BG online

ZDRAVLJE

O čemu muškarci ćute? (erektilna disfunkcija)

NISU ŽENE KRIVE

Više od 150 miliona muškaraca u svetu ima problem sa erektilnom disfunkcijom, ali tek svaki deseti potraži pomoć i podršku lekara. Statistika upozorava da bi za desetak godina taj broj mogao da bude i dva puta veći, odnosno da bi 2025. godine čak 322 miliona muškaraca moglo da ima erektilnu disfunkciju.
U Srbiji, svaki treći muškarac stariji od 40 godina ima problem sa erekcijom i procenjuje se da je njihov broj veći od 400 000.
Udruženje žena “Naša Aska” sprovelo je veliko istraživanje, jedinstveno u Srbiji, kroz upitnik od 15 pitanja o muško-ženskim odnosima i erektilnoj disfunkciji, a 1140 žena je odgovorilo na sva pitanja iz upitnika.eretktilna
Na odnovu odgovora Udruženje je došlo do sledećih podataka:
– Samo 1/5 žena je u potpunosti zadovoljna svojim seksualnim životom. Čak 42% žena svoj trenutni seksualni život opisuje kao veoma nezadovoljavajući.
– Svaka druga žena (52%) koja se susrela sa problemom erektilne disfunkcije kod svog partnera, odgovorila je: „pogodilo me je, jer sam pomislila da je problem do mene“.
– Sve više žena (i parova) unapred planira svoje seksualne odnose (samo 30 odsto odnose ne planira, ostali planiraju barem s vremena na vreme).
– Kako kažu žene, čak 83% njihovih partnera se u nekom trenutku života suočilo sa erektilnom disfunkcijom.
– Čvrsta erekcija kod muškaraca je veoma važna za polovinu ispitanica, dok druga polovina prenebregava izostajanje erekcije.
– 3/4 žena je čulo za erektilnu disfunkciju, ali ne zna dovoljno o ovom problemu, čak 17% žena ne zna baš ništa o tome.
– Kako prenose žene, 32% muškarca koji imaju problem sa erektilnom disfunkcijom nisu spremni da uzimaju terapiju jer misle da je problem „iz glave“ i da sami mogu da ga reše. Većina smatra da je rešenje poseta lekaru.
– 66% žena misli da je viagra najefikasnija za rešavanje problema erektilne disfunkcije, a oko 20% je kao najbolje rešenje navelo biljne preparate.
– Svaka druga žena priča sa partnerom otvoreno o svemu samo ne o seksu.

Erektilna disfunkcija je trajna ili ponovljena nemogućnost muškarca da postigne i održi erekciju penisa neophodnu za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Može nastupiti u bilo kom životnom dobu, a čak 70 do 90 % muškaraca nikada ne prijavi da ima problem sa erektilnom disfunkcijom.
Iako se često kaže da sve „počinje u mozgu“, razlozi koji mogu da dovedu do erektilne disfunkcije su brojni: psihološki, endokrini, vaskularni, neurološki… Na pojavu erektilne disfunkcije pored opšteg zdravstvenog stanja, utiče i opšti stil života koji često prate i psihosocijalni problemi.
Erektilnu disfunkciju uzrokuju i hipertenzija, dijabetes, ateroskleroza, tromboza i depresija, a značajni faktori rizika su gojaznost, pušenje, alkohol. Pošto je često uzrokovana drugim medicinskim stanjima, pravovremeno otkrivanje erektilne disfunkcije može pomoći i u otkrivanju i blagovremenom lečenju drugih bolesti.
Muškarci retko govore o ovom problemu, ne traže stručnu pomoć, a kada se odluče na taj potez, to rade zbog toga da bi imali bolji seksualni odnos, jer statistika pokazuje i da više od 50% muškaraca i žena širom sveta nisu zadovoljni svojim seksulanim životom, kao i da se globalno nezadovoljstvo seksualnim životom povećava sa godinama života i kod muškaraca i kod žena.
Erektilna disfunkcija nije neizbežna posledica starenja i nije neizlečiva.
Pacijent može očekivati pomoć, a u dogovoru sa lekarom bira se terapija koja je najbolje prilagođena individualnim potrebama i očekivanjima svakog pacijenta.
Erektilnu disfunkciju ne treba shvatiti kao nešto što mora da dođe sa godinama, jer to nije normalan deo starenja, sa tim stanjem i problemom se ne treba miriti, već treba potražiti pomoć.
Nije sramota obratiti se doktoru kada je dođe do seksualne nemoći. Problem smanjene seksualne moći ne sme da bude tabu tema jer rešenje postoji. Muškarci bi trebalo da imaju svog urologa kao što žene imaju svog ginekologa, a ne da ukoliko dođe do problema prvo ćute o tome, onda pokušaju da ga reše na svoju ruku uzimanjem alternativnih lekova, prepata i čajeva.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da bi neko jelo bilo ukusno, pored odabranih sastojaka, dobrog…