fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Nova metoda lečenja neplodnosti

Moguće začeće i iz nezrelih jajnih ćelija

Kod žena kod kojih standardna procedura vantelesne oplodnje nije moguća, znatne pomake donosi metoda sazrevanja jajnih ćelija u laboratorijskim uslovima ili In vitro maturacija (IVM). U Srbiji je izvedena pilot serija primene ovog metoda, prilikom koje je čak 55% pacijentkinja dobilo jajne ćelije, dok je 65% tih ćelija dovelo do razvoja embriona. Ova procedura lečenja neplodnosti ima pozitivne rezultate kod sindroma policističnih jajnika i hiperstimulacije, prevremenog otkazivanja jajnika i očuvanja plodnosti kod žena koje imaju kancer.
IVM metoda je testirana kod 22 žene kod kojih se prethodno nisu mogle dobiti jajne ćelije, a izvodio ju je tim na čelu sa prof. dr Aleksandrom Ljubićem.
-Primena ove procedure je relativno nova i koristi se kao dopuna postupku vantelesne metode kod pacijentkinja koje ne mogu da dobiju jajne ćelije drugim metodama stimulacije ili praćenja prirodnog ciklusa. Oplodnja se vrši van organizma žene, u laboratorijskim uslovima“ objašnjava prof.dr Ljubić i dodaje da je tokom pilot faze 12 pacijenkinja je dobilo jajne ćelije, 75% dobijenih ćelija je dostiglo zrelost, a od tog broja gotovo trećina je oplođena što je dovelo do razvoja embriona.
Prvi korak je prikupljanje nezrelih jajnih ćelija, koje se mogu naći u manjim, antralnim folikulima, pa čak i u tkivu, koje je bez vidljivih folikula, dok se poslednja faza njihovog dozrevanja izvodi u laboratorijskoj kulturi, u posebno dizajniranom medijumu. Nakon toga, postupak je isti kao kod standardne vantelesne oplodnje – sada već zrele jajne ćelije, podvrgavaju se procesu oplodnje i embriotransfera.
Primenom metode in vitro sazrevanja jajnih ćelija do danas je u svetu rođeno više od 1000 dece.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pametno brojanje kalorija u čarobnoj kuhinji Violeta Orešković Ćurčić počela…
error: