije na Harvardu i predavač na vodećim svetskim univerzitetima. Novinarka Kristin Gros-Lo je doktorirala istoriju istočne Azije na Harvardu, ali kad je otišla na predavanje Majkla Pjueta, shvatila je da on mnoge ideje oživljava na način koji nikada ranije nije videla. Tako je počela njihova saradnja, koja je rezultirala knjigom “Put”, idealnom za preispitivanje u trenutku kad razmišljamo o tome šta možemo da poboljšamo kod nas samih kako bi nam bilo bolje.
Ideja knjige PUT ne sastoji se u tome da postoji jedan ispravan put, već samo putovanje koje neprekidno iznova stvaramo tako što sve sagledavamo na nov način i delujemo u skladu s tim, kažu autori i dodaju:
“Kako bismo pomogli sebi da se promenimo, moramo postati svesni toga da je odstupanje od našeg normalnog načina bitisanja ono što nam omogućuje da razvijemo drugačije strane svoje ličnosti. Mnogi od nas smatraju da svako treba da bude jedinstvena osoba koja poznaje sebe. Treba da budemo autentični, odani istini koju težimo da pronađemo u sebi.”
Prema rečima autora put je pre putanja koju neprekidno iscrtavamo svojim odlukama, delima i odnosima s drugima, jer mi iznova stvaramo Put u svakom trenutku svog života. Majkl Pjuet pokazuje kako drevne ideje kineskih filozofa i danas mogu voditi na putu ka dobrom životu i napominje da “Put” nije knjiga o samopomoći.
“Ako bismo uvek bili dosledni sebi i ponašali se u skladu s tim, ostali bismo ukalupljeni – nikada ne bismo opraštali i ograničili bismo svoju sposobnost da se menjamo. Zbog toga se mnogi od nas jednog dana probude sa osećajem da su zaglavljeni unutar uske definicije sebe. Ne postoji jedno pravo biće koje treba otkriti – bilo u sebi, bilo u drugima. Zapamtite da je ono što mislite da ste – posebno kada donosite odluke – obično samo skup šablona u koje ste upali. Cilj je da budemo ono za šta smo rođeni da budemo. Ali, šta ako nas ideje, za koje mislimo da poboljšavaju naš život, zapravo ograničavaju?”
Kako postati bolja osoba?

Odlomak iz knjige “Put”:

Ono što definišemo kao svoje pravo “ja” u stvari su obrasci stalnog reagovanja na druge i na svet, obrasci koji su se vremenom ustalili. Na primer, možda mislite da ste jednostavno osoba koja se lako iznervira. Verovatnije je međutim da ste postali osoba koja se nervira zbog sitnica usled načina na koji ste godinam opštili s drugima. To ipak nije zato što stvarno jeste takva osoba. Time što ste ostali odani svom “pravom biću” konkretizovali ste destruktivne emocionalne navike. Konfučijevski pristup bio bi da prepoznate svoje obrasce i zatim aktivno radite na tome da ih promenite. Odbacivanje tih obrazaca, npr. potiskivanje želje da uzdahnete kad vaš otac započne jednu od svojih političkih tirada (što vas nervira), ili bavezno dočekivanje žene na vratima kad se vraća s posla (mada se ranije ne biste odvajali od kompjutera) vremenom će omogućiti da se pojave vaše drugačije strane. Vremenom usvajate konstruktivniji način ponašanja u svetu oko sebe. Malo po malo razvijate tako delove sebe za koje nikad niste znali da postoje i postajete bolja osoba.

Knjigu “Put” po ceni od 1050 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Moja porodica i ja obožavamo ovu divnu poslasticu koja miriše…

  You cannot copy content of this page