BG online

Lični razvoj

Najvažnije životne lekcije nalaze se u opraštanju

Oprostite da biste imali svoj mir

Kažu da je opraštanje najveći poklon koji sebi možemo dati.
Nije lako oprostiti, u tome se slažu svi koji su prošli ovo iskustvo, ali dodaju i da je vro lekovito i oslobađajuće. Sa tim se slaže i life coach Ana Nadeždić koja opraštanje opisuje kao proces otpuštanja negativnih emocija vezanih za osobe i situacije iz prošlosti koje tumačimo kao izvore svoje patnje.
-Praštanje ne znači opravdavati postupke koji nisu u redu, ali praštanje na kraju nije vezano za objekat, osobu koja je po proceni onog ko je povređen loše postupila. Praštanje je vezano samo i iskljucivo za povređenu osobu koja će biti u stanju da kroz taj proces oslobodi sebe od težine loših emocija. Kad se to pravilno uradi dođe se do neverovatne spoznaje, a to je da su obe osobe imale udeo u stvaranju konfliktne situacije. Samim tim osoba sebi više ni ne postavi to pitanje da li bi trebala ili ne da oprosti svima. Do toga dođe spontano i lako. Trebalo bi bar pokušati da se svima oprosti zato što je naboj negativnih emocija vrlo štetan za fizičko i duhovno zdravlje.
Zašto je važno oprostiti i šta nam opraštanje donosi?
-Opraštanje donosi otpuštanje i oslobađanje od teških negativnih emocija koje su vrlo štetne za sve oblasti života (fizičko zdravlje, novčano blagostanje, kvalitetne odnose sa porodicom, prijateljima, kolegama i za kreativno izražavanje). Opraštanje je veoma bitno zato što se kroz taj proces osoba spaja sa svojim duhovnim, autentičnim bićem i oslobađa se jednostranog pogleda na život koji ima kao žrtva. To daje ogromnu slobodu osobi da krene da kreira svoj život odgovorno, sa srećom i u skladu sa duhovnim vrednostima koji su ljubav, mir, sreća, poštenje, poverenje i poštovanje. Kad se praštanje pravilno razume postaje najbitnija stvar u životu jer se tek onda shvati smisao života. Kad ljudi prođu kroz proces praštanja na pravi način u stanju su da preuzmu kontrolu nad svojim osećanjima i u stanju su da krenu da upravljaju životom koristeći sva iskustva kao lekcije života koje su im donele saznanje, rast i napredak ka duhovnoj stvarnosti bića.
Kako da znamo da li smo oprostili?
-Kad ne osećamo vise ni ljutnju ni bes ni tugu prema situaciji i osobi iz prošlosti, onda znamo da smo oprostili. To je prvi korak. Drugi korak je spoznaja da smo jedino mi odgovorni za to kako se osećamo i u tom trenutku prestanemo da dajemo moć drugim osobama da upravljaju našim osećanjima. Treći korak je vrlo važna spoznaja da smo i mi imali udela u stvaranju konfliktne situacije.

Branka Gajić
Foto: Stefan Vidinaru

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ona je jedna od nas, savremena žena koja brzo živi,…

You cannot copy content of this page