BG online

Intervjui

Kako preživeti svoju porodicu?

Iza besa se nalazi breme tuge…

“Sve nesrećne porodice su nesrećne na svoj način…”

Porodica bi trebalo da je pre svega najstabilnija baza u kojoj ćemo se osećati stigurno i zaštićeno, izvor ljubavi i podrške, ali na žalost je mnogo onih kojima upravo sve to nedostaje u krugu najbližih. Stres, konflikti,otežana komunikacija, nerazumevanje opisuju odnose u mnogim savremenim porodicama. Kako pronaći mir u disfunkcionalnoj porodici, zauzeti se za sebe, oprostiti sebi i roditelјima, neke su od tema kojima su se bavili psihoterapeuti savetovališta Entera na tribini održanoj u DKSG pod nazivom “Sve nesrećne porodice nesrećne su na svoj način”. Tom prilikom su objasnili na koji način porodični odnosi utiču na životne izbore i podsetili da su partnerske relacije u porodici ujedno najvažniji model deci. Naglasili su i da roditeljima ne sme odnos sa detetom biti na prvom mestu, već da treba njih dvoje da grade odnos jer dete usvaja taj model i kasnije ga prenosi na svoju porodicu.

Toksični odnosi

Psihoterapeut Marko Braković rekao je da se sa ovim problemom sreće gotovo svakodnevno u svojoj praksi, a na tribini je govorio i o fazama uspostavljanja dobrih odnosa unutar porodice, kao i o tome koliko je važno prihvatiti postojeće relacije. Napomenuvši da nema toksičnijih i poremećenijih odnosa od onih koji se mogu videti unutar porodice Marko Braković je podsetio da niko sam ne bira roditelje ili ekonomsko uređenje u kojem će živeti i da niko nije kriv za sopstvene lomove, već mora da ih na neki svoj način reši.
Psihoterapeuti su istakli da su maskirana depresija i patnja često posledica nezdravih porodičnih odnosa i da na žalost ne postoji zakon koji može naterati roditelja da voli svoje dete.


A gde je ljubav?

Sasvim je logično sebi postaviti pitanje: „Da li ću imati zdravu porodicu, jer, moja je toliko nezdrava?“ Psihoterapeut Marko Braković je istakao da put razumevanja roditelja nije jednostavan i lak, ali je moguć i dodao da je najbolnije prihvatiti činjenicu da neki ljudi od svojih roditelja nikad neće dobiti ljubav koja im je potrebna.
-Porodični odnosi ne podrazumevaju izbor jer su biološki nametnuti. Ne možemo birati kakvi će nam biti otac, majka, deda ili stariji brat. Oni su nam jednostavno porodica, hteli mi to ili ne- kaže Marko Braković. -Ako relacije nisu dobre, onda ova činjenica dodatno komplikuje i pogoršava situaciju, pa su otuda ti odnosi uvek veoma bolni, ambivalentni, kompleksni, puni krivice, obaveze, tuge i besa.
Koga najviše pogađaju nesuglasice u porodici, mlađe ili starije generacije?
-Sve zavisi od porodice do porodice, ali deca svakako nisu kriva za probleme koji postoje i pre njih samih. Rešenje je porodična, partnerska ili individualna psihoterapija, kao i obavezno čuvanje i unapređivanje bliskih odnosa.
Kažete da iza besa stoji breme tuge, ali i da istovremeno bes može biti koristan?
-Bežanje od bola vodi u bol. Ako je pravilno kanalisan, umeren i osvešćen, bes nije patološka pojava i ima korisna svojstva. Čuva naše granice i skreće pažnju drugima na nas i naše emocije. Ako bes i ljutnja počnu da se šire i na biće, a ne samo na nečije ponašanje, onda nastaje mržnja koja svakako nije dobra. Bežanje od bola vodi u bol tako što maskira problem, izbegava njegovo rešavanje i vremenom ga pogoršava. Dobro je napisati pismo onome sa kim imamo bolan i težak odnos, to mnogima pomogne da razreše neke stvari.

Branka Gajić
Foto: Dušica Stojanović

O knjizi “Kako preživeti svoju porodicu”: https://bgonline.rs/proizvod/kako-preziveti-svoju-porodicu-robin-skiner-dzon-kliz/

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Potresna zatvorska ispovest Đorđe Vasiljević Atila rođen je u Beogradu…

You cannot copy content of this page