BG online

Intervjui

Nemir je moj pokretač (dr Nele Karajlić)

Došao sam u Beograd sa 250 maraka u džepu…

Na umetničkoj pozornici Dr Nele Karajlić je već pobrao brojne aplauze predstavljajući se svojom muzikom, glumom, režijom i pisanjem. Sve ono što mu je bilo na duši, a bilo je dosta toga u turbulentnim životnim okolnostima dr Nele Karajlić je ispisao u svojoj prvoj knjizi „Fajront u Sarajevu“ koju je pročitalo više od 100 000 ljudi. Njegov novi roman „Solunska 28“ je priča o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta.
Na pitanje šta za jednog izdavača znači imati pisca kakav je Dr Nele Karajlić, objasnio je na početku promocije Dejan Papić, direktor Lagune:
-Za Lagunu to znači da ulivamo poverenje autorima kakav je Nele Karajlić, koji želi podršku izdavača kakvu ozbiljni autori, kakav je on zaslužuju. „Solunska 28“ je knjiga koja će mnoge razočarati i to sve one koji očekuju nešto na šta su navikli u “Top listi nadrealista”, koji očekuju komediografa i komedijaša, a naići će na ozbiljan roman. Ovo je knjiga koja će razočarati one čiste Beograđane, koji dozvoljavaju samo Beograđanima da pričaju o Beogradu.
Dejan Papić je dodao i da dr Nele Karajlić koji je Sarajlija, priča u ovom romanu o Beogradu bolje od većine Beograđana koje imao priliku da upozna.
-On je svojim prvim romanom dokazao da je ozbiljan pisac i ja kao čitalac, ne kao stručnjak, kažem da dugo nisam pročitao bolji roman nego što je “Solunska 28”. Za debitantski roman ovo je remek-delo!
Roman „Solunska 28“ je priča o jednoj beogradskoj kući u Solunskoj ulici, na Dorćolu u Beogradu, izgrađenoj s kraja 19. veka, o tome kako je delila sudbinu celog Beograda i prošla sve ono što se dešavalo u 20. veku, ratove, promene društvenih sistema, promene sistema vrednosti, način razmišljanja.
Priča o jednoj porodici počinje onda kada se Života, koji beži iz Prahova i Bosiljka, koja beži iz Austrije sretnu u Beogradu, odluče da započnu zajednički život i osnuju porodicu. I do danas, uprkos ratovima, bombardovanju, požarima, bolesti, promenama režima, nacionalizaciji, privatizaciji, pljački i ostalim potresima, Životina kuća u Solunskoj ulici ima taj isti broj 28.
-Dobro došli na sastanak kućnog saveta adrese Solunska 28- započeo je na šaljiv način razgovor o ovoj knjizi jedan od njenih urednika Vule Žurić, a onda je evocirajući uspomene podsetio na nastup „Zabranjenog pušenja“ iz 1989. godine u „Zetri“.
-Trideset godina kasnije pozvao me je Nele da razgovaramo o rukopisu. Ista energija koju sam osetio trideset godina ranije, provejava u ovoj knjizi. Nele je uradio isto ono što je Zabranjeno pušenje uradilo sa drugim albumom. On nije napravio dupli album, već trostruki. Pored energije, Nele je povukao i hrabar umetnički potez da se odrekne svega onoga zbog čega ste voleli i volite “Fajront u Sarajevu” i da napiše nešto sasvim drugačije.

Posveta roditeljima

Dr Nele Karajlić iskreno je rekao da mu je uspeh knjige “Fajront u Sarajevu” dao podstrek da nastavi dalje da piše.
-Nemir je taj koji mene gura kada naiđem na nešto što me uzbudi. Pre više od 20 godina došao sam sa svojom malobrojnom porodicom, sa jedno 250 maraka u džepu ovde u Beograd. Tražio sam stan, u toku traženja tog stana dobio sam telefonski poziv moje rođake koja je rekla: “Pa što ti tražiš stan, ti imaš kuću u Beogradu”. Kada sam proverio tu informaciju shvatio sam da ta kuća zaista postoji u Solunskoj 28. Meni roditelji, kojima sam posvetio ovu knjigu, nikada nisu rekli da sam jedan od vlasnika jer su oni kreirali svet u kojem imanje nije nešto što je pohvalno. O tome se ćutalo. Kad sam došao do te kuće i kada sam saznao priču o njoj i kada sam shvatio da je moj otac tu bio dva puta i to oba puta kao izbeglica 1941. i 1992. godine, ja sam stao ispred te kuće i obećao joj da ću napisati jedan veliki roman, pa makar pola tog romana izmislio. Nedavno sam stao ispred te kuće i rekao: “Evo maco, napisao sam ti roman”.

Knjiga kao brzi voz

„Solunska 28“ za „junakinju“ ima zgradu u toj ulici na Dorćolu, kraju čije ime označava raskrsnicu puteva ‒ tačnije, četiri puta. –
-Imao sam ideju da napišem knjigu koja ima dinamiku 21. veka. Mislim da sam u tome uspeo. Ja sam napisao knjigu koja protutnji kroz glavu kao brzi voz. Najveći moj problem pišući roman bio je kako da artikulišem veliki broj likova koji se pojavljuje već posle sedme stranice, ali sam uz pomoć supruge i Vuleta uspeo da tu bujicu događaja smestim u jedno korito i da to ne bude obična poplava koja će potopiti jedan grad, nego brza reka koja će krenuti od svog izvora i stići do svog ušća.

Roman dr Neleta Karajlića “Solunska 28” po ceni od 799 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Formule ljubavi Zorana Milivojevića Kultnu knjigu "Formule ljubavi" psihoterapeuta dr…

  You cannot copy content of this page