BG online

Lični razvoj

Osnažite svoje intelektualne i emocionalne mišiće

U teoriji, samopouzdanost i kompetentnost idu ruku pod ruku, dok se u praksi obično razilaze što se može videti na primeru pojedinaca koji ocenjuju svoje liderske sposobnosti, kad o tome daju sud njihove kolege, supervizori i podređeni. U metaanalizi 95 istraživanja u kojem je učestvovalo preko 100 000 ljudi, žene uglavnom potcenjuju svoje liderske sposobnosti, dok ih muškarci precenjuju, navodi u knjizi „Razmisli još jednom“ Adam Grant.
„Verovatno ste upoznali nekog fudbalskog navijača koji je ubeđen da je bolji od trenera svog omiljenog kluba. To je sindrom centarfora iz fotelje“. Objašnjava u knjizi Grant i dodaje da je suprotno centarforu iz fotelje „sindrom prevaranta“ u kojem stručnost nadmašuje samopouzdanje.
„Setite se ljudi koje poznajete, a koji veruju da nisu zaslužili uspeh do kojeg su stigli. Oni istinski ne znaju koliko su inteligentni, kreativni i šarmantni i bez obzira na to koliko se vi trudili, ne možete ih naterati da preispitaju to svoje mišljenje o sebi…“

Od centarfora iz fotelje do prevaranta

Adam Gant kaže da je idealan nivo samouverenosti između „sindroma centarfora iz fotelje“ i „prevaranta“. O tome kako naći tu tačku ravnoteže pisao je u knjizi „Razmisli još jednom“.
„Kad napredujemo od početnika do amatera postajemo preterano samouvereni. Malo znanja može biti veoma opasno, ali ovo napredovanje može pokrenuti ciklus preispitivanja. Kako stičemo iskustvo, gubimo deo skromnosti, ponosimo se brzim napretkom koji donosi lažan osećaj stručnosti, pa sledi preterana samouverenost, gasi se radoznalost i zanimanje za ono što ne znamo. Tako ostajemo zarobljeni u početničkom mehuru pogrešnih pretpostavki u kojem smo nesvesni svog neznanja“- objašnjava Gant u knjizi „Razmisli još jednom“ kojom pomaže čitaocima da ostanu radoznali i ne izgube interesovanje za svet koji mogu da promene nabolje, ali i osnaže svoje intelektualne i emocionalne mišiće.

Knjigu „Razmisli još jednom“ po ceni od 999 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

  By / 09/11/2022 / 0 Comments

  Da li antidepresivi utiču na povećanje kilaže, seksualno funkcionisanje i gubitak samopouzdanja?

  By / 15/11/2022 / 0 Comments

  Život u doba narcisoidnosti, arogantnosti i toksičnosti

  By / 20/11/2022 / 0 Comments

  Zdrav život nije pitanje dana već odluke i plana

  By / 23/11/2022 / 0 Comments

  Mentalnim spremanjem protiv anksioznosti

  By / 26/11/2022 / 0 Comments
   
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Možemo li voleti svoje neprijatelje? Odbaciti tamnu stranu svoje prirode…

  You cannot copy content of this page