BG online

ZDRAVLJE

Odgovorno ponašanje na suncu

NOVE ZDRAVSTVENE NAVIKE

U okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ održana je edukacija o zaštiti kože od negativnih posledica UV zračenja.
preglediSekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda i Eucerin Srbija su u okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, organizovali na otvorenim bazenima SC „Tašmajdan“ edukaciju o odgovornom ponašanju na suncu za sportske radnike sa područja Beograda koji rade sa decom – polaznicima škola plivanja ili aktivnim sportistima mlađih kategorija. Edukaciju je držao prof. dr Željko Mijušković, sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije. Nakon toga, za učesnike edukacije organizovani su besplatni dermoskopski pregledi kože.
-Verujemo da su aktivnosti poput ovih održanih danas na bazenu Tašmajdan, najbolji put da naši najmlađi kroz zabavu i sport od svojih trenera i učitelja, kojima veruju i na koje se ugledaju, nauče kako da sačuvaju zdravlje svoje kože, zaštite se od štetnih uticaja UV zraka i steknu dobre preventivne navike. Oko 80% negativnog kumulativnog sunčevog zračenja pogađa našu kožu tokom prvih 18 godina života. Koža pamti sve, te posledice negativnog dejstva UV zraka, pored akutnog oštećenja kože, mogu biti i veoma ozbiljne i dugoročne- rekla je Sandra Radenković, predstavnik Eucerin Srbija, organizatora akcije “Pregled za sve”.
Cilj ovakvih aktivnosti u okviru akcije “Pregled za sve” je da treneri i učitelji koji rade s mlađim kategorijama prenesu usvojena znanja roditeljima, ali i direktno deci i da ih stalno podstiču da se tokom izlaganja suncu ponašaju odgovorno, to jest da se sklanjaju sa sunca u periodu od 10 do 16 časova i biraju i pravilno nanose preraparate specijalno formulisane za zaštitu dečije kože.
-Kao neko ko se oduvek bavi sportom, ne samo kao član Stručnog saveta akcije “Pregled za sve” i dermatovenerolog, rado sam se odazvao pozivu organizatora da o temi prevencije negativnih posledica sunčevog zračenja razgovaram sa sportskim trenerima i učiteljima plivanja mlađih kategorija, jer iz iskustva znam šta za decu znači njihova reč- izjavio je prof. dr Željko Mijušković, sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije. -Uverio sam se da su mnogi od njih već imali svest o tome koliko je nezaštićen boravak na suncu opasan za zdravlje dece, ali verujem i da ih je današnje predavanje podsetilo i motivisalo da s većom pažnjom pristupe ovom problemu i da svoja saznanja aktivno dele s roditeljima i decom” rekao je prof.dr Mijušković i objasnio da se rak kože može razviti u bilo kom uzrastu, ali da su pod najvećim rizikom, između ostalog, osobe koje imaju svetao ten, kožu koja lako izgori ili veliki broj mladeža, kao i osobe koje su se preterano izlagale suncu ili UV zracima u solarijumu, posebno u detinjstvu i adolescenciji.pregledi1
Koža dece starosti do 3 godine je značajno tanja od kože odraslih, sadrži manje melanina i imaju manji kapacitet tzv. unutrašnje zaštite od UV zračenja. To posebno važi za decu sa svetlom kožom, crvenom kosom ili pegama, koja lako izgore, jer njihova koža proizvodi manje melanina.
-Ne treba zaboraviti da deca, pretežno školskog uzrasta, provode značajno više vremena u spoljnoj sredini od odraslih, tako da bi zaštita njihove koža morala biti maksimalna. Fotoprotekcija obuhvata nošenje zaštitne odeće, šešira, naočara i nanošenje preparata za zaštitu od UV zračenja- rekao je prof. dr Mijušković.
Dermoskopski pregled kože, koji je organizovan nakon edukacije, a koji se svima preporučuje bar jednom godišnje, jedan je od vidova prevencije potencijalno opasnih promena na koži. Pored navika odgovornog ponašanja na suncu, redovni samopregledi i pregledi kože kod dermatologa, trebalo bi da postanu deo zdravstvenih navika svih građana, a posebno roditelja, sportskih radnika i sportista, kako zbog ličnog zdravlja, tako i zbog zdravlja mlađih naraštaja na čije vaspitanje utiču.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NA MORU SA 7 ZVEZDICA I BASAROM Realno sam letovao…

You cannot copy content of this page